• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par laureātiem ES ceļu satiksmes drošībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2006., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsoņu aizsardzību ārzemēs

Vēl šajā numurā

06.12.2006., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par laureātiem ES ceļu satiksmes drošībā

 

29.novembrī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par transporta politikas jautājumiem Žaks Baro pasniedza apbalvojumus par izcilību, kas paredzēti saistībā ar Eiropas Ceļu satiksmes drošības hartu. Šie apbalvojumi apliecina atzinību sešām organizācijām, kuras katra savā kategorijā sniegušas vislielāko ieguldījumu šāda kopējā mērķa sasniegšanā: no šā brīža līdz 2010.gadam ik gadus glābt 25 000 cilvēku dzīvību. Pēc Komisijas dienestu veikta neatkarīga vērtējuma uzvarētājus izraudzījās no vairāk nekā 500 hartu parakstījušām personām.

Žaks Baro pauda patiesu prieku par šā apbalvojuma piešķiršanu: “Šāds ieguldījums apliecina, cik daudzveidīgas ir hartas parakstītājas organizācijas, kā arī to, cik daudzējādi ir pasākumi, kurus iespējams īstenot hartas satvarā. Es apsveicu šā apbalvojuma ieguvējus par viņu darba kvalitāti un par īstenoto ideju novatorisko raksturu. Es pateicos arī visām Eiropas Ceļu satiksmes drošības hartas parakstītājām personām par viņu ieguldījumu, kas ir tik būtisks ceļu satiksmes drošības uzlabošanai: Eiropas Savienība vispārējo mērķi var sasniegt tikai tad, ja tiks apvienoti visi centieni.”

Hartas parakstītājas personas ir iedalītas sešās kategorijās, no kurām arī izvēlējās laureātus apbalvojumam par izcilību.

• Lielie uzņēmumi: Statoil (degvielas uzpildes staciju īpašnieks, Latvija) iniciatīvas nolūks bija veicināt drošības jostu lietošanu (uzstādot atgādinājuma zīmes savu uzpildes staciju izbraukšanas vietās), kā arī savā degvielas uzpildes staciju tīklā visas valsts teritorijā veikt kampaņu, lai padziļinātu autovadītāju izpratni par briesmām, kas saistītas ar atrašanos pie stūres alkohola reibumā. Uzņēmums sāks arī jaunu kampaņu ar nosaukumu “Redzi. Esi redzams. (Drošs paliek drošs)”, kurā paredzēts izdalīt bērniem atstarotājus un Statoil tīkla uzpildes stacijās bez maksas veikt transportlīdzekļa gaismas lukturu pārbaudi.

• Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU): Servilease (autonomas uzņēmums, Spānija) veica sava autoparka kvalitātes uzlabojumus, iegādājoties jaunus, ar drošības sistēmām labāk apgādātus automobiļus (ar iekārtām, kas atgādina par drošības jostas lietošanu, ar elektroniskām stabilitātes kontroles programmām), kā arī informēja savus klientus par dažādiem ceļu satiksmes drošības aspektiem.

• Asociācijas/federācijas: Suomen Taksiliitto (taksometru vadītāju federācija, Somija) apvieno 90% Somijas taksometru vadītāju un ir uzsākusi iniciatīvu, lai bez maksas apmācītu savus vadītājus, kā uzvesties uz ceļa, kas sekmētu citu satiksmes dalībnieku drošību, kā arī lai veicinātu drošības jostu lietošanu, transportlīdzeklī uzstādot vizuālas atgādinājuma zīmes.

• Iestādes: Policie České Republiky (municipālā policija, Čehija) īstenoja šādu projektu – Ústí nad Labem pilsētā (ziemeļu Bohēmijā, 180 000 iedzīvotāju) pamatskolas un autoskolu audzēkņiem bez maksas pasniedza stundas par to, kā izvairīties no ceļu satiksmes negadījumiem. Municipālā policija arī izvērsa pētījumu par paaugstināta riska ceļa posmiem, izvērtējot satiksmes negadījumus un publicējot šādu analīžu rezultātus.

• Nevalstiskās organizācijas (NVO): Aeldre Sagen (vecākā gadu gājuma paaudzes asociācija, Dānija) apņēmās vecāka gadagājuma personām nodrošināt bezmaksas nodarbības par to, kā izvairīties no ceļu satiksmes negadījumiem, uzsākt informācijas kampaņu par dažādu drošības ierīču (ķiveru, drošības jostu) izmantošanu un organizēt tikšanās ar pilsētu plānotājiem, lai ceļu infrastruktūras projektos vairāk tiktu ņemtas vērā visneaizsargātākās ceļu lietotāju grupas.

• Vietējās un reģionu iestādes: London Borough of Sutton (Apvienotā Karaliste) uzņēmās iniciatīvu, lai skolu jaunatni, velosipēdistus un jaunos autovadītājus informētu par to, kā izvairīties no ceļu satiksmes negadījumiem, kā arī ar Lielbritānijas armijas atbalstu uzsāka kampaņu, kura īpaši orientēta uz motociklistiem.

Šīs ceremonijas sakarā priekšsēdētāja vietnieks arī piedalījās svinīgā ceremonijā, kuras laikā Eiropas Ceļu satiksmes drošības hartu parakstītājām pievienojās 19 jaunas struktūras, galvenokārt Eiropas lielie uzņēmumi, kuru iniciatīvas hartas satvarā, bez šaubām, ļoti būtiski ietekmēs ceļu satiksmes drošību.

19 jaunās parakstītājas personas ir:

ACEM, Eiropas Motociklu būvētāju asociācija;

ANTENA 3 et ANTENA 3 FUNDACION (Spānija), valsts televīzijas kanāls;

ARTSANA–CHICCO (Itālija), bērniem paredzētu veselības un kosmētikas produktu ražotājs;

AWSA AUTOSTRADA WIELKOPOLSKA (Polija), autoceļu ekspluatācijas konsorcijs;

BOREALIS (Beļģija), novatorisku plastikāta risinājumu piegādātājs,

BRITAX CHILDCARE EUROPE (Apvienotā Karaliste), bērniem paredzētu drošības ierīču ražotājs un izplatītājs;

CESKÁ POJISTOVNA (Čehija), apdrošināšanas sabiedrība;

CONNEXXION (Nīderlande), sabiedriskā transporta sabiedrība;

DUCATI (Itālija), motociklu būves uzņēmums;

DU PONT DE NEUMOURS – EUROPE, novatorisku produktu un pakalpojumu piegādātājs;

EUROVIA (Francija), transporta infrastruktūru būves un uzturēšanas uzņēmums;

IKEA (Zviedrija), mēbeļu projektēšanas un izplatīšanas uzņēmums;

NESTLE WATERS DIRECT (Apvienotā Karaliste), pudelēs pildīta ūdens piegādātājs;

NORBERT DENTRESSANGLE (Francija), autotransporta grupa;

NUMBER1 LOGISTICS GROUP (Itālija), loģistikas operators;

PFIZER (Apvienotā Karaliste), farmaceitisko pētījumu laboratorija;

SANOFI-AVENTIS (Francija), farmaceitisko pētījumu laboratorija;

TOYOTA MOTOR EUROPE, autobūves uzņēmums.

Eiropas Ceļu satiksmes drošības hartas pirmsākums ir 2004.gads, un šobrīd tā apvieno vairāk nekā 600 parakstītāju personu. Šī harta ir atvērta jebkurai Eiropas pilsoniskās sabiedrības grupai. Ik dienas Komisijas saņem arvien jaunas iniciatīvas, kas liecina, ka arvien vairāk pilsoniskās sabiedrības organizāciju, kas apzinās savu dalīto atbildību, vēlas ar savu ikdienas darbību sniegt ieguldījumu ceļu satiksmes drošības uzlabošanā. Šo organizāciju iniciatīvas dažādos virzienos atbilst kopējai, integrētai stratēģijai: lietotāju uzvedība, transportlīdzekļu darbības rādītāji un infrastruktūru kvalitāte.

Visas Eiropas organizācijas ir aicinātas iesniegt savas kandidatūras dalībai hartā, lai tādējādi sniegtu savu ieguldījumu kopējā hartas darbībā un lai kopīgiem spēkiem izglābtu daudzu cilvēku dzīvību.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!