• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju un komisiju vadītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2007., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151597

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.01.2007., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju un komisiju vadītājiem

 

01.JPG (14969 bytes)
Vakar, 16.janvārī, lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar tiesībsarga (ombudsmeņa) apstiprināšanu un atbrīvošanu no amata pienākumu pildīšanas, kā arī citus ar šo problēmu saistītos aspektus, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uz tikšanos Rīgas pilī bija aicinājusi (attēlā no labās) Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Mareku Segliņu, Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Jāni Šmitu
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāju Jāni Šmitu un Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Mareku Segliņu, atzīmēja, ka jāizdara izmaiņas likumdošanā, kas paredzētu lielāku aizsardzību pret iespējamo tiesībsarga politisko ietekmēšanu, ņemot vērā, ka pašreizējā likumdošana paredz, ka uz piecu deputātu iesnieguma pamata iespējams ierosināt tiesībsarga atcelšanu no amata. Tāpat varētu tikt paredzētas tiesībsarga garantijas uz izdienas pensijas nezaudēšanu amata pildīšanas laikā, ja kandidāts ir tiesnesis, kas paplašinātu tiesībsarga kandidātu loku. Prezidente izteica cerību, ka tiesībsarga kandidātu izvēlēsies, tikai un vienīgi balstoties uz augstākajiem profesionalitātes principiem, ne politiski pozicionētas nostādnes.

Valsts prezidente plašsaziņas līdzekļiem pēc tikšanās: 

“Piederība politiskai partijai nedrīkstētu būt tiesībsarga kandidāta kvalifikācijas galvenais arguments. Par to mēs runājām ar deputātiem. Ir nianse starp to, vai cilvēks pieder kādai politiskai partijai, – un tas ir ļoti būtiski demokrātijā, jo demokrātijā katram pilsonim ir tiesības būt politiski aktīvam, viņam ir tiesības būt politiskas partijas biedram, un īstenībā Latvijā mums vajadzētu vairāk politiski aktīvus iedzīvotājus; tā ir viena no mūsu demokrātijas vēl attīstības zīmēm, ka tā turpina attīstīties un partijām ir tik maz oficiālu biedru, – taču nianse ir tāda: ja kāds kandidāts tiek virzīts kā politiski izraudzīts, politiski pozicionēts kandidāts un ja viņa tālākā virzība tiek prezentēta kā politiskās vienošanās jautājums, tas nav vairs tas pats.
Es kā prezidente vēlētos uzsvērt, ka šis reiz ir amats, kurā personiskās kvalitātes un kvalifikācijas, rakstura īpašības, intelektuālās spējas, atvērtība pret sabiedrību, sirds iejūtība un sensibilitāte – vesela virkne dažādas kvalitātes ir tās būtiskākās, un tas, vai cilvēks ir partijā vai nav, nav būtiski, kurā partijā viņš ir vai nav, arī nav būtiski. Šim ir jābūt neatkarīgam cilvēkam, viņam ir jāspēj spriest par valsts pārvaldi visā savā kopumā, un jebkādi mēģinājumi šo amatu politizēt paši par sevi ir ļoti neauglīgi un neveselīgi.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!