• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas brīvību, drošību un tiesiskumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.12.2006., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 1.decembra ārkārtas sēdē

Vēl šajā numurā

05.12.2006., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas brīvību, drošību un tiesiskumu

 

Eiropas Parlaments prasa pakāpeniski virzīties uz to, lai Kopienas kompetencei būtu pakļauti ne vien ar vīzām, patvērumu un personu pārvietošanos saistītie jautājumi, bet arī policijas un iestāžu sadarbība krimināllietās. Šajā nolūkā jāizmanto līgumos paredzētā “tilta” jeb pārejas klauzula, kas ļaus lēmumu pieņemšanā piedalīties Eiropas Parlamentam un paplašinās Eiropas Kopienu tiesas kompetenci.

Eiropas Parlaments šādu viedokli 30.novembrī izteica rezolūcijā, balsojot ar 488 balsīm par, 85 pret un 25 atturoties.

Deputāti secina, ka ekonomiskās nevienlīdzības, migrācijas plūsmu nemitīgas palielināšanās, ideoloģiju un kultūru konfrontācijas radīto spiedienu nav iespējams kontrolēt atsevišķu dalībvalstu līmenī. Parlaments tāpēc aicina Padomi sagatavot priekšlikumu lēmumam par pāreju no dalībvalstu sadarbības uz Kopienas metodi un prasa atcelt ierobežojumus Eiropas Kopienu tiesas kompetencei attiecībā uzvīzu, patvēruma un imigrācijas politiku.

Savukārt “jutīgās politikas jomās, kā arī tādās, kas saistītas ar pamattiesībām, imigrāciju un drošības palielināšanu”, Parlaments uzskata, ka “ES iestādes necenšas aizstāt dalībvalstis, bet veic papildu pasākumus”. Vienlaikus deputāti atgādina, ka Eiropas Savienībā ir jāsaglabā likumdošanas pilnvaru zināma saskaņotība, paredzot, piemēram, ka tiesību akti imigrācijas jomā neattiecas tikaiuz nelegālo imigrāciju, bet arī uz legālo imigrāciju.

Deputāti aicina Komisiju “censties paātrināt otrās paaudzes Šengenas informācijas sistēmas ieviešanu, regulāri informēt Eiropas Parlamentu par šā procesa norisi un sniegt pamatojumu attiecībā uz jau pieļautiem kavējumiem un jebkuriem turpmāk iespējamiem kavējumiem”.

Saistībā ar CIP lidojumiem pār ES teritoriju, ko izmeklē EP īpašā pagaidu komiteja, deputāti prasa stiprināt parlamentu kontroli pār izlūkdienestiem. Parlaments arī atkārto savas bažas par personu datu aizsardzību, piemērojot pagaidu nolīgumu ar ASV par pasažieru datu reģistru.

Rezolūcijas pamatā ir secinājumi pēc iepriekšējām debatēm plenārsesijā ar Padomi 2006.gada 27.septembrī, kā arī pēc dalībvalstu parlamentu sanāksmes 2. un 3.oktobrī.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!