• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ir svarīgi sadarboties kopīgas nākotnes vārdā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.1999., Nr. 358/361 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15175

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Ir svarīgi sadarboties kopīgas nākotnes vārdā" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.11.1999., Nr. 358/361

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Ir svarīgi sadarboties kopīgas nākotnes vārdā"

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga:

Intervijā Latvijas radio vakar, 1.novembrī, raidījumā "Pusdiena" pulksten 12.35. Raidījumu vada žurnāliste Ingvilda Strautmane

Latvijas radio studijā ir Valsts prezidente Vaira Vīķe – Freiberga Jūs tikko nākat no tikšanās ar Čehijas premjeru Milošu Zemanu. Kādas ir svarīgākās jomas abu valstu attiecībās?

V.Vīķe- Freiberga

— Čehija ir Latvijai ļoti draudzīga valsts, un, kā šīs zemes ministru prezidents uzvēra mūsu tikšanās reizē, mums ir arī ļoti daudz kopīga tādā ziņā, ka mūsu nesenā vēsture diemžēl ir gājusi paralēlus ceļus. Un abās zemēs vēl arvien ir stipri manāma ilgā mūsu pakļautība padomju sistēmai, šis atstātais mantojums. Un, kā Zemana kungs uzskata, valstī pamatā ir, varētu teikt, darba sadalījums starp ministru prezidentu un prezidentu tādā nozīmē, ka ministru prezidents risina praktiskos ikdienas jautājumus kopā ar valdību, tā ir izpildvara, turpretī prezidentam būtu jābūt morālai autoritātei, kas atgādina tautai par tās vērtībām un galvenokārt par tiem sapņiem, kā viņš teica. Viņiem ar Vāclavu Havelu, protams, ir šāda stingra tradīcija ar prezidentu, kas bija ļoti cienīts kā domātājs un čehu tautas sapņu izteicējs arī komunistu varas laikos. Viņš uzsvēra to, ka mums ir arī svarīgi sadarboties, lai mēs varētu kopīgi risināt tās problēmas un tos izaicinājumus, ko mums izvirzīs Eiropas Savienība ar savu ļoti sarežģīto struktūru. Piemēram, Čehijas Republikai ir lielas grūtības ar to lielo likumu klāstu, kas būs jāsaskaņo ar Eiropas Savienību, jo viņiem, lūk, ir vēl smagnējāka sistēma nekā mums Latvijā, man šķiet, ka te ir vieglāk risināma šī lieta. Viņiem ir divu līmeņu parlaments, un tad vēl prezidents ar savu lēmumu piedalās likumu pieņemšanā, viņiem likumu pieņemšanas gaita ir ļoti smagnēja un ļoti grūta, viņi uzskata, ka tā viņiem būs savā ziņā liela nasta, iekļaujoties Eiropas Savienības struktūrās. Mēs runājām arī par vispārējiem principiem, kādu mēs saredzam nākotnes Eiropu, un tur viņš piekrita šai vīzijai, ka tā būs tāda Eiropa, kur mazākām valstīm būs lielāka loma, lielāks svars, un tamdēļ mums ir īpaši svarīgi uz to virzīties, lai arī tas prasīs zināmas pielāgošanās grūtības, kas mums būs jāuzņemas. Mums ir svarīgi piedalīties debatēs, kas Eiropā noteikti turpināsies par to , kādu veidot šo nākotnes Eiropu, un šajās debatēs ir svarīgi, lai mazākām valstīm būtu sava loma un tās varētu aizstāvēt savas intereses.

Ja par Eiropas nākotnes vīzijām, tad jums droši vien nāksies runāt arī nākamnedēļ, kad gaidāma piedalīšanās konferencē Somijā sakarā ar desmit gadiem kopš aukstā kara beigām. Ar ko šī konference var būt nozīmīga?

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!