• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2006., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149102

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju konkurētspēju

Vēl šajā numurā

05.12.2006., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecībām

 

Otrdien, 21.novembrī, ārējo attiecību un Eiropas kaimiņattiecību komisāre Benita Ferēro-Valdnere iepazīstināja ar dokumentu, kurā aprakstīts ES iespējamais devums Baltkrievijai, ja Baltkrievija iesaistīsies demokratizācijas procesā un cilvēktiesību un tiesiskuma ievērošanā. Minēto dokumentu nosūtīs Baltkrievijas iestādēm Minskā un Briselē. Tajā minēti konkrēti piemēri par to, ko Baltkrievijas tauta varētu gūt no attiecību uzlabošanas starp ES un Baltkrieviju Eiropas kaimiņattiecību politikas (EKP) ietvaros. Pašreizējās politiskās situācijas dēļ ES līdz šim nevarēja piedāvāt Baltkrievijai EKP sniegtās priekšrocības, ko pašreiz izmanto citas valstis attiecīgajā reģionā, ieskaitot Ukrainu un Moldovu. Dokumentā teikts, ka “Baltkrievijas tauta ir galvenā cietēja no izolācijas, kurā vainojamas valsts iestādes, un tauta būs galvenā ieguvēja no demokrātiskas Baltkrievijas”.

Komisāre uzsvēra: “Baltkrievijas tautai ir tiesības zināt, ko tā zaudē. Mūsu vēstījums ir – tiklīdz valsts izrādīs vēlmi iet patiesas demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma ceļu, mēs būsim gatavi veidot partnerattiecības ar Baltkrieviju EKP ietvaros. Tas varētu nozīmēt būtisku atbalsta palielinājumu, lai ievērojami uzlabotu baltkrievu dzīves kvalitāti. Es ceru, ka Baltkrievijas tauta šo dokumentu uzlūkos kā iespēju ieskatīties demokrātiskā nākotnē un ka Baltkrievijas valdība izmantos šo iespēju uzsākt reformas, kas ir tik vajadzīgas tās tautai, tādējādi izbeidzot tās izolēšanu.”

EKP ir pamats īpašām attiecībām starp ES un tās kaimiņiem, kas atbalsta politiskās, ekonomiskās un sociālās reformas partnervalstīs, un šī politika cenšas dalīties ES dalībvalstu labklājībā un stabilitātē ar valstīm, kuras robežojas ar ES. Eiropas Savienība jau sadarbojas ar Baltkrievijas kaimiņiem un vēlētos veidot tādas pašas attiecības arī ar Baltkrieviju.

Ja Baltkrievija respektētu cilvēktiesības, demokrātiju un tiesiskumu, ievērotu savas saistības, ko tai uzliek ANO un EDSO locekles statuss, Baltkrievija varētu kļūt par pilntiesīgu EKP dalībnieci. ES un Baltkrievija varētu sadarboties, lai uzlabotu cilvēku dzīvi, ieskaitot šādus pasākumus:

– radot jaunas tirdzniecības iespējas, lai veicinātu Baltkrievijas ekonomiku un radītu vairāk un labākas darba iespējas;

– uzlabojot veselības aprūpi un izglītību, kā arī atbalstu visneaizsargātākajai sabiedrības daļai;

– uzlabojot transporta un enerģētikas tīklus un vides jautājumu pārvaldību;

– veicot juridiskās un tiesiskās sistēmas reformu, lai nodrošinātu vienlīdzīgas tiesības viesiem;

– īstenojot lielāku pārrobežu sadarbību.

Lai Baltkrievijas tautai būtu šīs iespējas, Baltkrievijas iestādēm ir jārespektē Baltkrievijas tautas tiesības: ievēlēt savus līderus demokrātiskā ceļā; brīvi izteikties un piekļūt neatkarīgai informācijai; veidot apvienības; uz godīgu un pārskatāmu tiesu sistēmas darbību.

Nevienu nedrīkst ieslodzīt par sava viedokļa paušanu un nevienam nevar aizliegt pilnībā piedalīties savas valsts nākotnes noteikšanā.

Eiropas Komisija ir demonstrējusi savu vēlmi atbalstīt Baltkrievijas tautu, atbalstot reģionus un cilvēkus, kuri cieš no Černobiļas katastrofas sekām, un palīdzot, piemēram, cīņā pret sieviešu tirdzniecību uz Baltkrievijas robežām.

Eiropas Komisija ir arī konsekventi sniegusi atbalstu demokratizācijai un pilsoniskai sabiedrībai Baltkrievijā. Jau 2006.gadā tika uzsākti projekti, lai atbalstītu neatkarīgus plašsaziņas līdzekļus un translāciju Baltkrievijai, kā arī Viļņā trimdā darbojošos Eiropas Humanitāro universitāti un apmaiņas programmas ar Baltkrievijas studentiem.

Papildu informācija par pašreizējo Eiropas Komisijas atbalstu Baltkrievijai ir pieejama: http://ec.europa.eu/comm/external_relations/belarus/intro/index.htm

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!