• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts atbalsta piešķiršanu lauksaimniecības nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2006., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149624

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

12.12.2006., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts atbalsta piešķiršanu lauksaimniecības nozarē

 

Eiropas Komisija 6.decembrī pieņēma jaunus noteikumus par valsts atbalsta piešķiršanu lauksaimniecības nozarē. Šiem noteikumiem ir divas daļas: regula, kas paredz atbrīvojumus un kas dalībvalstīm ļauj neziņot par valsts atbalstu maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuri darbojas lauksaimniecības produktu ražošanā, ja vien ir izpildīti attiecīgi noteikumi, un pamatnostādnes, kas ir šīs regulas papildinājums un kas paredz paziņotajiem atbalsta pasākumiem piemērojamos noteikumus. Šie abi dokumenti attiecas uz laika posmu no 2007. līdz 2013.gadam.

Marianna Fišere-Bēla, par lauksaimniecību un lauku attīstību atbildīgā komisāre, atzinīgi vērtē jauno noteikumu pieņemšanu: “Jaunie reglamentējošie noteikumi, kas atbilst lauku attīstības pamatprincipiem, kalpos kā efektīvs un stabils instruments, nodrošinot nozares harmonisku ilgtermiņa attīstību. Turklāt iespēja atbrīvot atsevišķus valsts atbalstus nozarei sniegs patiesu atvieglojumu, jo īpaši tad, kad šis atbalsts lauksaimniekiem ir patiesi vajadzīgs.”

Vienkāršošanas rezultātā tiks atceltas pamatnostādnes par valsts atbalstu reklāmai un par atbalstu attiecībā uz govju sūkļveida encefalopātijas izmeklējumiem, kritušajiem dzīvniekiem un kautuvju atkritumiem, kā arī tiks atcelts Komisijas paziņojums par atbalsta piešķiršanu uzņēmējdarbības kredīta formā. Savukārt pamatnostādnes par valsts atbalstu lauksaimniecības nozarē, kas noteiktas laika posmam no 2000. līdz 2006.gadam, pēc 2007.gada 1.janvāra būs joprojām piemērojamas konkrētos gadījumos un ierobežotā laika posmā.

Pieņemtās pamatnostādnes paredz jaunas atbalsta kategorijas: atbalsti, kas paredzēti standartu ievērošanai, atbalsti “Natura 2000” un atbalsti, kas saistīti ar Direktīvā 2000/60/EK (ūdens resursu politika) noteiktajiem maksājumiem, atbalsti, kas saistīti ar Direktīvā2003/96/EK (nodokļu uzlikšana energoproduktiem un elektroenerģijai) noteikto atbrīvojumu no akcīzes nodokļa, un atbalsti mežsaimniecības nozarei.

Lauksaimniecības produktu pārstrādes un tirdzniecības nozarē atbalstu piešķiršanu turpmāk reglamentēs noteikumi, kas piemērojami valsts atbalstam rūpniecības nozarē. Savukārt regula, kas paredz atbrīvojumus, palīdzēs ātrāk piešķirt atbalstu lauksaimniekiem, kam tas ir īpaši svarīgs, piemēram, gadījumos, kad zaudējumi radušies nelabvēlīgu meteoroloģisko apstākļu dēļ vai dzīvnieku un augu slimību dēļ.

Paralēli šiem abiem dokumentiem joprojām pastāv de minimis regula, saskaņā ar kuru dalībvalstis var piešķirt atbalstu, kas konkrētos apstākļos netiek uzskatīts par valsts atbalstu, ja tas nepārsniedz noteiktu slieksni (uz vienu lauksaimnieku 3000 eiro trijos gados).

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!