• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par A.Saharova balvu Baltkrievijas opozīcijas līderim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2006., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ķimikāliju reģistrācijas un atļauju sistēmu

Vēl šajā numurā

14.12.2006., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par A.Saharova balvu Baltkrievijas opozīcijas līderim

 

Aleksandrs Milinkevičs, opozīcijas spēku līderis 2006.gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, 12.decembrī saņēma Eiropas Parlamenta Saharova balvu par domas brīvību. Pateicības uzrunā laureāts uzsvēra – kopā ar viņu Saharova balvu saņem visi tie, kas cīnās par demokrātiju Baltkrievijā. A.Milinkevičs aicināja ES sniegt turpmāku atbalstu demokrātiskajiem spēkiem, taču iebilda pret ekonomiskām sankcijām, jo tās visvairāk skars vienkāršos iedzīvotājus.

“Mēs stāvam jums cieši līdzās, atbalstot demokrātiju Baltkrievijā un baltkrievu tautas cerību iegūt tiesības ievēlēt savus līderus demokrātiski, saņemt neatkarīgu informāciju, veidot nevalstiskas organizācijas un iegūt tiesības uz neatkarīgu un taisnīgu tiesu,” pasniedzot balvu, teica Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Josē Borels. “Ticu, ka Baltkrievijas drīza nākotne ir Eiropas demokrātisko nāciju saimē.” Parlamenta priekšsēdētājs vilka paralēles starp Aleksandra Milinkēviča un Andreja Saharova personībām: abi ir zinātnieki, abus vieno kopīgas vērtības un kopīgi sapņi, ko pārvērst īstenībā vislabāk prot zinātnieki.

Priekšsēdētājs atgādināja – šī nav pirmā reize, kad Parlaments atalgo Baltkrievijas pārstāvjus. Eiropas Parlaments 2004.gadā Saharova balvu piešķīra Baltkrievijas Žurnālistu asociācijai.

“Šī balva nav man vienam – balvu kopā ar mani saņem visi baltkrievi, kas pagājušajā gada martā bija Centrālajā laukumā [Minskā], tie, kas ieslodzīti cietumos, atskaitīti no universitātēm, atlaisti no darba. Balva ir visiem, kas turpina cīnīties,” teica A.Milinkevičs, Eiropas Parlamentu uzrunājot dzimtajā baltkrievu valodā.

Laureāts īpaši pieminēja Baltkrievijas autoritārā režīma ieslodzīto opozīcijas pārstāvi Aleksandru Kozuļinu, kam piespriests piecarpus gadu cietumsods un kas pieteicis badastreiku kopš vairāk nekā 50 dienām.

“Balva apliecina, ka Eiropa izprot situāciju Baltkrievijā. Balva ir brīnišķīgs ētiskas politikas piemērs,” teica A.Milinkevičs. Tomēr laureāts dedzīgi apstrīdēja prezidenta Aleksandru Lukašenko apgalvojumus, ka opozīcija atbalstot ekonomiskās sankcijas. “Tās visvairāk skars Baltkrievijas vienkāršos iedzīvotājus,” viņš teica, aicinot nepaaugstināt arī Šengenas vīzu cenas Baltkrievijas pilsoņiem. Savukārt liegums ieceļot ES Baltkrievijas autoritārās varas pārstāvjiem, pēc opozīcijas domām, ir efektīvs līdzeklis demokrātijas atbalstam. Tāpat kā Eiropas Komisijas nesen nosūtītie priekšlikumi Baltkrievijai – Minskai tie dod vienreizēju iespēju izkļūt no izolācijas.

“Tas, ka opozīcijai neizdodas rast kopīgu valodu ar Maskavu, nenozīmē, ka baltkrievu demokrātiskie spēki vēršas pret Krieviju. Mēs vēlamies dzīvot suverēnā valstī, bet veidot vislabākās attiecības ar Krieviju. Es jums pateicos, ka ticat mūsu uzvarai. Apsolu, ka mēs nekavēsimies ar uzvaru. Mana valsts vairs nav tāda, kāda tā bija kādreiz, tā mazāk baidās – tā tic pārmaiņām,” teica laureāts.

A.Milinkevičs studējis fiziku un matemātiku Grodņas (Baltkrievija) universitātē, Francijā, ASV un Vācijā. Viņš vadījis Fizikas katedru Setīfas universitātē Alžīrijā un bijis profesors Hrodnas universitātē. No 1990. līdz 1996.gadam Milinkevičs bija Hrodnas mēra vietnieks. Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2001.gadā viņš vadīja Semjona Domasa vēlēšanu kampaņu. 2006.gadā prezidenta vēlēšanās A.Milinkevičs piedalījās kā vienoto Demokrātisko spēku līderis opozīcijā pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašanko.

A.Saharova balvu Parlaments piešķir katru gadu personām un organizācijām, kas sniegušas nozīmīgu ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju.

Balva nosaukta Andreja Saharova vārdā (1921.–1989.g.), kas pasaulē kļuva pazīstams kā viens no padomju ūdeņraža bumbas izgudrotājiem. 1970.gadā viņš nodibināja komiteju cilvēktiesību aizsardzībai un politisko tiesu upuru aizstāvībai. Pēc pieciem gadiem par ieguldījumu starptautiskā miera veicināšanā viņu apbalvoja ar Nobela prēmiju. Balva pirmoreiz piešķirta 1988.gadā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!