• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta Komitejas 2006.gada 11.decembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2006., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reformām, izvērtējumiem un aktualitātēm valsts pārvaldē

Vēl šajā numurā

12.12.2006., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta Komitejas 2006.gada 11.decembra sanāksmē

VesM: Par stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem

Veselības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”, paredzot daudz stingrākus ierobežojumus un aizliegumus smēķēšanai publiskās vietās. Likumprojekts 11.decembrī izskatīts Ministru kabineta Komitejā. Likumprojekts paredz papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām.

No 2008.gada 1.jūlija plānots aizliegt smēķēt visās izglītības iestādēs. Ārstniecības, sociālo iestāžu un rehabilitācijas institūciju pacientiem un iemītniekiem būs atļauts smēķēt īpaši ierādītā vietā, ja šāda norma būs paredzēta attiecīgās iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Plānots, ka turpmāk smēķēt būs aizliegts arī daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gaiteņos un citās koplietošanas telpās, nedrīkstēs smēķēt darbavietās darba un koplietošanas telpās. Pilnīgs smēķēšanas aizliegums tiek noteikts arī publiskajās ēkās, būvēs un telpās, tas ir, kinoteātros, koncertu zālēs, sporta zālēs, citās sporta ēkās un būvēs, pasta un citu iestāžu zālēs, diskotēkās, deju zālēs un citur. Ministru kabineta Komitejā tika norādīts, ka Veselības ministrijai ir jāpārdomā par pilnīgo smēķēšanas aizliegumu ielās, kā arī parkos, skvēros, peldvietās un citās publiskās teritorijās.

Līdzīgi kā vairākās citās pasaules valstīs, no 2008.gada 1.jūlija smēķēt būs aizliegts arī kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās ēdināšanas vietās, tajā skaitā arī āra kafejnīcās.

Līdztekus stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem likumprojekts paredz papildināt esošos brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem attēliem un citām ilustrācijām. Visas ilustrācijas un attēli tiks izveidoti saskaņā ar Eiropas Komisijas direktīvās noteiktajām prasībām. Krāsaini brīdinājuma attēli uz cigarešu paciņām ļautu samazināt smēķējošo cilvēku īpatsvaru. Kanādā un Brazīlijā saskaņā ar šajās valstīs veiktajiem epidemioloģiskajiem pētījumiem ir pierādīts, ka pēc krāsaino attēlu ieviešanas uz cigarešu paciņām daudzi smēķētāji ir domājuši par atbrīvošanos no netikuma. Pastāv saistība, ka, vizuāli redzot iespējamās sekas, ko izraisa tabakas ietekme uz cilvēka organismu, persona samazina tabakas patēriņu vai smēķēšanas biežumu. Ministrija prognozē, ka nākotnē tādējādi izdosies samazināt smēķētāju skaitu un uzlabot sabiedrības veselību. Par to varēs pārliecināties pēc padziļināta sabiedrības veselības monitoringa veikšanas, ko Latvijā nodrošina Sabiedrības veselības aģentūra.

Plānots, ka līdz 2008.gada 1.janvārim Ministru kabinets izdos noteikumus par kārtību, kādā speciālie brīdinājumi uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem tiek papildināti ar krāsainiem attēliem vai citām ilustrācijām. Brīdinošās ilustrācijas uz cigarešu paciņām varētu parādīties 2009.gadā.

Plānots, ka turpmāk ražotājs uz cigarešu paciņām norādīs ne tikai darvas un nikotīna daudzumu, bet arī oglekļa monoksīda (tvana gāze) daudzumu.

Veselības ministrijas šovasar veiktā sabiedrības aptauja par smēķēšanu publiskās vietās liecina, ka 89% aptaujāto (neatkarīgi no tā, vai pats aptaujātais ir smēķētājs vai nav) uzskata, ka pilnīgi jāaizliedz smēķēt vispārizglītojošo skolu iekšienē, 78% – ka augstāko mācību iestāžu iekšienē, 72% – vispārizglītojošo skolu tuvumā, 57% – dzīvojamo māju koplietošanas telpās. Jāpiezīmē, ka no aptaujātajiem visaugstākais smēķētāju īpatsvars bija vecumā no 35 līdz 44 un no 45 līdz 54 gadiem vidū – 41,7%. Tomēr vēl arvien augsts ir arī smēķējošo jauniešu īpatsvars. Vecumā no 15 līdz 24 gadiem sevi par smēķētājiem atzīst 29,5% aptaujāto.

Grozījumi likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” vēl jāizskata Ministru kabinetā un pēc tam tos nodos izskatīšanai Saeimā.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!