• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 5. decembra noteikumi Nr. 984 "Noteikumi par bāriņtiesas priekšsēdētāja, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka un bāriņtiesas locekļa mācību programmas saturu un apmācības kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2006., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.985

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju"

Vēl šajā numurā

07.12.2006., Nr. 195

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 984

Pieņemts: 05.12.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.984

Rīgā 2006.gada 5.decembrī (prot. Nr.65 10.§)

Noteikumi par bāriņtiesas priekšsēdētāja, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka un bāriņtiesas locekļa mācību programmas saturu un apmācības kārtību

Izdoti saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 10.panta ceturto daļu

 

1. Noteikumi nosaka bāriņtiesas priekšsēdētāja, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka un bāriņtiesas locekļa (turpmāk – bāriņtiesas darbinieks) mācību programmas saturu un apmācības kārtību.

2. Lai iegūtu speciālās zināšanas par bāriņtiesas funkcijām, uzdevumiem, kompetenci, darba organizāciju, dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu, bāriņ­tiesas darbinieks apgūst mācību programmu ne mazāk kā 150 stundu apjomā (no tām 70 % stundu – teorētiskās nodarbības un 30 % stundu – praktiskās nodar­bības). Mācību programmā iekļauj šādas tēmas:

2.1. bāriņtiesas funkcijas un darba organizācija;

2.2. vecāku un bērnu personiskās un mantiskās attiecības;

2.3. aizgādības tiesības, aizgādības tiesību izbeigšanās un aprobežošana, riska faktoru novērtēšanas kritēriji nelabvēlīgajās ģimenēs;

2.4. aizbildnība un aizgādnība;

2.5. audžuģimenes, bērna ievietošana audžuģimenē;

2.6. sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju pakalpojumi, nodrošinot bērnam ārpusģimenes aprūpi;

2.7. sociālās garantijas bāreņiem, bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un pilngadību sasniegušajiem bērniem;

2.8. adopcija;

2.9. vardarbība pret bērnu, tās veidi un pazīmes, starpinstitūciju sadarbība, ja notikusi vardarbība;

2.10. bērnu tiesību aizsardzības sistēma, normatīvie akti bērnu tiesību aizsardzības jautājumos un starptautisko tiesību aktu piemērošana bērnu tiesību aizsardzībā;

2.11. vecāku un bērnu tiesības un pienākumi;

2.12. lietu tiesības, saistību tiesības, mantojuma tiesības;

2.13. civilprocesa pamati, civilās tiesvedības vispārīgie pamatnoteikumi;

2.14. civilstāvokļa akti;

2.15. apliecinājumu izdarīšana un citu uzdevumu pildīšana;

2.16. palīdzība mantojuma lietu kārtošanā un mantojuma apsardzība;

2.17. saskarsmes veidošanas pamatprincipi atbilstoši bērna vecumposma īpatnībām;

2.18. publiskās runas pamatprincipi.

3. Mācību programmas paraugu izstrādā Bērnu un ģimenes lietu ministrija un pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju apstiprina bērnu un ģimenes lietu ministrs.

4. Bērnu un ģimenes lietu ministrs iesniedz Ministru kabinetā priekšliku­mus par nepieciešamajām izmaiņām mācību programmas saturā, un Ministru kabinets ne retāk kā reizi piecos gados pārskata mācību programmas saturu.

5. Bāriņtiesas darbiniekus izglīto un apliecības par mācību programmas apgūšanu (pielikums) izsniedz izglītības iestāžu reģistrā reģistrēta iestāde.

6. Maksimālais izglītojamo skaits grupā – 25 dalībnieki.

7. Mācību programmas tēmas lasa lektori, kuriem ir otrā līmeņa augstākā akadēmiskā vai profesionālā izglītība attiecīgajā jomā, teorētiskās zināšanas bāriņtiesu darbības jautājumos un praktiskās iemaņas bāriņtiesu darbā.

8. Izglītības iestāde mācību programmu un pasniedzēju sarakstu saskaņo ar Bērnu un ģimenes lietu ministriju.

9. Bāriņtiesas darbinieks mācību pro­grammu apgūst gada laikā pēc tam, kad stājies amatā vai pieņemts darbā.

10. Persona, kura apmeklējusi 90 % kursa nodarbību un sekmīgi nokārto­jusi noslēguma pārbaudījumu, saņem apliecību par mācību programmas apgūšanu.

11. Ja bāriņtiesas darbinieks mācību programmā iekļauto tēmu ir apguvis ne agrāk kā pirms pieciem gadiem, iegūstot augstāko izglītību, tālākizglītību vai apgūstot Ministru kabineta 2005.gada 27.septembra noteikumos Nr.729 “Notei­kumi par speciālu zināšanu apguves kārtību bērnu tiesību aizsardzības jomā un šo zināšanu saturu” minēto apmācības programmu, viņam atkārtoti nav jāapgūst šajos noteikumos minētās mācību programmas attiecīgā tēma.

12. Izglītības iestāde izglītojamā bāriņtiesas darbinieka lietai pievieno dokumentu, kas apliecina attiecīgās tēmas apguvi.

13. Bāriņtiesas darbinieks ik pēc pieciem gadiem pilnveido zināšanas, apgūstot atsevišķas mācību programmas tēmas, kuru apjoms ir 24 akadēmiskās stundas.

14. Šo noteikumu 13.punktā minēto mācību programmas paraugu izstrādā Bērnu un ģimenes lietu ministrija un pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju apstiprina bērnu un ģimenes lietu ministrs.

15. Bērnu un ģimenes lietu ministrs līdz 2007.gada 1.jūnijam apstiprina šo noteikumu 3. un 14.punktā minēto mācību programmu paraugus.

16. Līdz 2007.gada 1.jūnijam bāriņtiesas darbinieki apgūst tēmas, kas iekļautas bāriņtiesu un pagasttiesu darbinieku apmācības programmā, kuru apstiprinājuši tieslietu ministrs (2003.gada 24.oktobrī) un bērnu un ģimenes lietu ministrs (2003.gada 27.oktobrī).

17. Bāriņtiesas darbinieks, kas stājies amatā vai pieņemts darbā pirms šo noteikumu spēkā stāšanās dienas un pēdējo triju gadu laikā nav apguvis bāriņtiesu un pagasttiesu darbinieku apmācības pro­grammu, to apgūst gada laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

18. Noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

 


 

Pielikums

Ministru kabineta

2006.gada 5.decembra noteikumiem Nr.984

Apliecības par bāriņtiesas priekšsēdētāja, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieka un bāriņtiesas locekļa mācību programmas apgūšanu paraugs

07.JPG (41710 bytes)

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!