• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cīņu pret AIDS. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2006., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu pētniecības un tehnoloģiju attīstībai

Vēl šajā numurā

13.12.2006., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cīņu pret AIDS

 

Eiropas Parlaments 30.novembrī, tieši pirms Starptautiskās dienas cīņai pret AIDS, ar 546 balsīm par, 34 pret un 24 atturoties, pieņēma rezolūciju, paužot nopietnas bažas par HIV/AIDS izplatību pasaulē. Parlaments norāda uz nepietiekamo uzmanību HIV/AIDS profilaksei, piekļuves grūtībām galvenajiem medikamentiem, nepietiekamo finansējumu un pētījumu trūkumu galveno epidēmiju jomā.

“Informācija un atbalstošie pakalpojumi, kurus realizē nevalstisko organizāciju vadītie vieglas pieejamības atbalsta centri HIV skartajām sabiedrības riska grupām, spēj ievērojami aizkavēt AIDS izplatību valstī,” debatēs teica Georgs Andrejevs, kas pašlaik gatavo ziņojumu par cīņu pret AIDS Eiropas Savienībā un tās kaimiņvalstīs. “Mani kā ziņotāju satrauc fakts, ka vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs šādu atbalsta centru pastāvēšana tieši pašreiz ir apdraudēta finansiālo līdzekļu trūkuma dēļ. Izrādās, ka pirms iestāšanās Eiropas Savienībā šie centri saņēma daudzpusīgu finansiālo atbalstu no dažādiem fondiem un organizācijām, tai skaitā ārpus Eiropas esošajiem. Tagad, pēc valstu iestāšanās Eiropas Savienībā, tie uzskata savu labdarības misiju par pabeigtu. Neraugoties uz Viļņas deklarācijā pausto veselības ministru apņemšanos “izmantot nacionālos finanšu instrumentus, kā arī Kopienas fondus, ieskaitot struktūrfondus, cīņā ar AIDS”, vairāku dalībvalstu praksē tas netiek īstenots. Attiecībā uz struktūrfondiem pilsoniskās sabiedrības organizācijas norāda uz nespēju nodrošināt nepieciešamo līdzfinansējumu. Uzskatu, ka šis jautājums steidzami jārisina gan dalībvalstīm, gan Eiropas Komisijai,” teica deputāts.

Parlaments pieņemtajā rezolūcijā pievēršas situācijai visā pasaulē. Saskaņā ar UNAIDS pārskatu, 2006.gadā ar vīrusu inficējās 4,3 miljoni cilvēku. Turklāt AIDS neproporcionāli skar ekonomiski aktīvu jaunu cilvēku paaudzi.

Deputāti aicina visās ES programmās, kas paredzētas atbalstam trešajās valstīs, pārliecināties, ka līdz ar ārstēšanās kursa uzsākšanu tās nodrošina finansējumu nepārtrauktai ārstēšanai. Attiecībā uz seksuālo un reproduktīvo veselību dokumentā prasīts stratēģijās HIV/AIDS epidēmijas apkarošanai iekļaut informācijas unizglītības pasākumus, prasības par pieejuārstēšanai un steidzamu vakcīnu izstrādi.

Pievēršoties medikamentu pieejamībai, deputāti aicina, lai Komisija palielina savas iemaksas Pasaules fondā cīņai pret HIV/AIDS, tuberkulozi un malāriju. Viņi mudina arī atbalstīt ģenerisko zāļu ražošanas nozaru attīstību slimību skartajos reģionos, lai atvieglotu zāļu pieejamību par pieņemamu cenu.

Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komiteja G.Andrejeva ziņojumu gatavojas izskatīt 2007.gada 30.janvārī, lai pēc tam pieņemtu plenārsesijā.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!