• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties valstsvizītē Luksemburgā 5.-7.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2006., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties valstsvizītē Luksemburgā 5.-7.decembrī

Vēl šajā numurā

07.12.2006., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties valstsvizītē Luksemburgā 5.–7.decembrī

 

Tiekoties ar Luksemburgas premjerministru

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 6.decembrī valstsvizītes ietvaros Luksemburgā augstu novērtēja Luksemburgas premjerministra Žana Kloda Junkera atbalstu Latvijai tās pilnīgai integrācijai Eiropas Savienības un NATO procesos. Viņa uzsvēra, ka Ž.K. Junkera atbalsts Latvijai vienmēr ir bijis jūtams un Latvija to vienmēr ir ļoti augstu novērtējusi. Tāpat, pēc prezidentes sacītā, tajā laikā, kad Latvijai bija jāveic smagas reformas un jāpanāk iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO, Luksemburga vienmēr ir bijis ļoti labs piemērs. Prezidente atzīmēja, ka Latviju un Luksemburgu vieno arī zināmas vēsturiskās paralēles, jo abas valstis gadsimtiem ilgi ir dzīvojušas starp lielvarām un vairākkārt ir nonākušas to okupācijā, bet tomēr tiecās atgūt neatkarību, savu identitāti un pašapziņu. “Arī šodien mums visiem kopā jāstrādā pie tā, lai Eiropas vēsturē nekad neatkārtotos reliģiskie kari, lai cilvēki par savu pārliecību netiktu sadedzināti un lai mēs visi strādātu to ideju labā, kuras Eiropas Savienības pamatā ir licis Luksemburgā dzimušais Roberts Šūmans.”

Savukārt Luksemburgas premjerministrs uzsvēra, ka Luksemburga nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS un vienmēr ir apbrīnojusi Latvijas spēju atgūt savu neatkarību un identitāti, kā arī atgriezties Eiropas valstu saimē, kurai vēsturiski vienmēr tajā ir bijusi sava vieta. Luksemburgas premjerministrs atzīmēja, ka nesen NATO galotņu sanāksmes ietvaros ir viesojies Rīgā un ir gandarīts par to, ka Latvija prot piedalīties Eiropas un transatlantiskās vēstures veidošanā.

 

Tiekoties ar Luksemburgas Pārstāvju palātas priekšsēdētāju

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga trešdien, 6.decembrī, valstsvizītes ietvaros Luksemburgā sarunās ar Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Lisjēnu Veileru, Luksemburgas premjerministru Žanu Klodu Junkeru un Luksemburgas ārlietu ministru Žanu Aselbornu pievērsās Eiropas nākotnes jautājumu iztirzāšanai un divpusējās sadarbības attīstības jautājumiem.

Valsts prezidente izteica gandarījumu par valstsvizītes norisi un iespējām, ko tā paver politiskā dialoga paplašināšanai par Eiropas Savienības (ES) un NATO jautājumiem, kā arī par ekonomisko un citu kontaktu paplašināšanas iespējām.

Pārrunājot ES attīstību, tika uzsvērti drošības, sociālās drošības un labklājības jautājumi. Runājot par sociālo drošību un labklājību, kā vieni no lielākajiem izaicinājumiem izaugsmē tika minēti darbaspēka nodrošināšana un Eiropas konkurētspēja. Abas puses bija vienisprātis, ka brīva darbaspēka kustība ir ļoti nozīmīga ES.

Liela uzmanība sarunās tika pievērsta ES konstitucionālā līguma nākotnei un tajā ietvertajiem principiem. Latvijas un Luksemburgas amatpersonas apspriedās par gaidāmās Vācijas prezidentūras ES prioritātēm, kā arī bija vienisprātis par to, ka tām valstīm, kuras nav ratificējušas ES konstitucionālo līgumu, ir jāsniedz savs redzējums par to, kā izkļūt no radušās situācijas un kā panākt līgumā ietverto principu īstenošanu ES darbībā.

 

Pieņemšanā Luksemburgas Lielajā teātrī

Valstsvizītes laikā Luksemburgā 6.decembrī notika svinīgā Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pieņemšana Luksemburgas Lielajā teātrī. Uzrunājot Luksemburgas Lielhercogu Anrī, pilsētas vicebirģermeistaru Polu Helmingeru, diplomātiskā korpusa pārstāvjus un latviešu kopienu, prezidente uzsvēra, ka valstsvizīte Luksemburgā pastiprina pārliecību par to, ka kultūras mantojums kļūst arvien nozīmīgāks abām valstīm kā vienotās Eiropas dalībniecēm.

“Lai arī Rīga un Luksemburga atrodas 2000 kilometrus viena no otras, tās abas vieno teātra, mūzikas, dejas mākslas, operas un arhitektūras dziļa izpratne un degsme,” sacīja V.Vīķe-Freiberga.

Valsts prezidente arī atzīmēja, ka UNESCO ir vienādi augsti novērtējusi gan Rīgas, gan Luksemburgas vēsturisko mantojumu un atzīmējusi tā vērtību pasaules kultūras mantojuma kontekstā.

Runā tika atzinīgi novērtēta Luksemburgas vieta pasaules finanšu jomā, atzīmējot, ka tā ir spējusi panākt pievilcību pasaules mērogā.

Gan Luksemburgas vicebirģermeistara, gan Latvijas prezidentes uzrunās tika izteikta cerība, ka Latvijas prezidentes valstsvizītes Luksemburgā laikā izdosies panākt jaunu sadarbības līmeni abu valstu kultūras kontaktos.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!