• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kalpot tautai - ikvienas valdības galvenais uzdevums - šogad, nākamgad, arvien. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.1999., Nr. 444/445 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības kārtības pilnveidošanu

Vēl šajā numurā

29.12.1999., Nr. 444/445

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kalpot tautai — ikvienas valdības galvenais uzdevums — šogad, nākamgad, arvien

Latvijas Republikas Ministru kabinets savā šā gada, šā gadsimta pēdējā kārtējā sēdē vakar, otrdien, 1999. gada 28. decembrī

K1.JPG (24473 BYTES) K2.JPG (22535 BYTES)

Pie valdības lielā galda:

(galda kreisajā malā) aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, finansu ministrs Edmunds Krastiņš, ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs; (galda labajā malā) izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols, zemkopības ministrs Aigars Kalvītis, labklājības ministrs Roberts Jurdžs, īpašu uzdevumu minitrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, īpašu uzdevumu ministrs valsts pārvaldes un pašvaldību reformu lietās Jānis Bunkšs, satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs; (galda galā) Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Valdis Birkavs
K4.JPG (26574 BYTES) K5.JPG (22376 BYTES) K6.JPG (22556 BYTES) K3.JPG (21823 BYTES)

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš; Māris Vītols, Aigars Kalvītis; Roberts Jurdžs, Roberts Zīle; Vladimirs Makarovs, Edmunds Krastiņš, Ģirts Valdis Kristovskis

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV", 28.12.1999., pl.13.04

Pirms Ministru kabineta 28. decembra sēdes

Par to, kas paveikts šajā gadā un veicams nākošajā, "Latvijas Vēstnesim" stāsta:

Satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs:

— Kas tik nozīmīgs paveikts šajā gadā, ar ko es varētu lepoties? Noteikti tas, ka vienas sezonas laikā ir uzbūvēts tilts pār Ventu Skrundā. To uzskatu par vislabāko darbu. Vēl arī jaunais lidostas termināls.

Nākamais gads satiksmes nozarē attiecībā uz autoceļiem, autopārvadājumiem, īpaši pasažieru pārvadātājiem, manuprāt, nebūs tas priecīgākais, jo budžeta finansējums ir samazināts vismaz par 25 procentiem. Tāpēc galvenais man kā ministram nākamajā gadā būs tas, lai autoceļi un autobusu pārvadājumi nekādā veidā neciestu, bet izdzīvotu krīzes situācijā iespējami labākā veidā. Lai, cerams, jau 2001. gadā šī joma varētu turpināt attīstīties tādā tempā, kāds tas bija 1998. gadā.

Zemkopības ministrs Aigars Kalvītis:

— Kas nozīmīgs ir paveikts? Labi ir tas, ka esam aizsargājuši pašmāju cūku tirgu. Vismaz pagaidām. Veicām meža nozares pārvaldes institucionālās uzbūves optimizāciju, kas, manuprāt, būs veiksmīga. Arī pašas Zemkopības ministrijas institucionālā reforma jau ir pabeigta. Esam sakārtojuši labības tirgu, pamazām stabilizējas cukura tirgus. Tā ka paveiktā ir diezgan daudz. Nākamajā gadā jāpabeidz iesāktie darbi — meža nozares reforma, lauksaimniecība jāsagatavo "Sapard" līdzekļu maksimālai apgūšanai. Joprojām jāturpina darbs lauksaimniecības pašpārvaldes organizāciju stabilizācijā un savstarpējā darba koordinācijā. Un noteikti jāturpina intervences mehānisma sakārtošana.

Izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols:

— Pagājušā gada lielākais ieguldījums valsts darbā saistīts ar laiku, kad strādāju par Finansu ministrijas parlamentāro sekretāru. Par veiksmi jāuzskata ļoti savlaicīgā un precīzā 2000.gada budžeta pieņemšana. Ja to salīdzina ar iepriekšējiem gadiem, tad jāatzīmē, ka vēl nekad nebija izdevies pieņemt likumu par nākamā gada valsts budžetu līdz 1.decembrim, kā tas bija šogad. Tas rada gandarījumu, jo dod iespējas visām ministrijām un budžeta iestādēm laikus plānot finansējumu nākamajam gadam.

Prieks arī par to, ka līdz ar budžeta likumu tika pieņemti 32 likumu pavadošie normatīvie akti — esmu gandarīts par konstruktīvo un profesionālo Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas darbu.

Visus šos darbus, kas skar valsts finanses, ceru turpināt arī nākamajā gadā, strādājot izglītības un zinātnes ministra amatā, konkrēti — mēģināt sakārtot lietas, kas skar izglītības finansējumu, izstrādāt atbilstošos normatīvos aktus. Līdz 1.februārim Izglītības un zinātnes ministrijai ir jāizstrādā un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks, kurā jānorāda precīzi termiņi un algu palielinājums pakāpeniski līdz 2002.gada 1.janvārim, sasniedzot Izglītības likumā noteikto skolotāju algu līmeni. Tāpat ir jāizstrādā pasākumu plāns jau esošā darba samaksas fonda optimālai izmantošanai, ko varētu realizēt jau ar nākamā mācību gada sākumu. Un noteikti ir jāizstrādā ilglaicīgs izglītības nozares attīstības plāns nākamajiem četriem gadiem, kas ir ne tikai jāapstiprina Ministru kabinetā, bet jānodod izskatīšanai arī Saeimā.

Vienlaikus ir jāveic visi nepieciešamie priekšdarbi, lai iedarbinātu Pasaules bankas finansēto izglītības attīstības projektu, kura realizācijas gaitā paredzēts veikt rekonstrukcijas darbus aptuveni 100 Latvijas skolās triju gadu laikā. Faktiski tas ir pirmais solis izglītības infrastruktūras sakārtošanas virzienā, un kā svarīgs jāatzīmē fakts, ka projektā izdevies iesaistīt pašvaldības, kas piedalās ar savu līdzfinansējumu.

Šī gada nogalē ir pabeigts Izglītības un zinātnes ministrijas institucionālais audits, ir izteikti konkrēti priekšlikumi, kā uzlabot ministrijas darbības efektivitāti, kuras mērķis ir radīt optimālu nozares vadības modeli. Bet jāpiebilst, ka ministrijas reorganizācija, kas tiks veikta, balstoties uz audita rezultātiem, būs veidota tā, lai netraucētu kārtējo darbu veikšanu un būtu nodrošināta pienākumu pēctecība un nepārtrauktība.

Janvārī darbu pabeigs arī Izglītības un zinātnes ministrijas darba grupa, kas izstrādā augstākās izglītības finansēšanas modeļus. Tiks turpināta to apspriešana un īstenošana.

Finansu ministrs Edmunds Krastiņš:

— Tā uzreiz atbildēt, kas nozīmīgs paveikts šajā gadā... Acīmredzot tas, ka izdevies savest valsts budžetu 1999. gadā daudzmaz kārtībā un ka tik ātri izdevās pieņemt 2000. gada budžetu. Kas noteikti jāpaveic nākamā gadā? Vajadzētu pieņemt likumu par vienotu finansu un vērtspapīru tirgus uzraudzības institūciju un arī šo institūciju izveidot, kas prasīs ilgāku laiku nekā likuma pieņemšana. Bet vajadzētu to izdarīt. Ir daudz visādu citu darbu, kas arī nākamgad veicami.

Vides un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis

— Kas ir tas labais, kas paveikts... Esmu apciemojis visas reģionālās vides pārvaldes, ticies ar darbiniekiem, esmu bijis visos Latvijas rezervātos — tie ir lielākie darbi, ko es noteikti gribēju izdarīt. Ir sagatavota Būvniecības nacionālā programma, kas pašlaik tiek saskaņota ar Pašvaldību savienību. Tas būtībā jau ir gatavs dokuments. Priecājos par to, ka ir saglabāts Vides aizsardzības fonds, kam draudēja likvidēšana. Ir ieguldīts liels darbs arī Eiropas integrācijas procesā — patīkami dzirdēt Eiropas Komisijas atzinumu par Latvijā paveikto vides aizsardzībā. Bet lielākais darbs būs nākamgad, kad saņemsim ISPA fonda līdzekļus vides projektiem, galvenokārt pašvaldību ūdenssaimniecību un atkritumu projektiem. Nākamgad šie projekti jāievieš. Vēl noteikti strādāsim bīstamo atkritumu apsaimniekošanas programmas ietvaros, jo šogad pieņemts lēmums septiņās pašvaldībās veikt ietekmes uz vidi noteikšanas procedūru. Nākamgad mēs iegādāsimies dedzināšanas iekārtas, tās izvietosim un varēsim sākt to pesticīdu dedzināšanu, kas ir sakrājušies noliktavās.

 

Liena Pilsētniece, "LV" iekšlietu redaktore, Rūta Bierande,   ekonomikas redaktore

K8.JPG (19430 BYTES) K7.JPG (14976 BYTES) K14.JPG (14929 BYTES)
Satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs pirms Ministru kabineta sēdes sniedz interviju "Latvijas Vēstneša" ekonomikas redaktorei Rūtai Bierandei... ... bet izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols — "Latvijas Vēstneša" iekšlietu redaktorei Lienai Pilsētniecei Pirms sēdes: vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis
K12.JPG (18708 BYTES) K11.JPG (20535 BYTES) K9.JPG (19693 BYTES)

Dodoties uz Ministru kabineta kārtējo sēdi: Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Valdis Birkavs, satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs, ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Ministru kabineta 28. decembra sēdē

Akceptēti rīkojumi "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Latvijas pilsonība piešķirta 851 pilsonības pretendentam, tai skaitā 134 viņu nepilngadīgajiem bērniem.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1999.gada 24.marta rīkojumā Nr.146 "Par nacionālajām programmām ekonomiskās politikas realizēšanai". Grozījumi papildina programmu sarakstu ar Ceļu satiksmes drošības nacionālo programmu, kuru vadīs satiksmes ministrs.

Ministru kabinets akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu Ciltsdarba likumā. Grozījumi nepieciešami, lai novērstu pretrunas ar noteikumiem "Kārtība, kādā sertificējamas personas, kuras veic dzīvnieku vērtēšanu un kontrolvērtēšanu, dzīvnieku pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, embriju un olšūnu pārstādīšanu, šķirnes materiāla ievešanu un izvešanu".

Akceptēts rīkojums "Par Saukas arodvidusskolas reorganizāciju". Rīkojums paredz ar 2000.gada 1.janvāri reorganizēt Zemkopības ministrijas pārziņā esošo valsts iestādi Saukas arodvidusskolu un nodot to Jēkabpils rajona pašvaldībai.

Akceptēts grozījumu projekts likumā "Par apdrošināšanas līgumu". Grozījumi novērsīs neprecizitātes likumā un veicinās apdrošinājuma ņēmēja intereses, detalizētāk regulējot apdrošināšanas līguma noteikumus.

Ministru kabinets akceptēja "Noteikumus par neparasta darījuma pazīmju sarakstu". Šie noteikumi nosaka neparasta darījuma pazīmju sarakstu, kurā ietvertās pazīmes var liecināt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju vai to legalizācijas mēģinājumu.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 28.septembra rīkojumā Nr.461 "Par Latvijas Bibliotēku padomi". Padomē Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas direktora E.Karnīša vietā turpmāk darbosies Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas direktora vietniece V.Kocere.

Valdība akceptēja noteikumus "Kārtība, kādā veicama obligāto izglītības vecumu sasniegušo bērnu uzskaite". Uzskaite tiks veikta un informācija par obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem tiks precizēta katru gadu, un tā attiecas uz bērniem vecumā no sešiem līdz astoņpadsmit gadiem, kuri nav ieguvuši obligāto pamatizglītību.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 14.decembra sēdes protokollēmumā (prot. Nr.70 24.§) "Par valsts ilgtermiņa mērķprogrammu "Lībieši Latvijā"".

Akceptēts rīkojums "Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu". Ministru kabineta Atzinības raksts par mūža ieguldījumu Latvijas profesionālās izglītības sistēmas attīstībā un pilnveidē piešķirts Rīgas Tehniskās koledžas direktoram Ošeram Fleišmanim.

Akceptēti "Noteikumi par ēku un būvju nekustamā īpašuma nodokļa deklarāciju un pārskatu". Tie nosaka nodokļu summu veidlapu paraugus.

Tiesību aktu projekti,

kuri tiek izdoti

Satversmes 81.panta kārtībā

Akceptēti noteikumi "Par Šlīteres nacionālo parku", "Par Grīņu dabas rezervātu", "Par Moricsalas dabas rezervātu", "Par Teiču dabas rezervātu" un "Par Krustkalnu dabas rezervātu".

Valdība akceptēja noteikumus "Grozījums likumā "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm"". Grozījumi nepieciešami sakarā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes pāreju Tieslietu ministrijas pārraudzībā.

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā". Grozījumi nepieciešami, lai ar 1999.gada 31.decembri netiktu pilnībā apturēta ārvalstu adopcija un jau uzsākto adopcijas lietu kārtošana.

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Ārstniecības likumā". Tie paredz pagarināt ārstniecības iestāžu sertifikācijas termiņu līdz 2001.gada 31.decembrim.

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Farmācijas likumā".

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Medību likumā".

Akceptēti noteikumi "Grozījumi likumā "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās"". Grozījumi nosaka, ka par valsts meža zemes valdītāju valsts vārdā kļūst Zemkopības ministrija un pēc tās uzdevuma valsts akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži".

Valdība akceptēja noteikumus "Par Eiropas Savienības un Latvijas Republikas Asociācijas padomes lēmuma par grozījumiem Eiropas līguma 3.protokolā pagaidu piemērošanu".

Akceptēti noteikumi "Grozījumi Augstskolu likumā". Grozījumi paredz noteikt pāreju uz starptautiski salīdzināmu vienpakāpju zinātnisko grādu sistēmu.

Akceptēti noteikumi "Grozījums likumā "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm"".

Akceptēti noteikumi "Grozījums Militārpersonu izdienas pensiju likumā". Tie noteiks vienotu izmaksas kārtību obligāti sociāli apdrošināmām personām, attiecinot uz izdienas pensiju izmaksu sociāli apdrošināmām personām likuma "Par valsts pensijām" pārejas noteikumu 26.punktu.

Parastā kartībā akceptētie tiesību akti

Valdība akceptēja "Noteikumus par 2000.gada vecuma pensijas aprēķināšanai piemērojamiem plānotajiem vecuma pensijas izmaksas laikposmiem".

Akceptēti "Noteikumi par valsts nodevu par dokumenta īstuma apliecināšanu", "Noteikumi par valsts nodevu par notariālo darbību izpildi, ko veic konsulārās amatpersonas ārvalstīs" un grozījums Ministru kabineta 1995.gada 11.jūlija noteikumos Nr.219 "Noteikumi par valsts nodevu par notariālo darbību izpildi un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā".

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1999.gada 2.novembra noteikumos Nr.370 "Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā". Grozījumi izstrādāti, lai saskaņotu terminoloģiju un neradītu neērtības atsevišķām pasažieru kategorijām.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1997.gada 2.decembra noteikumos Nr.392 "Finansu ministrijas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas nolikums". Tas nosaka, ka no 2000.gada 1.janvāra inspekcija tiks finansēta, saņemot dotāciju no vispārējiem valsts budžeta ieņēmumiem.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 26.maija noteikumos Nr.200 "Valsts atbalsta uzraudzības komisijas nolikums". Tie paredz noteikt maksimāli pieļaujamo slieksni, kad nodokļu maksājumu pamatparādu kapitalizācijas projekti nav jāiesniedz Valsts atbalsta uzraudzības komisijā izskatīšanai. Saistībā ar grozījumiem minētajos noteikumos akceptēti grozījumi arī Ministru kabineta 1999.gada 11.maija noteikumos Nr.168 "Noteikumi par zemes nodokļa maksājuma pamatparāda kapitalizāciju un dzēšanu", Ministru kabineta 1997.gada 29.jūlija noteikumos Nr.265 "Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu maksājumu pamatparādu kapitalizāciju privatizētajiem pašvaldību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām)", Ministru kabineta 1999.gada 11.maija noteikumos Nr.177 "Noteikumi par īpašuma nodokļa un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu pamatparādu kapitalizāciju" un Ministru kabineta 1997.gada 3.jūnija noteikumos Nr.200 "Noteikumi par valsts budžetā ieskaitāmo nodokļu maksājumu pamatparādu kapitalizāciju".

Ministru kabinets akceptēja "Noteikumus par valsts nodevu par Latvijas Republikas pasu un citu personu apliecinošu un tiesību apliecinošu dokumentu izsniegšanu". Noteikumi izstrādāti sakarā ar ieņēmumu no maksas pakalpojumiem par pasu izsniegšanu paātrinātā kārtībā iekļaušanu valsts pamatbudžetā.

Valdība akceptēja grozījumu Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumos Nr.49 "Noteikumi par Latvijas nepilsoņu pasēm". Grozījumi paredz līdz 2000.gada 31.martam pagarināt termiņu bijušo PSRS iekšzemes pasu apmaiņai pret nepilsoņa pasēm.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Nelegālā apritē esošo narkotisko un psihotropo vielu iedalījums pēc to apmēriem".

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1999.gada 9.marta noteikumos Nr.103 "Apsardzes darbībā izmantojamo dienesta šaujamieroču iegādāšanās, glabāšanas un izsniegšanas kārtība" un Ministru kabineta 1999.gada 9.marta noteikumos Nr.104 "Iekšējās drošības dienesta reģistrācijas kārtība". Grozījumi izdarīti saskaņā ar grozījumiem likumā "Par nodokļiem un nodevām".

Akceptēti "Noteikumi par valsts nodevu par vīzu un uzturēšanās atļauju izsniegšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem" un "Noteikumi par proves darbu pakalpojumu valsts nodevu". 2000.gadā minētie ieņēmumi tiks ieskaitīti valsts pamatbudžeta ienākumos.

Valdība akceptēja grozījumus Ministru kabineta 1999.gada 31.augusta noteikumos Nr.312 "Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par I.Roķi". Tas paredz sakarā ar Akcizēto preču pārvaldes reorganizāciju atbrīvot Ivaru Roķi no Akcizēto preču pārvaldes direktora amata.

Akceptēts rīkojums "Par valsts institūcijas Latvijas Tūrisma attīstības aģentūras likvidēšanu un bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Latvijas Tūrisma attīstības aģentūra" dibināšanu". Valsts institūciju Latvijas Tūrisma attīstības aģentūru likvidēs un bezpeļņas organizāciju valsts akciju sabiedrību "Latvijas Tūrisma attīstības aģentūra" dibinās ar 2000.gada 1.martu.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu "Par justīcijas ģenerāļa speciālās dienesta pakāpes piešķiršanu V.Zaharam".

Valdības preses departaments

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!