• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par LZA Lielo medaļu izcilajam valodniekam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2007., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts prioritāru pētījumu programmu "Letonika"

Vēl šajā numurā

17.01.2007., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par LZA Lielo medaļu izcilajam valodniekam

 

LZA ārzemju loceklim profesoram Trevoram Fennelam (Austrālija)

 

Vakar, 16.janvārī, pie Augstceltnes nama pacelta valsts karoga, LZA Senāta sēdē tika pasniegta Latvijas Zinātņu akadēmijas augstākā balva – Lielā medaļa.

LZA Lielā medaļa ir augstākais apbalvojums, ko LZA par izciliem sasniegumiem ik gadu piešķir vienam Latvijas un vienam ārzemju zinātniekam. Šoreiz Lielā medaļa piešķirta LZA ārzemju loceklim profesoram Trevoram Fennelam par ieguldījumu latviešu vēsturiskās valodniecības attīstībā un latviešu valodas pieminekļu izdošanā un komentēšanā.

Dienvidaustrālijas Flindersa universitātes profesors Trevors Fennels (pēc tautības anglis) ir beidzis Adelaides universitātes Humanitāro fakultāti, Franču valodas un literatūras nodaļu (1961). Devies uz Parīzi, kur aizstāvēja doktora disertāciju (1965). Pēc tam atgriezās savā universitātē kā mācībspēks franču valodā un vispārīgajā valodniecībā. Sekoja akadēmiskā karjera, līdz tika iegūts profesora nosaukums. Bijis viesprofesors arī Kanādā.

Interese par latviešu valodu talantīgajam zēnam sākās jau bērnībā, sarunājoties ar latviešu emigrantu bērniem. Pamazām radās vēlme iepazīties ar šo seno valodu tik pilnīgi, lai to kā mācību priekšmetu varētu mācīt universitātē. Tapa angliski sarakstītā “The Modern Latvian Grammar” (1980, 3 sēj., kopā ar H.Gelzenu). Profesors pārtulkoja J.Rozenberga grāmatu “The Stylistics of Latvian”.

Trevors Fennels pētījis latviešu valodas vēsturiskos pieminekļus – sākot ar 17.gs. izdotajām gramatikām un vārdnīcām. Profesors īpaši jāuzteic par izdevējdarbību – faksimilizdevumā ar angļu tulkojumu iznāca Georga Manceļa (1593–1654) vācu–latviešu vārdnīca “Lettus”, Kristofora Fīrekera (1615–1685) latviešu–vācu vārdnīca u.c. Pavisam T.Fennels ir publicējis 18 grāmatas un 50 zinātniskos rakstus par latviešu valodu, tādējādi ieinteresēdams par mūsu valodu plašas zinātnieku aprindas visā pasaulē un saglabādams un popularizēdams darbus ar milzīgu zinātnisko un kultūrvēsturisko vērtību.

Aktīvi sadarbojoties ar Latviju, profesors T.Fennels ir guvis pelnītu atzinību pasaulē, viņš ir daudzu starptautisko zinātnisko biedrību loceklis. Latvijas paldies profesoram ir atzīmēts ar Triju Zvaigžņu ordeni, LZA Jāņa Endzelīna prēmiju un šogad – ar LZA Lielo medaļu.

Taču mums visdārgākā, vislabākā ir apziņa, ka ģeogrāfiski tālā zemē – Austrālijā – mīt izcils angliskas cilmes zinātnieks, kura mīlestība pret latviešu valodu, tolerance pret Latviju un teicamās latviešu valodas un Latvijas vēstures zināšanas raisa neviltotu apbrīnu, cieņu un dziļas pateicības jūtas.

Dr.hist. Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!