• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par viena parauga autovadītāju apliecībām visā ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2006., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150322

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

21.12.2006., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par viena parauga autovadītāju apliecībām visā ES

 

Sākot ar 2013.gadu, jaunām Latvijā izsniegtām autovadītāja apliecībām būs jāatbilst vienotajam Eiropas Savienības paraugam. Eiropas Parlaments otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par vienotu ES autovadītāja apliecību. Apliecība aizstās 110 dažādu paraugu dokumentus, ko braucēji ES dalībvalstīs izmanto pašlaik.

Jaunā parauga autovadītāju apliecības dalībvalstīm jāsāk izsniegt ne vēlāk kā sešus gadus pēc direktīvas spēkā stāšanās. Vecās apliecības nebūs jāaizstāj tūlīt, tam doti 26 gadi.

Jaunajām apliecībām būs plastikāta kredītkartes forma. Dalībvalstis, kas vēlēsies, dokumentu varēs papildināt ar mikroshēmu.

Jaunajās apliecībās būs jāuzrāda derīguma termiņš, kas ļaus regulāri aktualizēt datus. Derīguma termiņš ir desmit gadi, bet dalībvalstis varēs noteikt arī piecpadsmit gadu termiņu. Dalībvalstis pašas varēs izvēlēties, vai atjaunināšanu saistīt ar ārstu vai citām pārbaudēm.

Direktīva arī tiecas novērst negodīgu praksi apliecību ieguvē: dalībvalstīm jāatsaka iesniegumi par jaunām apliecībām, ja citā dalībvalstī tiesības atņemtas vai apturētas uz laiku. Lai Eiropas ceļus darītu drošākus, paredzēts saskaņot noteikumus par eksāmenu pieņēmēju apmācību.

Direktīva saskaņos arī automašīnu vadītāju kategorijas. Parlaments panāca, lai tiktu ņemta vērā braucēja iepriekšējā pieredze, piešķirot motociklu vadītāju apliecības. Pieredzi ņems vērā, lai pārietu no zemākas kategorijas motocikla vadītāja statusa uz augstāku, nekārtojot jaunus eksāmenus.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!