• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Turcijas ekonomikas ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2006., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149480

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas valdības delegāciju Saeimā

Vēl šajā numurā

08.12.2006., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Turcijas ekonomikas ministra vizīti Latvijā

Ceturtdien, 7.decembrī, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Turcijas ekonomikas valsts ministru Ali Babadžanu (Ali Babacan), kurš ieradies Latvijā darba vizītē.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis pauda gandarījumu par Latvijas un Turcijas divpusējo attiecību dinamisko attīstību: pieaug tirdzniecības apjoms starp abām valstīm, ir atvērtas Latvijas un Turcijas vēstniecības, atklāts tiešais avioreiss starp Latviju un Turciju, kā arī nākamnedēļ stāsies spēkā līgums par savstarpēju vīzu režīma atvieglošanu. “Nešaubos, ka vēstniecību atvēršana Rīgā un Ankarā liecina par pieaugošo diplomātisko, politisko un ekonomisko saikni starp mūsu valstīm,” atzina Aigars Kalvītis.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka Turcija un Latvija ir sabiedrotās NATO un veiksmīgi sadarbojas drošības jautājumos. Latvija atbalsta Turcijas iestāšanās ES sarunu turpināšanu, jo uzskata, ka Turcijai ir jāturpina iesāktās reformas un dialogs ar Eiropas Savienību.

Turcijas ekonomikas valsts ministrs pateicās par Latvijas atbalstu un pauda prieku par labo sadarbību ar Latviju. Ali Babadžans apliecināja Turcijas atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā.

Turcijas ekonomikas valsts ministrs informēja par Turcijas paveikto ES iestāšanās ekonomiskā un politiskā kritērija izpildē. Valsts ministrs atzīmēja, ka iestāšanās process ES pozitīvi ietekmē valsts attīstību un paaugstina standartus. Savukārt Turcijas pievienošanās Eiropas Savienībai palīdzēs veidot labāku izpratni par ES un tās vērtībām islāma valstīs Vidusāzijā, Centrālajā Āzijā, Kaukāzā un Ziemeļāfrikā.

Puses pārrunāja nākamnedēļ paredzēto Es valstu un valdību vadītāju tikšanos, kurā dalībvalstīm būs jāpieņem lēmums par Turcijas iestāšanās sarunu tālāko gaitu. Aigars Kalvītis izteica cerību, ka valstis spēs vienoties par visām pusēm pieņemamu kompromisu, kas nodrošinās sarunu procesa turpināšanu. Tāpat svarīgi ir panākt vienošanos par Ankaras protokola ieviešanu. Ministru prezidents uzsvēra, ka Turcijai ir svarīgi cieši sadarboties ar ES prezidentūru un Eiropas Komisiju Kipras jautājuma risināšanā un ir jārespektē uzņemto saistību izpilde.

Ceturtdien, 7.decembrī, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle tikās ar Turcijas Republikas ekonomikas ministru Ali Babadžanu (Ali Babacan).

Tikšanās sākumā V.Paegle pateicās ekonomikas ministram par Turcijas sniegto palīdzību NATO samita laikā un atzina, ka Latvijas un Turcijas attiecības ir sekmīgi attīstījušās.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Turcijas centieniem integrēties ES, kā arī pēdējās aktualitātes ES.

Latvija vienmēr ir atbalstījusi Turciju tās integrācijas centienos, tomēr tai ir jāsaskaņo visi nepieciešamie kritēriji, lai atbilstu ES prasībām, atzina V.Paegle. Kā informēja ministrs, pēdējos gados Turcija ir veikusi daudzas ekonomiskās un politiskās reformas, kas palīdz pildīt Kopenhāgenas kritērijus, un pašlaik ir vērojama ekonomikas izaugsme. A.Babadžans atzina, ka Turcijai ir svarīgi saņemt Latvijas atbalstu ceļā uz ES.

Puses pārrunāja arī Turcijas un Kipras attiecību jautājumu un tā ietekmi uz ES paplašināšanās procesu.

Sarunas noslēgumā V.Paegle pateicās par iespēju uzklausīt A.Babadžana viedokli ES paplašināšanās jautājumā un vēlreiz apliecināja Latvijas atbalstu Turcijas virzībai uz ES.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!