• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 9.Saeimas Rudens sesijā darīto un padarīto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.01.2007., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150863

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzruna Latvijas tautai Jaunajā gadā

Vēl šajā numurā

02.01.2007., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 9.Saeimas Rudens sesijā darīto un padarīto

 

Ceturtdien, 21.decembrī, noslēdzās 9.Saeimas Rudens sesija.

9.Saeima uz savu pirmo sēdi sanāca šā gada 7.novembrī, un Rudens sesijas laikā (07.11.–21.12.2006.) notikušas septiņas Saeimas sēdes: 7., 16., 23., 30.novembrī un 4., 14. un 21.decembrī un piecas Saeimas ārkārtas sēdes: 7., 9. (plkst.9 un plkst.14), 23.novembrī un 19.decembrī, kā arī 18.novembrī notika Saeimas svinīgā sēde par godu Latvija Republikas proklamēšanas 88.gadadienai.

9.Saeima pirmajā sēdē ievēlēja Saeimas Prezidiju: Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis, Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece, Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone, Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs un Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs.

Prezidijs uz sēdēm šajā laikā pulcējies 15 reizes: 7., 8., 9. (plkst.10.45 un plkst.14), 13., 16., 20., 24. un 30.novembrī, 4., 7., 11., 14., 18. un 21.decembrī. Notika arī četras Saeimas Prezidija un Frakciju padomes sēdes: 15., 16., 23. un 30.novembrī.

Saeimas Prezidija locekļi tikušies ar citu valstu amatpersonām. Saeimas priekšsēdētājs I.Emsis oficiāli ticies ar bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas ārlietu ministru A.Milososki, Igaunijas Republikas vēstnieku J.Jērītu, Lietuvas Republikas vēstnieku A.Vinku, Bulgārijas Republikas vēstnieku I.A.Naidenovu, Itālijas Republikas vēstnieku F.Dzedzu, Moldovas Republikas vēstnieku E.Meļņiku, Urugvajas Austrumu Republikas vēstnieku N.H.M.Moranu, kā arī ar Latvijas augstskolu rektoriem, Latvijas Zinātņu akadēmijas vadību un izglītības un zinātnes ministri B.Rivžu. 4. un 5.decembrī pēc Eiropas Parlamenta prezidenta J.Borela un Somijas parlamenta priekšsēdētāja P.Liponena ielūguma Saeimas priekšsēdētājs piedalījās otrajā parlamentu sanāksmē “Eiropas nākotne – no pārdomām uz rīcību”, kas notika Briselē.

Savukārt Saeimas priekšsēdētaja biedre K.Pētersone tikusies ar Serbijas Republikas vēstnieku N.Stojadinoviču un Brazīlijas Federatīvās Republikas vēstnieku A.M.Gonsalvesu, kā arī Islandes Republikas parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju un Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Starptautiskās parlamentārās prakses kandidātu atlases komisijas pārstāvjiem.

9.Saeimā darbojas septiņas frakcijas: Tautas partijas frakcija, Zaļo un Zemnieku savienības frakcija, partijas “Jaunais laiks” frakcija, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija, Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” frakcija, politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas centrs” frakcija un politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija.

Šajā laikā politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas priekšsēdētājs J.Pliners tikās ar Izraēlas Valsts vēstnieku Č.Ivri, bet partijas “Jaunais laiks” frakcijas priekšsēdētājs K.Kariņš un deputāte S.Kalniete tikās ar Turcijas Republikas ekonomikas ministru A.Babadžanu.

Līdz šim izveidotas arī 35 grupas parlamentārai sadarbībai ar Apvienotās Karalistes, Grieķijas, Gruzijas, Izraēlas, Krievijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Ukrainas, Vācijas, Dānijas, Serbijas, Francijas, Slovēnijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Ķīnas, Moldovas, Filipīnu, Čīles, Šveices, Horvātijas, Itālijas, Bulgārijas, Taivanas, Kubas, Ungārijas, Japānas, Maķedonijas, Islandes, Čehijas, Kuveitas un ASV parlamentiem, kā arī Latvijas parlamentāriešu atbalsta grupa Tibetai un grupa “Eiropas parlamentārieši Āfrikai (AWEPA)”. 8.Saeimā darbojās 61 šāda grupa, 7.Saeimā – 44, 6.Saeimā – 37, savukārt 5.Saeimā – 9.

Deputātu grupa sadarbībai ar Izraēlas parlamentu tikās ar Izraēlas Valsts vēstnieku Č.Ivri.

Deputātu darbam starptautisko organizāciju parlamentārajās asamblejās izveidotas septiņas delegācijas. Par Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas priekšsēdētāju apstiprināta Ē.Zommere (TP), par Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju – M.Krastiņš (TP), par Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju – A.Bērziņš (ZZS), par Eiropas un Vidusjūras valstu Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju – V.Ģīlis (TP), par NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju – V.Paegle (TP), par Rietumeiropas savienības asamblejas (Parlamentārās Eiropas drošības un aizsardzības asamblejas) Latvijas delegācijas vadītāju – D.Turlais (LPP/LC), bet par Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas vadītāju – K.Pētersone (LPP/LC).

9.Saeimas likumdošanas darba uzsākšanai tika izveidotas komisijas un ievēlēta to vadība. Komisijas darbu sāka ar 8.Saeimas laikā iesākto, bet nepabeigto likumprojektu tālākās virzības izskatīšanu, kā arī sprieda par citiem aktuāliem jautājumiem.

Ārlietu komisija (9 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par priekšsēdētāju tika ievēlēts A.Bērziņš (LPP/LC), par priekšsēdētāja biedru L.Ozoliņš (ZZS), bet par sekretāru – J.Eglītis (TP). Pēc tam notikušas četras komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par četru likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā, izskatījuši divus jaunus likumprojektus – “Par Latvijas Republikas valdības un Kanādas valdības līgumu par jauno pilsoņu apmaiņu” un “Grozījums Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā”, kā arī uzklausījuši Ārlietu ministrijas informāciju. Komisijai izskatīšanai nodoti divi jauni likumprojekti – “Par 1949.gada 12.augusta Ženēvas konvenciju Papildprotokolu par papildu atšķirības emblēmas apstiprināšanu” un “Grozījumi likumā “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās””. Komisijas priekšsēdētājam A.Bērziņam bijusi tikšanās ar Itālijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā F.Dzedzu. Komisijas deputāti tikušies arī ar Islandes parlamenta Ārlietu komisijas delegāciju. Tika izveidota Baltijas lietu apakškomisija, par tās priekšsēdētāju ievēlot Ē.Zommeri (TP), bet par apakškomisijas sekretāru J.Reiru (JL).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija (12 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par priekšsēdētāju tika ievēlēts K.Leiškalns (TP), par komisijas priekšsēdētāja biedru – G.Upenieks (ZZS), bet par komisijas sekretāri – K.Pētersone (LPP/LC). Pēc tam notikušas 12 komisijas sēdes, kurās galvenā uzmanība veltīta 2007.gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu paketes apspriešanai, skatīts otrreizējai caurlūkošanai likums “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, kā arī spriests par vairāku likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā. Komisijas priekšsēdētāja biedrs G.Upenieks un komisijas deputāti tikušies ar Vācijas Federatīvās Republikas Finanšu ministrijas valsts sekretāri B.Hendriksu.

Juridiskā komisija (11 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par priekšsēdētāju tika ievēlēts M.Segliņš (TP), par komisijas priekšsēdētāja biedru – V.Stepaņenko (LPP/LC), bet par komisijas sekretāru – Dz.Rasnačs ( TB/LNNK). Pēc tam notikušas 16 sēdes, kurās deputāti sprieduši par 46 likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā, skatījuši 7 jaunus likumprojektus un izbraukuma sēdēs iepazinušies ar Satversmes tiesas, Augstākās tiesas un Ģenerālprokuratūras darbu.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija (8 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts J.Šmits (LPP/LC), par komisijas priekšsēdētāja biedru – L.Līdums (TP), bet par komisijas sekretāru – A.Brigmanis (ZZS). Pēc tam notikušas 11 komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par piecu likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā, tikušies ar Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas ombudinstitūciju pārstāvjiem, uzklausījuši tiesībsarga amata kandidātus R.Kārkliņu un R.Balodi, kā arī piedalījušies konferencē “Ombuda institūcija demokrātiskā un tiesiskā valstī”. Izveidota arī Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija, par tās priekšsēdētāju ievēlot J.Dukšinski (LPP/LC), bet par apakškomisijas sekretāru A.Bērziņu (ZZS).

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija (10 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts J.Strazdiņš (ZZS), par komisijas priekšsēdētāja biedru – J.Dukšinskis (LPP/LC), bet par komisijas sekretāru – Dz.Ābiķis (TP). Pēc tam notikušas deviņas komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par piecu likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā un skatījuši Valsts kultūras pieminekļu likumprojektu. Tika izveidota Sporta apakškomisija, par tās priekšsēdētāju ievēlot Dz.Ābiķi (TP), bet par apakškomisijas sekretāru – P.Tabūnu (TB/LNNK), un Nacionālā attīstības plāna īstenošanas apakškomisija, par tās priekšsēdētāju ievēlot M.Kučinski (TP), bet par apakškomisijas sekretāru Dz.Zaķi (JL).

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija (9 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts J.Dalbiņš (TP), par komisijas priekšsēdētāja biedru – J.Dobelis (TB/LNNK), bet par komisijas sekretāru – V.Lācis (ZZS). Pēc tam notikušas astoņas komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par piecu likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā, skatījuši jaunu likumprojektu “Grozījums Nacionālās drošības likumā” un sprieduši par komisijas darba plānu 2007.gadam. Komisijas deputātiem bijušas tikšanās ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju ģenerāli R.Eno un viņa vadīto delegāciju un Latvijas Republikas aizsardzības atašejiem, to palīgiem un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem starptautiskajās organizācijās. Komisijas priekšsēdētājam J.Dalbiņam bijusi tikšanās ar Lietuvas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā A.Vinku.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija (12 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts M.Krastiņš (TP), par komisijas priekšsēdētāja biedru – S.Šķesters (ZZS), bet par komisijas sekretāru – G.Laicāns (TB/LNNK). Pēc tam notikušas 13 komisijas sēdes, kurās tika spriests par 13 8.Saeimas likumprojektiem, tajā skaitā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””, tālāko virzību izskatīšanai 9.Saeimā. Komisija sprieda arī par vairāku likumprojektu, tostarp Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””, tālāko virzību. Komisijas priekšsēdētājs M.Krastiņš un komisijas deputāti tikušies ar Gruzijas pašvaldību pārstāvjiem.

Tautsaimniecības komisija (10 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts G.Blumbergs (ZZS), par komisijas priekšsēdētāja biedru – V.A.Krauklis (TP), bet par komisijas sekretāru – J.Tutins (SC). Pēc tam notikušas sešas komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par likumprojekta “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” un Koncesiju likumprojekta tālāko virzību 9.Saeimā un skatījuši jaunu likumprojektu “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā”.

Agrārās, vides un reģionālās politikas komisija (8 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēta A.Seile (TB/LNNK), par komisijas priekšsēdētāja biedru – I.Līdaka (ZZS), bet par komisijas sekretāru – J.Klaužs (TP). Pēc tam notikušas septiņas komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par likumprojekta “Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā” tālāko virzību 9.Saeimā un skatījuši jaunu likumprojektu “Grozījumi Cukura nozares likumā”.

Sociālo un darba lietu komisija (10 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēta A.Barča (TP), par komisijas priekšsēdētājas biedri – I.Feldmane (LPP/LC), bet par komisijas sekretāru – A.Bērziņš (ZZS). Pēc tam notikušas 13 komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par četru likumprojektu tālāko virzību 9.Saeimā, skatījuši divus jaunus likumprojektus – Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumprojektu un grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kā arī sprieduši par “TV3 Latvia” valdes locekļa K.Ozoliņa iesniegumu par akciju “Ģimenes vārdā”, lūdzot vairākām ministrijām un sabiedriskajām organizācijām sniegt savus atzinumus. Tika nolemts izveidot Sabiedrības veselības apakškomisiju un Nodarbinātības apakškomisiju.

Mandātu, iesniegumu un ētikas komisija (7 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 17.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts S.Dolgopolovs (SC), par komisijas priekšsēdētāja biedru – Z.Rubezis (TP), bet par komisijas sekretāru – U.Augulis (ZZS). Pēc tam notikušas četras komisijas sēdes, kurās deputāti lēmuši par lēmuma projektu virzīšanu izskatīšanai Saeimā par vairāku deputātu mandātu apstiprināšanu uz laiku, izskatījuši vairāku deputātu iesniegumus par likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” izpildi, kā arī skatījuši Priekšlikumu un sūdzību likumprojektu.

Pieprasījumu komisija (19 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts A.Brigmanis (ZZS), par komisijas priekšsēdētāja biedri – Ē.Zommere (TP), bet par komisijas sekretāru – G.Laicāns (TB/LNNK). Pēc tam notikušas četras komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par turpmāko darbu rudens un ziemas sesijā, uzklausījuši finanšu ministra O.Spurdziņa informāciju par 2007.gada valsts budžeta prioritātēm, kā arī pārrunājuši jautājumus par Eiropas Savienības struktūrfondu apguvi.

Publisko izdevumu un revīzijas komisija (17 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts A.Bērziņš (ZZS), par komisijas priekšsēdētāja biedri – A.Seile (TB/LNNK), bet par komisijas sekretāru – J.Lagzdiņš (TP). Pēc tam notikušas sešas komisijas sēdes, kurās uzklausīti valsts kontrolieres I.Sudrabas ziņojumi, kā arī skatīti Valsts kontroles iesniegtie priekšlikumi grozījumiem likumā “Par budžetu un finanšu vadību”.

Saimnieciskā komisija (17 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 16.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts V.E.Bresis (ZZS), par komisijas priekšsēdētāja biedru – J.Porietis (TP), bet par komisijas sekretāru – A.Mackevičs (LPP/LC). Pēc tam notikušas septiņas komisijas sēdes, kurās izskatīti un apstiprināti komisijā saņemtie iesniegumi.

Nacionālās drošības komisija (7 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts Dz.Jaundžeikars (LPP/LC), par komisijas priekšsēdētāja biedru – M.Segliņš (TP), bet par komisijas sekretāru – I.Emsis (ZZS). Pēc tam notikušas piecas komisijas sēdes, kurās izvērtēta NATO samita Rīgā norise un spriests par drošību uz jūras krasta robežas.

Pilsonības likuma izpildes komisija (15 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 20.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts P.Tabūns (TB/LNNK), par komisijas priekšsēdētāja biedri – A.Rugāte (TP), bet par komisijas sekretāru – V.Stepaņenko (LPP/LC). Pēc tam notikušas piecas komisijas sēdes, kurās deputāti sprieduši par komisijas organizatoriskajiem jautājumiem un darbu rudens un ziemas sesijā, pārrunājuši pilsonības statusa un satura jautājumus, kā arī uzklausījuši Saeimas Juridiskā biroja vadītāja G.Kusiņa informāciju par komisijas darbību, veicot parlamentāro kontroli pār Pilsonības likuma izpildi.

Eiropas lietu komisija (17 deputāti)

Uz savu pirmo sēdi sanāca 16.novembrī, kurā par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēta V.Paegle (TP), par komisijas priekšsēdētājas biedri – K.Pētersone (LPP/LC), bet par komisijas sekretāru – A.Kāposts (ZZS). Pēc tam notikušas deviņas komisijas sēdes, kurās deputāti izskatījuši un lēmuši par Latvijas oficiālajām pozīcijām pirms to nosūtīšanas Eiropas Savienības institūcijām. Komisijas priekšsēdētājai V.Paeglei bijušas tikšanās ar Turcijas ekonomikas ministru A.Babadžanu, Izraēlas Valsts vēstnieku Č.Ivri un Itālijas Republikas vēstnieku F.Dzedzu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!