• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno dalībvalstu virzību uz eirozonu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2006., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par laureātiem ES ceļu satiksmes drošībā

Vēl šajā numurā

06.12.2006., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno dalībvalstu virzību uz eirozonu

2006.gada konverģences ziņojums liecina par nevienmērīgu attīstību ceļā uz eiro ieviešanu jaunajās dalībvalstīs. Jūnijā tika atzīts, ka Slovēnija ir izpildījusi visus kritērijus, bet citas valstis, uz kurām attiecas izņēmums (Čehija, Igaunija, Kipra, Latvija, Ungārija, Malta, Polija, Slovākija un Zviedrija), ir guvušas atšķirīgus panākumus. Lietuva nav iekļauta ziņojumā, jo tās konverģences procesu novērtēja jau agrāk šajā gadā.

Vismaz reizi divos gados pēc dalībvalstu pieprasījuma Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai (ECB) ir jāziņo Ministru Padomei par progresu, ko, izpildot ekonomiskos un tiesiskos nosacījumus, kas noteikti ES līgumā attiecībā uz eiro ieviešanu, sasniegušas ES valstis, uz kurām attiecas izņēmums.

Šis konverģences ziņojums ir otrais “regulārais” ziņojums, kopš Eiropas Savienībai 2004.gada maijā pievienojās 10 jaunas dalībvalstis.

2006.gada konverģences ziņojums liecina, ka deviņas novērtētās valstis (Čehija, Igaunija, Kipra, Latvija, Ungārija, Malta, Polija, Slovākija un Zviedrija), lai arī atšķirīgā tempā, gūst panākumus ceļā uz konverģenci. Lai varētu ieviest eiro, valstij ir jāsasniedz augstas pakāpes noturīga konverģence attiecībā uz cenu stabilitāti, budžeta stāvokli, valūtas maiņas kursu stabilitāti un ilgtermiņa procentu likmēm, kā arī jānodrošina valsts tiesību aktu atbilstība līguma noteikumiem un Eiropas Centrālo banku sistēmas (ECBS) un Eiropas Centrālās bankas Statūtiem.

2006.gada konverģences ziņojumā konstatēti šādi rezultāti:

Inflācija. Četrās valstīs vidējais inflācijas līmenis 12 mēnešos bija zemāks par atsauces vērtību, kas 2006.gada oktobrī bija 2,8 procenti. Četras valstis, kas izpildījušas cenu stabilitātes kritēriju, ir Čehija, Kipra, Polija un Zviedrija.

Valsts budžeta stāvoklis. Valsts budžeta stāvokļa kritērijs ir izpildīts, ja uz valsti neattiecina Padomes lēmumu par pārmērīgu budžeta deficītu saskaņā ar līguma 104.panta 6.punktu. Pašlaik četras no deviņām pārbaudītajām dalībvalstīm – Igaunija, Kipra, Latvija un Zviedrija – ir izpildījušas šo kritēriju.

Valūtas maiņas kursa stabilitāte. Maiņas kursa kritērijs ir noteikts līgumā – dalībvalsts vismaz divus gadus bez lielām grūtībām ir iekļāvusies Eiropas monetārās sistēmas paredzētās normālās svārstību robežās valūtas kursa mehānismā, un jo īpaši tās valūta nav devalvēta attiecībā pret eiro. No deviņām analizētajām valstīm Igaunija visilgāk ir bijusi VKM II dalībvalsts un ir vienīgā valsts, kas atbilst valūtas maiņas kursa kritērijam. Pārējās VKM II valstis ir Kipra, Malta un Latvija, kas piedalās kopš 2005.gada 2.maija, un Slovākija – kopš 2005.gada 28.novembra.

Ilgtermiņa procentu likmes. No deviņām vērtētajām valstīm tikai Ungārija neizpilda procentu likmes kritēriju, kas nosaka, ka vidējās ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk par 2 procentu punktiem pārsniegt cenu stabilitātes ziņā trīs vislabāko dalībvalstu procentu likmi gadu pirms pārbaudes. Čehijā, Igaunijā, Kiprā, Latvijā, Maltā, Polijā, Slovākijā un Zviedrijā vienu gadu vidējās ilgtermiņa procentu likmes bija zemākas nekā atsauces vērtība (kas 2006.gada oktobrī bija 6,2 procenti). Attiecībā uz Igauniju nav pieejamas ilgtermiņa valsts obligācijas vai salīdzināmi vērtspapīri, lai novērtētu tās konverģences stabilitāti, kuru atspoguļo ilgtermiņa procentu likmju līmenis; tomēr nav pamata secināt, ka tā neizpildīs ilgtermiņa procentu likmes kritēriju.

Tiesību aktu atbilstība. Šis kritērijs ietver dalībvalstu tiesību aktu atbilstības pārbaudi, tostarp dalībvalstu valsts centrālās bankas statūtu atbilstību līguma 108. un 109.pantam un ECBS statūtiem. Kad tika gatavots šis ziņojums, tiesību aktu atbilstības kritēriju bija izpildījusi tikai Igaunija, lai gan Kipra un Malta attiecīgi 2006.gada oktobrī un novembrī bija iesniegušas saviem parlamentiem likumprojektus, lai novērstu visas neatbilstības.

Pilns konverģences ziņojuma teksts pieejams šajā tīmekļa vietnē http://www.ecfineuropa.cec/economy_finance/publications/convergence/report2006_en.htm.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!