• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par maza attāluma bezvadu ierīču frekvencēm visā ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2006., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150238

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsoņu attieksmi pret Eiropas Savienību

Vēl šajā numurā

20.12.2006., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par maza attāluma bezvadu ierīču frekvencēm visā ES

 

Frekvenču joslas, ko ikdienā izmanto bezvadu ierīces, piemēram, garāžas durvju atvērēji, bezvadu trauksmes signāli, mazuļu uzraugi, austiņas un mikrofoni, drīz tiks saskaņotas visā Eiropā, ņemot vērā divus nesenos Komisijas lēmumus. Dzīve kļūs vienkāršāka, jo ikviens cilvēks visā Eiropā jebkurā Eiropas vietā varēs izmantot vienu un to pašu maza darbības attāluma bezvadu ierīci, bet ražotāji varēs ražot vienu un to pašu produktu visam iekšējam tirgum. Patērētājiem tas varētu nozīmēt zemākas cenas. Tiks saskaņotas arī radiofrekvences identifikācijas radiofrekvenču ierīcēm (RFID). Šīs elektroniskās identifikācijas plāksnes arvien vairāk izmanto uzņēmējdarbībā, piemēram, mazumtirdzniecībā un loģistikā, preču un personu izsekojamībā, drošībā un trauksmes signālu sistēmās utt. 

“No garāžas durvju atvērējiem līdz mazuļu uzraugiem, trauksmes signāliem un bezvadu medicīniskajiem implantiem – maza darbības attāluma ierīces ietekmē mūs visus, gan ļoti jaunos, gan arī pavisam vecos cilvēkus,” teica informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Vivjēna Redinga. “Tādēļ jau šie Komisijas lēmumi palīdzēs izveidot vienotu tirgu bezvadu ierīcēm, veicinās to ieviešanu, atbalstīs ražotājus šajā vitāli svarīgajā nozarē un sniegs labumu visiem eiropiešiem.”

Šo Komisijas lēmumu rezultātā maza darbības attāluma bezvadu ierīces, kas bieži vien ir pārnēsājamas masveida patēriņa preces, varēs bez īpašas atļaujas ekspluatēt visās dalībvalstīs. Patērētājiem nebūs jāpārbauda, vai konkrētu ierīci var lietot jebkurā dalībvalstī. Tāpat viņiem nebūs jāuztraucas, vai vienā dalībvalstī nopirkta bezvadu ierīce darbosies citā dalībvalstī vai arī tā radīs traucējumus citās bezvadu komunikācijās. Tas veicinās pieprasījumu, samazinās ražotāju ražošanas izmaksas un stimulēs jaunu inovatīvu bezvadu ierīču un pielietojumu izstrādāšanu. Nesenā Komisijas pētījumā bija aplēsts, ka šādu ierīču tirgus vērtība līdz 2009. gadam sasniegtu 25 miljardus eiro.

Identifikācijas radiofrekvenču ierīču radiospektra saskaņošana veicinās šo ierīču tehnoloģiju attīstību Eiropā. Mazumtirdzniecības nozare acīmredzot būs galvenā un pirmā lietotāja, kas tos izmantos, lai palielinātu preču plūsmas un glabāšanas efektivitāti, tādējādi radot nozīmīgus ietaupījumus. Likvidējot līdz šim sadrumstaloto frekvenču pieejamību, Komisijas iniciatīva tiešā veidā palīdzēs stiprināt preču un pakalpojumu brīvu apriti iekšējā tirgū. Komisāres V.Redingas apņemšanās ir skaidra norāde uz to, ka tiks atviegloti identifikācijas radiofrekvenču ierīču pielietojumi. Atbilstoši dažām aplēsēm identifikācijas radiofrekvenču ierīču un pakalpojumu tirgus vērtība Eiropā (15 dalībvalstu Eiropas Savienībā) līdz 2010.gadam sasniegs 4 miljardus eiro.

Abi Komisijas lēmumi tika sagatavoti, apspriežoties ar ES dalībvalstu radio spektra ekspertiem. Lēmumos ir precizēti radiospektra izmantošanas saskaņošanas nosacījumi, kas piemērojami visā Eiropas Savienībā attiecībā uz plaša diapazona zemas jaudas maza darbības attāluma radioraidītājiem. Daži no saskaņošanas pasākumiem attiecas uz identifikācijas radiofrekvenču ierīcēm, nodrošinot visā Eiropas Savienībā saskaņotas frekvences, jo identifikācijas radiofrekvenču ierīču pielietojumi strauji attīstās; citi pasākumi pievēršas noteiktām šobrīd nozīmīgām iekārtu kategorijām, taču tajās iebūvētie mehānismi ļauj tās pilnveidot un iekarot tirgu. Pieņemot šo laika pārbaudi izturējošo koncepciju, Komisija ņēmusi vērā īpaši dinamisko jauno ierīču un pielietojumu jomu.

Šie spektra saskaņošanas lēmumi ir daļa no Komisijas iesaistīšanās politikas radiospektra jomā ES līmenī, un tos pieņēma, ievērojot Radiospektra lēmumu, kas nodrošina koordinētu pieeju tehniskajam radio spektra jautājumam. ES radiospektra komiteja (dalībvalstu pārstāvji) šos lēmumus novērtēja atzinīgi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!