• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasībām pirotehnikas preču tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2006., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente, saņemot e-paraksta viedkarti

Vēl šajā numurā

13.12.2006., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasībām pirotehnikas preču tirgū

 

Katru gadu Eiropas Savienībā pirotehnika izraisa 45000 negadījumu, un visvairāk tajos cieš bērni. Pirotehniku izmanto arī precēs, kas nav saistītas ar uguņošanu, – auto drošības spilvenos un drošības jostās. Lai nelaimes gadījumus novērstu, kā arī nodrošinātu godīgu konkurenci Eiropas tirgū, ar jaunu direktīvu Eiropas Savienība šajā jomā saskaņos minimālos standartus.

Parlamentam pieņemot grozījumus, par kuriem bija panākta neformāla vienošanās ar Padomi, direktīva var tikt galīgi pieņemta pirmajā lasījumā.

Izvērtējot likumprojektu, Parlamentam bija jāņem vērā patērētāju un ražotāju intereses, kā arī dalībvalstu atšķirīgās kultūras tradīcijas. Piemēram, Latvijā nav sezonas ierobežojumu, savukārt Igaunijā petaržu tirdzniecība un izmantošana aizliegta novembrī un decembrī. Grieķijā, Īrijā un Kiprā ir aizliegts pārdot pirotehniku parastiem patērētājiem.

Eiropas Komisijas sagatavotā priekšlikuma mērķis ir brīva, bet droša pirotehnikas preču aprite visā ES, samazinot negadījumu skaitu. Pirotehnikas tirgus, kurā cirkulē ne vien uguņošanas un skatuves ierīces, bet arī auto drošības spilvenos izmantotie gāzes ģeneratori un drošības jostu nospriegotāji, ES ir apmēram 7 miljardus eiro vērts.

Jaunā direktīva izšķir četras pirotehnikas kategorijas atkarībā no lietošanas mērķa un riska. Katrai kategorijai paredzēti vecuma ierobežojumi attiecībā uz pirotehnikas iegādi.

1.klase – ļoti zemas bīstamības uguņošanas ierīces. Tās nedrīkstēs pārdot bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem;

2.klase – zemas bīstamības, 16 gadu vecuma ierobežojums;

3. klase – vidējas bīstamības, 18 gadu vecuma ierobežojums;

4. klase – preces ar lielu riska pakāpi, ko drīkst pārdot tikai speciālistiem ar nepieciešamām zināšanām.

Direktīva izvirza minimālās drošības prasības: ražotājiem jāsaņem “atbilstības novērtējums”, preces jāapzīmē ar EC marķējumu un jānodrošina, lai jebkura ierīce būtu izmēģināta reālos apstākļos. Jāņem arī vērā, ka tikai niecīga daļa no Eiropā pārdotās pirotehnikas ir ražota Eiropā. No Ķīnas 2004.gadā tika ievesti 96% no pirotehnikas izstrādājumiem. Tāpēc importētājiem būs jānodrošina, ka viņu piegādātāji ir izpildījuši direktīvas prasības. Dalībvalstīm sabiedrības drošības interesēs atļauts ierobežot 2. un 3. klases ierīču izmantošanu vai pārdošanu plašai sabiedrībai.

Dalībvalstīm jāpieņem direktīvai pakārtotie noteikumi 30mēnešu laikā pēc direktīvas spēkā stāšanās. Parlaments turklāt nobalsoja par grozījumiem, kas prasa pagarināt Komisijas ierosinātos ieviešanas termiņus. Normas būs jāievieš trīs gadu laikā zemākas un vidējas bīstamības precēm un sešu gadu laikā augsta riska pakāpes precēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!