• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Japānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.1999., Nr. 436/439 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kas mūsu sirdīs un ticībā sēts

Vēl šajā numurā

23.12.1999., Nr. 436/439

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Japānā

Šodien, 23. decembrī, — Valsts svētki

Takeši Fudži (Takeshi Fuji), Japānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

— Vēstnieka kungs, 23. decembris ir Japānas Valsts svētki, Imperatora dzimšanas diena. Pastāstiet, lūdzu, par šīs dienas nozīmi jūsu tautas un valsts dzīvē!

— Jā, Japānas Valsts svētki ir Viņa majestātes imperatora Akihito dzimšanas diena. Viņa majestāte dzimis 1933. gada 23. decembrī, un šī ir viņa sešdesmit sestā dzimšanas diena. Šogad arī tika atzīmēta desmitā gadadiena, kopš viņš sēdies tronī. Zīmīgi, ka šogad nedēļu pēc imperatora dzimšanas dienas sāksies jaunais gadu tūkstotis. Tā kā tieši šajā vēsturiski zīmīgajā periodā tiku akreditēts par Japānas vēstnieku Latvijā, es īpaši apzinos savas misijas nozīmīgumu. Man ir arī liels prieks, ka jauno gadu tūkstoti es varu sagaidīt kopā ar jums.

— Vai jūs varētu sniegt īsu komentāru par savas valsts jaunāko politisko un ekonomisko attīstību?

— Šī gada oktobrī Japānā tika izveidota trīs partiju — Liberāli demokrātiskās partijas, Liberālās partijas un Jaunās Komeito partijas koalīcijas valdība. Kabinetu vada premjerministrs Keizo Obuči, Liberāli demokrātiskās partijas vadītājs. Pašlaik var teikt, ka viņa administrācija ir salīdzinoši stabila. Japānas tautsaimniecība pamazām atkopjas no pēdējā nopietnā satricinājuma. Kā liecina valdības veiktā analīze, privātais pieprasījums joprojām ir zems un turpinās nopietnas grūtības, taču, pateicoties Āzijas ekonomikas atveseļošanas politikas pasākumiem, Japānas ekonomika patlaban piedzīvo mērenu uzlabošanos.

— Kā jūs vērtējat mūsu valstu divpusējās attiecības?

— Vispirms es gribu izteikt prieku par faktu, ka Latvijas un Japānas teicamās attiecības pēdējos gados turpinājušas attīstīties.

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā Japānas valdība pastāvīgi paplašinājusi sadarbību dažādās jomās, sniedzot arī savu ieguldījumu demokrātiskas sabiedrības attīstībā jūsu valstī un Latvijas ekonomikas pārveidošanā. Arī šogad īstenotas vairākas programmas, piemēram, atsūtīti Japānas eksperti un Latvijas tehniskās inteliģences pārstāvji uzaicināti uz kursiem galvenokārt dabas aizsardzības, enerģijas efektivitātes, tirdzniecības konkurences, Pasaules tirdzniecības organizācijas institucionālo aspektu un vēl citās jomās. Pašlaik sekmīgi attīstās dabas aizsardzības pasākumu vadīšanas projekts mitrajā Lubānas zemienē, kas ir viens no sekmīgiem Latvijas un Japānas sadarbības projektiem. Kad es runāju ar dažiem uz Latviju atsūtītajiem ekspertiem, viņi gandrīz visi minēja latviešu tautas augsto intelektuālo līmeni un teica, ka turpmākās sadarbības potenciāls vērtējams ļoti augstu. Es pilnībā piekrītu šim viedoklim. Ekonomiskās attiecības starp Japānu un Latviju iegājušas konkrētas attīstības fāzē. Daži Japānas privātie uzņēmumi sāk izrādīt interesi par tirdzniecību ar jūsu valsti un investīcijām Latvijā. Pēc formālās iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā šogad februārī Latvija ir nopietni turpinājusi savas institucionālās sistēmas sakārtošanu jau kā globālās ekonomikas locekle. Japānas privātie uzņēmumi visnotaļ pozitīvi vērtē biznesa attiecības ar Latvijas kompānijām. Es allaž skaidroju japāņu biznesmeņiem, ka šis ir piemērots laiks investīcijām Latvijā.

Atļaujiet pieskarties arī kultūras aspektam mūsu valstu divpusējās attiecībās. Es ļoti atzīstu Latvijas mākslu un mūziku, mani allaž pārsteidzis jūsu valsts mākslas diženums. Taču joprojām pastāv neizmantotas iespējas iepazīstināt japāņu tautu ar Latvijas mākslu. Es ceru, ka kultūras vērtību apmaiņa starp abām valstīm kļūs vēl aktīvāka.

— Kā jūs, vēstnieka kungs, vērtējat mūsu valstu sadarbības perspektīvas?

— Es domāju, ka Latvija ir pievilcīga un enerģiska valsts. Liekas, tieši šajās dienās palielinās Japānas tūristu skaits Latvijā, īpaši Rīgā, kas ir pilsēta ar modernu veidolu. Taču Japānā joprojām ir visai maz informācijas par Latviju. Lai iepazīstinātu iespējami vairāk japāņu ar Latvijas kultūras diženumu un informētu viņus par biznesa iespējām Latvijā, ļoti svarīga būtu arī Latvijas puses iniciatīva. Tagad Japānā nodibināts Latvijas informācijas centrs, un es no tā sagaidu enerģisku rīcību.

Savukārt Rīgā janvāra beigās tiks atvērta Japānas vēstniecība. Es esmu cieši pārliecināts, ka mūsu valstu attiecības turpinās attīstīties.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!