• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 28. decembra noteikumi Nr. 1076 "Grozījumi Zinātniskās darbības likumā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2006., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150779

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas Iesniegumu birojā saņemtie iesniegumi 2006. gada 7.-30. novembrī

Vēl šajā numurā

30.12.2006., Nr. 208

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1076

Pieņemts: 28.12.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1076

Rīgā 2006.gada 28.decembrī (prot. Nr.69 12.§)

Grozījumi Zinātniskās darbības likumā

Izdoti Latvijas Republikas Satversmes 81.panta kārtībā

 

Izdarīt Zinātniskās darbības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2005, 10.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdu “dibinātājs” (attiecīgā locījumā) ar vārdu “izveidotājs” (attiecīgā locījumā).

2.  3.pantā:

papildināt pantu aiz vārdiem “dienesta stāvokļa” ar vārdiem “un citiem apstākļiem”;

papildināt pantu ar otro un trešo daļu šādā redakcijā:

“(2) Personām, kuras ir ārvalstnieki, ir tiesības normatīvajos aktos un Latvijai sais­tošajos starptautiskajos līgumos noteiktajā kārtībā piedalīties Latvijā reģistrētu zinātnisko institūciju īstenotajos zinātnisko pētījumu projektos.

(3) Personas, kuras nav Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi vai Eiropas Savienības pilsoņi, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā var piedalīties Latvijā reģistrētu zinātnisko institūciju īstenotajos zinātnisko pētījumu projektos, ja tām ir doktora zinātniskais grāds vai augstākās izglītības kvalifikācija, kas ļauj piedalīties doktorantūras programmās. Zinātniskā institūcija slēdz ar attiecīgajām personām līgumu, kurā norāda līdzēju tiesiskās attiecības un personas darba apstākļus. Līgumu slēdz pēc tam, kad institūcija, kas apstiprina attiecīgo pētījumu pro­grammu, ir pārliecinājusies par pētījuma mērķi, tā ilgumu, finanšu resursu pieejamību un pētījumā iesaistāmo personu kvalifikāciju. Līgums zaudē spēku, ja personai tiek atteikta vai anulēta uzturēšanās atļauja Latvijā.”

3. Izslēgt 8.panta otrajā daļā vārdus “ar doktora zinātnisko grādu”.

4.  10.pantā:

papildināt pirmo daļu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

“Kārtību, kādā notiek PSRS iegūta zinātniskā grāda pielīdzināšana, nosaka Ministru kabinets.”;

aizstāt otrajā daļā vārdus “vai ārvalstīs iegūtās kvalifikācijas” ar vārdiem “vai ārvalstīs vai PSRS iegūta zinātniskā grāda”.

5.  13.pantā:

izteikt otrās daļas pirmo punktu šādā redakcijā:

“1) nosaka valsts zinātnes un tehnoloģiju attīstības, kā arī inovācijas politiku;”;

papildināt otro daļu ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

“31) var slēgt deleģēšanas līgumus par starptautiskās sadarbības projektu un programmu ieviešanu, Latvijas zinātnes atpazīstamības nodrošināšanu un sabiedrības izpratnes veidošanu par zinātnes nozīmi ilgtspējīgā valsts attīstībā;”;

papildināt pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

“(4) Ekonomikas ministrija:

1) izstrādā inovācijas politiku;

2) var slēgt deleģējuma un līdzdarbības līgumus par starptautisku tehnoloģiju pārneses projektu ieviešanu un īstenošanu, inovācijas labās prakses piemēru izplatīšanas un inovatīvi aktīvas sabiedrības veidošanas pasākumu īstenošanu.”

6. Papildināt 14.pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:

“(11) Latvijas Zinātnes padomes darbu nodrošina birojs. Birojs ir Latvijas Zinātnes padomes struktūrvienība un pilda tās sekretariāta funkcijas – sagatavo dokumentus un lēmumu projektus izskatīšanai Latvijas Zinātnes padomes sēdēs, īsteno Latvijas Zinātnes padomes pieņemto lēmumu izpildi, kā arī veic citus uzdevumus.”

7. Izteikt 21.pantu šādā redakcijā:

21.pants. Zinātniskais institūts

(1) Zinātniskais institūts veic zinātnisko darbību, kā arī ar zinātniskās kvalifikācijas iegūšanu un pilnveidošanu saistītas darbības tā izveidotāja noteiktajā zinātnisko pētījumu nozarē. Zinātniskais institūts akadēmisko mērķu sasniegšanā ir brīvs no izveidotāja ietekmes.

(2) Zinātniskais institūts var būt:

1) publiska aģentūra;

2) atvasināta publiska persona;

3) valsts augstskolas struktūrvienība;

4) privāto tiesību juridiska persona vai tās struktūrvienība.

(3) Valsts zinātnisko institūtu izveidošanai, reorganizēšanai un likvidēšanai nepieciešams Latvijas Zinātnes padomes atzinums.

(4) Valsts zinātniskais institūts ir izveidots kā valsts aģentūra vai atvasināta publiska persona. Valsts zinātniskais institūts atrodas izglītības un zinātnes ministra vai attiecīgās nozares ministra pārraudzībā. Valsts zinātniskā institūta nosaukumā ietver apzīmētāju “valsts”.

(5) Šā panta otrās daļas 2.punktā minētais zinātniskais institūts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un atbilstoši institūta nolikumam rīkojas ar tā rīcībā nodoto mantu un finanšu līdzekļiem, izsludina konkursus, slēdz līgumus, nosaka maksu par sniegtajiem pakalpojumiem pētniecības un kvalifikācijas pilnveidošanas jomā.”

8. Papildināt likumu ar 21.1, 21.2 , 21.3 un 21.4 pantu šādā redakcijā:

21.1 pants. Zinātniskais institūts – publiska aģentūra

(1) Zinātnisko institūtu – publisku aģentūru – izveido ar attiecīgās publiskās personas lēmējorgāna lēmumu.

(2) Publiskās aģentūras darbību nosaka šis likums, Publisko aģentūru likums un citi normatīvie akti.  

21.pants. Zinātniskais institūts – atvasināta publiska persona

(1) Zinātnisko institūtu – atvasinātu publisku personu – izveido ar Ministru kabineta lēmumu. Ministru kabinets lēmumā nosaka kustamo un nekustamo mantu, kas nododama zinātniskā institūta valdījumā.

(2) Zinātniskā institūta – atvasinātas publiskas personas – lēmējorgāns ir zinātniskā institūta zinātniskā padome.

(3) Zinātniskā institūta zinātniskā padome papildus citos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei ievēlē institūta direktoru, apstiprina institūta nolikumu un budžetu, kā arī var izveidot, reorganizēt un likvidēt iestādes un kapitālsabiedrības, lemt par dalību biedrībās un nodibinājumos un kapitālsabiedrībās. 

21.pants. Zinātniskais institūts – valsts augstskolas struktūrvienība

(1) Valsts augstskola var izveidot struktūrvienību, kas darbojas kā zinātniskais institūts. Šāda zinātniskā institūta darbību nosaka augstskolas satversme, struktūrvienības reglaments (nolikums), kā arī citi normatīvie akti.

(2) Zinātnisko institūtu – valsts augstskolas struktūrvienību – reģistrē zinātnisko institūciju reģistrā neatkarīgi no tā, vai šajā reģistrā ir reģistrēta pati valsts augstskola.  

21.pants. Zinātniskais institūts – privāto tiesību juridiska persona

(1) Zinātniskais institūts – privāto tiesību juridiska persona vai tās struktūrvienība – tiek izveidots un darbojas saskaņā ar šo likumu, Komerc­likumu, Biedrību un nodibinājumu likumu, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

(2) Zinātnisko institūtu – privāto tiesību juridisku personu – var izveidot arī kā valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrību.

(3) Uz zinātnisko institūtu – privāto tiesību juridisku personu – neattiecas šā likuma noteikumi par grāmatvedības uzskaiti, kontiem un zinātnisko darbinieku atalgojumu.”

9. Papildināt 22.pantu aiz vārda “pārvalda” ar vārdiem “zinātniskā institūta”.

10.  23.pantā:

papildināt pirmo daļu aiz vārda “ievēlē” ar vārdiem “zinātniskā institūta”;

aizstāt otrās daļas 3.punktā vārdu “zinātnieku” ar vārdu “personu”;

aizstāt otrās daļas 4.punktā vārdu “pētnieka” ar vārdiem “vadošā pētnieka, pētnieka vai asistenta”.

11.  24.pantā:

izslēgt otrās daļas trešo teikumu;

papildināt pantu ar 2.1, 2.2, 2.3 un 2.4 daļu šādā redakcijā:

“(21) Valsts zinātniskā institūta – valsts aģentūras – zinātniskās padomes ievēlēto zinātniskā institūta direktoru amatā apstiprina ministrs, kura pārraudzībā atrodas attiecīgā valsts aģentūra.

(22) Valsts zinātniskā institūta – atvasinātas publiskas personas – direk­toru ievēlē zinātniskā padome.

(23) Zinātniskā institūta – atvasinātas publiskas personas aģentūras – zinātniskās padomes ievēlēto zinātniskā institūta direktoru amatā apstiprina attiecīgās atvasinātās publiskās personas administratīvais vadītājs. Zinātniskā institūta – valsts augstskolas struktūrvienības – zinātniskās padomes ievēlēto zinātniskā institūta direktoru apstiprina valsts augstskolas vadītājs (rektors).

(24) Zinātniskā institūta – privāto tiesību juridiskas personas vai tās struktūrvienības – zinātniskās padomes ievēlēto zinātniskā institūta direktoru amatā apstiprina attiecīgās privāto tiesību juridiskās personas izpildinstitūcija.”;

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

“(4) Pēc zinātniskā institūta – valsts aģentūras – izveidošanas ministrs, kura pārraudzībā atrodas attiecīgais zinātniskais institūts, ieceļ direktora pienākumu izpildītāju, kas pilda direktora pienākumus, līdz amatā stājas zinātniskās padomes ievēlētais direktors. Pārējos gadījumos direktora pienākumu izpildītāju ieceļ zinātniskā institūta izveidotājs.”;

izteikt piektās daļas trešo teikumu šādā redakcijā:

“Līdz atkārtotajās vēlēšanās ievēlētā direktora apstiprināšanai valsts zinātniskā institūta direktora pienākumu izpildītāju ieceļ ministrs, kura pārraudzībā atrodas attiecīgais zinātniskais institūts, bet citos gadījumos – attiecīgā zinātniskā institūta izveidotājs.”;

izteikt sesto daļu šādā redakcijā:

“(6) Šā panta 2.1, 2.3 vai 2.4 daļā minētā zinātniskā institūta direktoru, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, pēc savas vai zinātniskās padomes iniciatīvas no amata atbrīvo tā amatpersona, kas saskaņā ar šā panta noteikumiem zinātniskā institūta direktoru apstiprina amatā. Šā panta 2.2 daļā minētā zinātniskā institūta direktoru, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, no amata atbrīvo zinātniskā institūta zinātniskā padome.”

12.  33.pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

“(1) Valsts budžeta līdzekļus zinātniskajai darbībai var piešķirt zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām institūcijām. Komersantiem valsts budžeta līdzekļus valsts atbalsta veidā piešķir projektu īstenošanai pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovāciju jomā saskaņā ar attiecīgajām valsts atbalsta programmām.”;

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

“(3) Kārtību, kādā piešķir valsts atbalstu zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām institūcijām, kā arī komersantiem projektu īstenošanai pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovāciju jomā, nosaka Ministru kabinets.”

13. Papildināt likumu ar 37.1 pantu šādā redakcijā:

37.1 pants. Zinātniskā institūta zinātnisko darbinieku atalgojums

Zinātniskā institūta zinātnisko darbinieku atalgojumu veido:

1) atalgojums, kas darbiniekam tiek piešķirts un kura apmērs tiek aprēķināts saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bāzes finansējuma piešķiršanas kārtību;

2) atalgojums, kas saskaņā ar šo likumu tiek maksāts no valsts vai valsts augstskolas zinātniskā institūta noslēgto līgumu īstenošanai iegūtajiem finanšu līdzekļiem un kura apmēru nosaka atbilstoši zinātniskā institūta iekšējai darba samaksas politikai, kā arī pamatojoties uz zinātniskā institūta noslēgtajiem līgumiem.”

14. Aizstāt 38.panta pirmās daļas otrajā teikumā vārdus “valsts zinātniskajām institūcijām un valsts augstskolu zinātniskajiem institūtiem” ar vārdiem “valsts zinātniskajiem institūtiem, valsts augstskolām un valsts augstskolu zinātniskajiem institūtiem – augstskolu struktūrvienībām vai publiskām aģentūrām”.

15. Izteikt 39.pantu šādā redakcijā:

39.pants. Zinātniskā institūta grāmatvedības uzskaite un konti

(1) Zinātniskais institūts veic grāmatvedības uzskaiti, atver kontus un rīkojas ar tiem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

(2) Zinātniskais institūts – atvasināta publiska persona – Valsts kasē atver norēķinu kontu, kurā ministrija atbilstoši valsts budžeta apropriācijai ieskaita institūta bāzes finansējuma līdzekļus saskaņā ar šā likuma 38.pantu, kā arī veic atbilstošo izdevumu apmaksu no šā konta. Konkursa kārtībā iegūto valsts un starptautisko zinātnisko pētījumu projektu un programmu finansējumu zinātniskais institūts saņem Valsts kases norēķinu kontā, kā arī veic atbilstošo izdevumu apmaksu no šā konta. Komersantu piešķirtos finanšu līdzekļus konkrētu pasūtījuma projektu īstenošanai un citus pašu ieņēmumus zinātniskais institūts – atvasināta publiska persona – var saņemt kredītiestādes kontā. Atbilstošo izdevumu apmaksu tas veic no šā konta.

(3) Gada beigās zinātniskā institūta kontā atlikušie līdzekļi no institūta visu veidu ieņēmumiem, izņemot bāzes finansējumu, ja tie nepārsniedz gada laikā faktiski saņemto līdzekļu apjomu, paliek institūta rīcībā un tiek izlietoti nākamajā gadā.”

16. Papildināt pārejas noteikumus ar 8., 9., 10. un 11.punktu šādā redakcijā:

“8. Valsts aģentūras “Elektronikas un datorzinātņu institūts”, “Fizikālās enerģētikas institūts”, “Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs”, “Latvijas Hidroekoloģijas institūts”, “Latvijas Organiskās sintēzes institūts”, “Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts”, “Latvijas Valsts augļkopības institūts”, “Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts”, “Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava””, “Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts”, “Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūts” ar 2007.gada 6.janvāri uzskatāmas par atvasinātām publiskām personām (šā likuma 21.2 pants). Zinātniskais institūts – atvasināta publiska persona – ir zinātniskā institūta – valsts aģentūras – tiesību un sais­tību pārņēmējs.

9. Līdz 2007.gada 1.februārim zinātniskā institūta lēmējorgāns apstiprina zinātniskā institūta – atvasinātas publiskas personas – nolikumu.

10. Šā likuma pārejas noteikumu 8.punktā minēto zinātnisko institūtu ievēlētā zinātniskā padome uzskatāma par zinātniskā institūta – atvasinātas publiskas personas – lēmējorgānu. Zinātniskā institūta direktors turpina pildīt pienākumus, līdz zinātniskā padome šajā likumā noteiktajā kārtībā ievēlē citu institūta direktoru, bet ne ilgāk kā līdz 2007.gada 1.martam.

11. Lai veicinātu uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstību, valsts zinātnisko institūtu – valsts aģentūru –, ņemot vērā institūta līdzšinējo sadarbību ar komersantiem, piesaistītā privātā sektora finansējuma apjomu un balstoties uz tautsaimniecības ekspertu atzinumiem, līdz 2010.gada 31.decembrim ar Ministru kabineta lēmumu var pārveidot par valsts zinātnisko institūtu – atvasinātu publisku personu. Zinātniskais institūts – atvasināta publiska persona – ir zinātniskā institūta – valsts aģentūras – tiesību un saistību pārņēmējs.”

17. Papildināt likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 2005.gada 12.oktobra Direktīvas 2005/71/EK par īpašu procedūru trešo valstu piederīgo uzņemšanai zinātniskās pētniecības nolūkos.”

Ministru prezidenta vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs A.Štokenbergs

Izglītības un zinātnes ministre B.Rivža

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2006.gada 31.decembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!