• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Vācijas kompensāciju izmaksu nacionālsociālisma upuriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2007., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Parlamenta 6.sasaukuma darbības pirmo pusi

Vēl šajā numurā

17.01.2007., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Vācijas kompensāciju izmaksu nacionālsociālisma upuriem

Kompensācijas pirmo daļu ir saņēmuši vairāk nekā 14 800 pretendentu vai viņu mantinieku, kopējā izmaksātā summa – gandrīz 10,4 miljoni eiro. Savukārt kompensācijas otro daļu ir saņēmuši 12 570 pretendentu vai viņu mantinieku, kopējā izmaksātā summa – nepilni 11,7 miljoni eiro.

Kompensācija tika izmaksāta spaidu darbos nodarbinātajiem un pārējiem nacionālsociālisma upuriem – koncentrācijas nometnēs un geto ieslodzītajiem, no dzimtenes uz Vāciju vai tās okupēto valstu teritoriju deportētajiem un piespiedu kārtā rūpniecībā vai lauksaimniecībā nodarbinātajiem civiliedzīvotājiem. Atgādinām, ka saskaņā ar Vācijas likumu “Par fonda “Atmiņa, atbildība un nākotne” dibināšanu” kompensāciju izmaksu Vācijas fonds bija organizējis divās daļās. Kompensāciju otrās daļas izmaksa varēja sākties tikai tad, kad pilnībā bija pabeigta pirmās daļas izmaksa. 2001.gada 2.aprīlī VSAA uzsāka iesniegumu pieņemšanu no Latvijas iedzīvotājiem. Pieteikumus varēja iesniegt līdz 2001.gada 31.decembrim. Noslēdzoties pieteikumu pieņemšanai, VSAA bija reģistrēti 15 509 pretendentu iesniegumi. Kompensāciju pirmās daļas izmaksa nacionālsociālisma upuriem Latvijā tika uzsāta 2001.gada novembrī. 2004.gadā tika pabeigta kompensāciju pirmās daļas izmaksa, bet jau tā paša gada oktobrī uzsākta kompensāciju otrās daļas izmaksa. Kompensācijas varēja saņemt arī upuru mantinieki, ja sešu mēnešu laikā pēc kompensācijas pretendenta nāves tika uzrakstīts pieteikums un iesniegti dokumenti.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!