• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par invalīdu aktīvāku integrāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2006., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prasībām pirotehnikas preču tirgū

Vēl šajā numurā

13.12.2006., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par invalīdu aktīvāku integrāciju

 

Eiropas Parlaments (EP) aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis veicināt invalīdu integrāciju, viņu pieeju darbam, izglītībai, informācijai un infrastruktūrām. EP deputāti 30.novembrī pieņēma nenormatīvu ziņojumu, rosinot izstrādāt īpašu direktīvu par invaliditāti, noteikt Eiropas Savienībā kopīgu invaliditātes jēdziena definīciju un veikt pasākumus, kas mazinātu sabiedrības aizspriedumus.

Tuvojoties 2007.gadam, kas pasludināts parvienlīdzīgu iespēju gadu, Eiropas Parlaments plenārsesijāizvērtēja Eiropas Komisijas rīcības plānu 2006. un 2007.gadam saistībā ar invalīdu stāvokli paplašinātajāEiropas Savienībā.

Ziņojumā uzsvērtas jomas, kurās Komisijai undalībvalstīm jāveltī papildu pūles. Parlaments aicinaKomisiju izstrādāt īpašu invaliditātes direktīvu,lai garantētu ikviena ES pilsoņa tiesības bez diskriminācijas piekļūt precēm un pakalpojumiem, kāarī iesaka izstrādāt kopēju Eiropas definīcijuinvaliditātes jēdzienam. Šie pasākumi papildinātu ganpamatlīguma principus, gan spēkā esošās direktīvas,piemēram, par diskriminācijas aizliegšanu darba vidē(2000.g.) un direktīvu par transportlīdzekļu aprīkojumu(2001.g.).

Deputāti atzīmē, ka 80% no publiskipieejamām tīmekļa vietnēm, tostarp Eiropas iestāžutīmekļa vietnes, pārsvarā nav invalīdiem pieejamas,bet informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pieejamībaefektīvi mazinātu invalīdu augsto bezdarba līmeni.Piekļuves iespējas vēl jūtami jāuzlabo arīizglītībā, e-izglītībā, arodapmācībā, kultūras unatpūtas pasākumos un informācijas sabiedrībā, tostarpdalībvalstīm ieviešot digitālo televīziju.

Atzīstot un atbalstot ieguldījumu, ko Eiropasekonomikai var dot invalīdi, deputāti aicina sāktinformācijas kampaņas, lai novērstu jebkādus aizspriedumuspret invalīdu darbā pieņemšanu. Viņi mudinaKomisiju invaliditātes jautājumus iekļaut turpmākajosnodarbinātības tiesību aktos.

Ziņojumā izteikts aicinājums uzlabot infrastruktūras,lai nodrošinātu to pieejamību invalīdiem.Šajā sakarāKomisijai jāizmanto sava atbildība, īstenojot struktūrfondunoteikumus. Pievēršoties vistuvākajai nākotnei, Eiropas Parlamentsaicina Komisiju un dalībvalstis nodrošināt, laiinvaliditātes dimensija Eiropas gadā par vienlīdzīgāmiespējām (2007.g.) attīstītos tālāk, “nevis tikaiatkārtotu Eiropas Invalīdu gada (2003.g.) panākumus”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!