• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurenci enerģētikas nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2007., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par palīdzību projektu sagatavošanai Eiropas reģionos

Vēl šajā numurā

19.01.2007., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurenci enerģētikas nozarē

 

Eiropas Komisija ir publicējusi galaziņojumu par aptauju, kuras tēma bija konkurence enerģētikas nozarē, un secinājusi, ka gāzes un elektroenerģijas neefektīvais un dārgais tirgus rada zaudējumus patērētājiem un uzņēmējiem. Īpašas problēmas rada augsts tirgus koncentrācijas līmenis, piegādes, ražošanas un infrastruktūras vertikāla integrācija, kuras dēļ nav iespējama vienlīdzīga piekļuve infrastruktūrai un nav pietiekamu ieguldījumu tajā, un iespējamas norunas starp pārstāvētajiem uzņēmējiem par tirgus sadalīšanu. Lai risinātu šīs problēmas, Komisija veiks kontroles pasākumus katrā atsevišķā gadījumā atbilstoši konkurences noteikumiem (antimonopolu pasākumi, uzņēmumu apvienošanās kontrole un valsts atbalsts) un strādās, lai uzlabotu enerģētikas liberalizācijas tiesisko regulējumu. Komisija jau ir veikusi vairākas pārbaudes uzņēmumos, kur minēto problēmu dēļ bija pamats veikt izmeklēšanu.

Konkurences komisāre Nēlī Krusa (Neelie Kroes) teica: “Šis ziņojums daudziem enerģētikas uzņēmumiem nebūs patīkama lasāmviela. Nepietiekami ieguldījumi, jo īpaši tīklos, ir plaši izplatīta parādība, kuras dēļ cieš patērētāji. Pamatojoties uz šā ziņojuma nopietnajiem faktiem, Komisija veiks turpmākus pasākumus atbilstīgi konkurences noteikumiem un strādās, lai uzlabotu tiesisko regulējumu ar mērķi nodrošināt patērētājiem liberalizācijas priekšrocības – drošu un ilgtspējīgu enerģiju par konkurētspējīgām cenām.”

 

Konkurences noteikumu izpilde

Komisija pilnā mērā izmantos pilnvaras, kas tai piešķirtas saskaņā ar antimonopola noteikumiem (EK Līguma 81., 82. un 86.pants), uzņēmumu apvienošanās kontroli (Regula 139/2004) un valsts atbalsta kontroli (EK Līguma 87. un 88.pants).

Tirgus koncentrācija ir galvenā problēma, tāpēc turpmāk rūpīgi jāpārbauda uzņēmumu apvienošanās, lai novērstu situācijas pasliktināšanos. Tāpat kā iepriekš izskatītajās lietās Komisija īpaši pievērsīsies:

• atsavināšanas gadījumiem, līgumu un/vai gāzes realizācijas programmām;

• ilgtermiņa piegādes kontraktu ietekmei uz pakārtoto tirgu koncentrāciju.

Līguma 81. un 82.pantā ir paredzēta iespēja izmantot plašus strukturālus pasākumus pārkāpumu novēršanai.

Jo īpaši tajos gadījumos, kad valsts subsīdijas veicina koncentrētu tirgu saglabāšanu un kavē tirgus liberalizācijas iesakņošanos, ir vajadzīga stingra valsts atbalsta kontrole.

Komisija būs īpaši modra attiecībā uz pārstāvēto uzņēmumu norunām par tirgus sadalīšanu, kas ir viens no nopietnākajiem draudiem konkurencei un kam arī turpmāk tiks veltīti prioritāri antimonopola pasākumi. Tas saskan ar Komisijas vispārīgo prioritāti – novērst uzņēmumu centienus koordinēt rīcību, nevis savstarpēji konkurēt.

Šķiet, ka piegādes, ražošanas un infrastruktūras uzņēmumu vertikāla integrācija pasliktina konkurences problēmas, radot nevienlīdzīgu piekļuvi būtiskai tirgus informācijai un dodot iespēju pārstāvētajiem uzņēmumiem vienoties par stratēģisku rīcību.

Nepietiekama pieeja infrastruktūrai – pārvades un sadales tīkliem un/vai glabāšanas iekārtām – var radīt konkurences problēmas, jo īpaši saistībā ar pārrobežu piekļuvi, tādējādi kavējot tirgus integrāciju. Pasākumiem šajā jomā jāietver analīze par ilgtermiņa kapacitātes rezervēšanu un tās ietekmi uz pakārtoto konkurenci.

Nepietiekami vai novēloti ieguldījumi, ko pieļauj ar piegādes uzņēmumiem vertikāli integrēti pārvades uzņēmumi, kavē tirgus integrāciju un ir vēl viens nopietns iemesls bažām. Piemēram, Itālijas valsts konkurences iestāde konstatēja, ka vertikāli integrēts tīkla operators ir patvaļīgi apturējis ieguldījumu projektu, lai radītu priekšrocības savai piegādes filiālei, liedzot konkurentiem piekļuvi lielākai kapacitātei.

 

Normatīvā vide

Tirgus struktūras un normatīvās vides būtiskākie aspekti tiks risināti paralēli ar atsevišķu lietu izpildes kontroli. Nozares aptaujā tika konstatēti vispārēji trūkumi elektroenerģijas un gāzes tirgus tiesiskajā regulējumā, kas tika ņemti vērā Komisijas apskatā par gāzes un elektroenerģijas iekšējo tirgu.

 

Vispārēja informācija

Nozares aptauja tika uzsākta 2005.gada jūnijā. Sākotnējie rezultāti tika publicēti 2005.gada problēmu dokumentos. Šiem dokumentiem sekoja 2006.gada provizoriskais ziņojums, ar kuru uzsāka sabiedrisko apspriešanu.

Ieinteresētās personas savos komentāros pozitīvi vērtēja ziņojuma objektivitāti un informācijas precizitāti. Apsvērumus izteica enerģētikas uzņēmumi (gan tirgū pārstāvētie uzņēmumi, gan jaunpienācēji), konkurences iestādes, konsultanti, juridiskās firmas, enerģijas tirgotāji, tīklu operatori, klienti, nozaru apvienības un valdību aģentūras. Daudzi dalībnieki aicināja pastiprināt regulatīvos pasākumus. Tikai tirgū pārstāvētie vertikāli integrētie uzņēmumi iebilda pret turpmākiem pasākumiem, jo īpaši pret īpašumtiesību nošķiršanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!