• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1999. gada 16. decembra Tautas skaitīšanas likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.1999., Nr. 444/445 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padomes rīkojums Nr.178

Par sašķidrinātās gāzes tarifiem a/s "Čiekurkalns"

Vēl šajā numurā

29.12.1999., Nr. 444/445

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 16.12.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi
un Valsts prezidents izsludina šādu likumu:

Tautas skaitīšanas likums

1.pants. 

Tautas skaitīšana ir noteiktā laikā veikts periodisks valsts mēroga pasākums, kurā tiek iegūta sabiedrības un valsts pārvaldes vajadzībām nepieciešamā statistiskā informācija par valsts iedzīvotājiem un viņu mājokļiem valstī kopumā, kā arī pa tās administratīvajām teritorijām.

2.pants.

 Šis likums nosaka, kā organizējama un veicama tautas skaitīšana, tautas skaitīšanas objektus, informācijas avotus, tautas skaitīšanas sagatavošanas un veikšanas darbu galvenos izpildītājus, iedzīvotāju un tautas skaitīšanā iesaistīto institūciju tiesības un pienākumus, kā arī tautas skaitīšanā iegūto datu izmantošanu.

3.pants. 

(1) Tautas skaitīšana tiek veikta ne retāk kā reizi 10 gados.

(2) Kārtējās tautas skaitīšanas datumu un ilgumu nosaka Ministru kabinets ne vēlāk kā trīs gadus pirms tautas skaitīšanas.

4.pants. 

Tautas skaitīšanu veic un tās sagatavošanu nodrošina Centrālā statistikas pārvalde (turpmāk — Pārvalde) sadarbībā ar citām valsts un pašvaldību institūcijām un citām juridiskajām personām, ievērojot šo likumu un citus normatīvos aktus.

5.pants.

(1) Tautas skaitīšanu organizē un tautas skaitīšanā iesaistīto valsts un pašvaldību institūciju darbību koordinē Ministru kabineta izveidota Tautas skaitīšanas komisija (turpmāk — Komisija). Komisijas priekšsēdētājs ir ekonomikas ministrs, tās priekšsēdētāja vietnieks — Pārvaldes priekšnieks, Komisijas locekļi — tautas skaitīšanā iesaistīto valsts un pašvaldību institūciju pilnvaroti pārstāvji.

(2) Komisija darbojas, pamatojoties uz Ministru kabineta apstiprinātu nolikumu, kas nosaka tās izveidošanas kārtību, tiesības un pienākumus, finansēšanas kārtību un citus ar tās organizatorisko darbību saistītus jautājumus.

 6.pants.

Tautas skaitīšana notiek saskaņā ar kārtējās tautas skaitīšanas programmu (turpmāk — Programma), kas ietver jautājumus, uz kuriem tautas skaitīšanas laikā iegūstamas atbildes. Programmu izstrādā Pārvalde, un to apstiprina Ministru kabinets.

7.pants.

(1) Tautas skaitīšanā tiek uzskaitītas fiziskās personas, kuras reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā, kā arī tās fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Iedzīvotāju reģistrā, bet ir reģistrējamas, izņemot fiziskās personas, kas:

1) uzturas ārpus Latvijas ilgāk par vienu gadu. Šis noteikums nav attiecināms uz Latvijas Republikas diplomātiskā dienesta personām un militārpersonām, kā arī viņu ģimenes locekļiem;

2) ieceļojušas un uzturas Latvijā mazāk par vienu gadu.

(2) Tautas skaitīšanā vācama un apkopojama šā panta pirmajā daļā minēto uzskaitāmo personu mājokļus raksturojoša informācija.

8.pants. 

(1) Programmā paredzētās informācijas iegūšanai izmanto skaitītāju metodi, skaitīšanas lapu pašaizpildīšanas metodi, citas Pārvaldes izstrādātas un Komisijas apstiprinātas metodes, kā arī dažādu šo metožu kombinējumu, ņemot vērā konkrētos apstākļus.

(2) Pārvalde Programmā paredzēto informāciju pilnā apjomā vai daļēji iegūst no valsts un pašvaldību institūciju, kā arī privātpersonu rīcībā esošajiem reģistriem un informācijas sistēmām. Šādos gadījumos attiecīgie jautājumi iedzīvotājiem netiek uzdoti.

(3) Valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī citām juridiskajām personām ir pienākums no to rīcībā esošajiem reģistriem un informācijas sistēmām sniegt Pārvaldei Programmā paredzēto informāciju.

9.pants.

(1) Programmā paredzētās informācijas iegūšanai Pārvaldes pilnvarotas personas (turpmāk — skaitītāji) iedzīvotāju dzīvesvietās veic iedzīvotāju aptauju vai precizē iedzīvotāju sagatavoto informāciju.

(2) Iedzīvotāju pienākums ir pēc skaitītāju pieprasījuma sniegt viņiem patiesu informāciju, ievērojot šo likumu, Valsts statistikas likumu un Programmu.

(3) Skaitītājiem ir tiesības pieprasīt, lai iedzīvotāji uzrāda personu apliecinošus dokumentus vienīgi gadījumos, kad nepieciešams precizēt viņu sniegto Programmā paredzēto informāciju.

(4) Pārvaldes pilnvarotajiem skaitītājiem, uzrādot Pārvaldes izsniegtu apliecību, ir tiesības apmeklēt iedzīvotājus viņu mājokļos laikā no pulksten 7.00 līdz 21.00, lai iegūtu Programmā paredzēto informāciju.

10.pants. 

Kārtību, kādā iegūstama informācija par Latvijas Republikas diplomātiskā dienesta personām, to ģimenes locekļiem, kā arī par personām, kas Latvijas valsts uzdevumā strādā starptautiskajās organizācijās un kas pagaidām dzīvo ārpus Latvijas teritorijas, par personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir slēgta tipa militāra apmetne, par Latvijas Republikas militārpersonām un to ģimenes locekļiem, kas pagaidām dzīvo ārpus Latvijas teritorijas, kā arī par personām, kas dzīvo veco ļaužu pansionātos (centros), bērnu bāreņu aprūpes centros, bērnunamos patversmēs, atrodas ieslodzījuma vietās, nosaka Ministru kabinets.

11.pants.

Pārvaldei ir tiesības bez maksas saņemt Programmā paredzēto informāciju no valsts un pašvaldību institūciju, kā arī citu juridisko personu rīcībā esošajiem reģistriem un informācijas sistēmām.

12.pants. 

Pašvaldības sadarbībā ar vietējām statistikas nodaļām un citām valsts institūcijām nodrošina tautas skaitīšanas norisi savā administratīvajā teritorijā, kā arī nodrošina:

1) lai ielu nosaukumi un ēku numuri būtu piestiprināti pie ēkām labi redzamā vietā;

2) iespēju skaitītājiem lietot pašvaldību datu bāzes par iedzīvotājiem un ēkām;

3) par samaksu skaitītājus ar darba telpām, kuras ir atbilstoši iekārtotas un aprīkotas ar sakaru līdzekļiem.

13.pants. 

Pārvalde:

1) apstiprina skaitīšanas lapas un tautas skaitīšanas rezultātu kopsavilkuma statistisko tabulu komplektu;

2) vispusīgi un savlaicīgi informē iedzīvotājus par kārtējo tautas skaitīšanu, tās nepieciešamību, mērķiem, iegūto datu izmantošanu, iedzīvotāju tiesībām un pienākumiem tautas skaitīšanā;

3) koordinē un kontrolē tautas skaitīšanā un tās sagatavošanā iesaistīto institūciju darbu tām uzdoto pienākumu izpildē;

4) sadarbībā ar pašvaldībām veic skaitītāju komplektēšanu un apmācību;

5) nodrošina Programmā paredzētās informācijas ieguvi no iedzīvotājiem un no valsts un pašvaldību institūciju, kā arī privātpersonu rīcībā esošajiem reģistriem un informācijas sistēmām, pārbauda, statistiski apstrādā un analizē šo informāciju;

6) izstrādā un realizē pasākumus, lai nodrošinātu tautas skaitīšanā iegūstamās informācijas augstu kvalitāti, kā arī pēc tautas skaitīšanas materiālu saņemšanas izlases veidā veic to kontrolpārbaudi;

7) sešu mēnešu laikā pēc kārtējās tautas skaitīšanas iesniedz Komisijai ziņojumu par tautas skaitīšanas gaitu un galvenajiem rezultātiem. Komisija Pārvaldes iesniegto ziņojumu izskata un divu mēnešu laikā iesniedz informāciju Ministru kabinetam;

8) publicē tautas skaitīšanas kopsavilkuma datus statistikas datu krājumos un izplata tos, izmantojot arī citus informācijas līdzekļus. Katrai pašvaldībai ir tiesības bez maksas saņemt tautas skaitīšanas kopsavilkuma tabulas par tās administratīvo teritoriju;

9) publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" galvenos tautas skaitīšanas rezultātus. Par budžeta līdzekļiem nodrošina sabiedrībai pieejamas publiskās bibliotēkās visas tautas skaitīšanas rezultātu kopsavilkuma statistiskās tabulas, publicējot tās tautas skaitīšanas datu krājumos, kā arī rada iespēju lietotājiem izmantot šīs tabulas datorizētā veidā;

10) saglabā tautas skaitīšanā iegūtos individuālos datus par iedzīvotājiem, viņu ģimenēm un mājokļiem. Skaitīšanas lapas vai to elektroniskie attēli un citi informācijas nesēji, kuri satur individuālos datus, kā arī tautas skaitīšanā iegūto datu apstrādes rezultātā iegūtās kopsavilkuma statistiskās tabulas glabājamas pastāvīgi, ievērojot Valsts statistikas likuma un citu normatīvo aktu noteikumus.

14.pants.

Tautas skaitīšanā apkopoto informāciju, kas nav publicēta, ikviena fiziskā vai juridiskā persona var iegūt Valsts statistikas likumā noteiktajā kārtībā.

15.pants.

(1) Tautas skaitīšanā no iedzīvotājiem iegūtā individuālā informācija ir ierobežotas pieejamības informācija saskaņā ar Informācijas atklātības likumu. Tā nav izsniedzama izmantošanai fiziskajām un juridiskajām personām. Šī informācija izmantojama vienīgi statistiskiem nolūkiem — kopsavilkumu izdarīšanai un datu grupēšanai, sociālekonomisko parādību un procesu analīzei un izmantošanai tiek sagatavota vispārēju statistisku datu veidā vai citā netiešā formā.

(2) Pārvaldes darbinieku un citu tautas skaitīšanā iesaistīto personu pienākums saskaņā ar Informācijas atklātības likumu un Valsts statistikas likumu ir neizpaust viņu rīcībā esošo ierobežotas pieejamības informāciju.

16.pants. 

Izdevumi, kas saistīti ar tautas skaitīšanu, tiek segti no valsts budžeta.

Pārejas noteikumi

1. Šā likuma 3.panta otrā daļa, 5. un 6.pants stājas spēkā 2000.gada 1.jūlijā.

2. 2000.gada tautas skaitīšanu organizē un tautas skaitīšanā iesaistīto valsts un pašvaldību institūciju darbību koordinē Valdības komisija, kas, pamatojoties uz Ministru kabineta 1995.gada 7.februāra noteikumiem nr.31 "Noteikumi par gatavošanos kārtējai tautas skaitīšanai", izveidota 2000.gada tautas skaitīšanas sagatavošanas vadīšanai.

Likums Saeimā pieņemts 1999.gada 16.decembrī.

 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 1999.gada 29.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!