• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pret korupciju - ar stipru politisko gribu, sabiedrības līdzdalību un atklātību (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.1999., Nr. 358/361 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15184

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Lai katrs esat kā viena no sudraba lapām"

Vēl šajā numurā

02.11.1999., Nr. 358/361

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pret korupciju — ar stipru politisko gribu, sabiedrības līdzdalību un atklātību

Turpinājums no 1.lpp.

Valsts ieņēmumu dienestā šogad par Valsts ieņēmumu dienesta darbu jau ir ierosinātas sešas krimināllietas par korumpētas amatpersonas darbību sakarā ar dienesta pilnvaru pārsniegšanu vai apzinātu negodīgu rīcību, savas funkcijas pildot. Mēs valstī esam vairāk nekā 5000 darbinieku. Korupcijas novēršanas jomā 25 cilvēki šogad ir sodīti disciplināri, 11 darbinieki ir atbrīvoti no amata. VID esam uzsākuši konkrētu darbu, lai pārbaudītu mūsu darbinieku mantisko stāvokli. To darām no diviem pilnīgi pretējiem aspektiem. Pirmais — jebkuram mūsu darbiniekam — kā amatpersonai katru gadu ir jādeklarē savi īpašumi. Ar šo jautājumu nodarbojas VID Korupcijas novēršanas daļa. Otrais — saskaņā ar manu rīkojumu šīs vasaras vidū esam uzsākuši apsekošanu, lai savāktu informāciju par muitnieku darbību. Kā teica Ministru prezidents, visi zina, kur dzīvo muitnieki, Latgalē ir pat tā dēvētās muitnieku ielas. Mēs to zinām, bet ar zināšanu ir par maz, tas ir jāpierāda. Šis jautājums ir finansu policijas kompetencē.

Vēl par sistēmas sakārtošanu. Notiek VID modernizācija, tā tiek principiāli pārveidota nodokļu maksātāju, klientu apkalpošanas sistēma. Agrāk klientu pieņēma kabinetos, bet tagad visi tiks apkalpoti zālē — atklāti, sabiedrības un dienesta amatpersonu klātbūtnē. Šādas zāles jau ir VID Rīgas Zemgales priekšpilsētas nodaļā. Tur ir izslēgta jebkāda sabiedrības pārstāvja kontaktēšanās ar tiešo lēmumu pieņēmēju.

Otra lieta, ko VID esam sākuši realizēt, ir šī dienesta vadošo amatpersonu rotācija. Princips ir tāds, ka darbiniekam atbilstoši amatam tiek piedāvāts darbs pilnīgi citā teritoriālajā iestādē, citā vidē. Pusē no VID teritoriālajām iestādēm tas ir uzsākts jau šogad, pārējās būs 2000.gada sākumā. Šī pieredze noteikti ir turpināma. Jāatzīmē, ka šo principu atbalstīja arī valdība.

Par varas un biznesa saplūšanu, augsta līmeņa korupciju un pirms dažiem gadiem uzsākto korupcijas apkarošanas darbu konferencē savas domas izteica 7.Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs. Jāpiebilst: tieši 1997.gadā, kad viņš strādāja par tieslietu ministru, notika pirmā korupcijas novēršanas konference Latvijā, ko atbalstīja Pasaules banka, tā paša gada septembrī ministra vadībā tika nodibināta Korupcijas novēršanas padome un 1998.gada februārī pieņemta Korupcijas novēršanas programma. Dz.Rasnačs uzskata, ka tā nav bijusi tikai papīru būšana, bet konkrēta rīcības programma ar izpildes termiņiem un atbildīgajām institūcijām. Arī saziņas līdzekļi tam pievērsuši lielāku uzmanību... Tagad dažkārt presei interesantāka ir ziņa par to, ka policists, lai viņu nepieķertu kukuļņemšanā, apēdis ... pieclatnieku, tajā pašā laikā maz tiek analizētas situācijas, kad runa ir par darījumiem kuģu iepirkšanā miljoniem latu vērtībā vai vēl citām augstāka riska zonām. Protams, korupcija ir amorāla parādība. Īpašu ļaunumu nodara atsevišķu ekonomisko grupējumu saplūšana ar politiskajiem grupējumiem, jo rada plaisu starp varu un sabiedrību, attālina varu no tautas, rada neuzticību cilvēkos. Arī valsts un pašvaldību pasūtījumu īstenošanā ir iespējama korupcija. Valsts kontrole gan veic pārbaudes un atklāj nelikumības, taču kas notiek tālāk...

Dz.Rasnačs uzsvēra mūsdienīga, progresīva Kriminālprocesa likumprojekta izstrādāšanas nozīmi, kā arī Administratīvā procesa likuma pieņemšanas nepieciešamību tuvākajā laikā. Tas arī sakārtotu attiecības starp valsti un indivīdu.

Pēc tam minētās tēmas sakarā ar pārdomām un ierosinājumiem konferencē runāja Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Aldis Lieljuksis. Savukārt Jautrīte Briede analizēja korupcijas iespējas valsts pasūtījumu iegūšanā.

Konferences otrajā daļā notika diskusija: Korupcijas "karstās" zonas Latvijā un korupcijas nodarītais ļaunums. To vadīja laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte, uz konferences dalībnieku un radioklausītāju jautājumiem atbildēja Valdis Birkavs, Jautrīte Briede, Jānis Domburs, Juris Rekšņa, Aldis Lieljuksis, Andrejs Sončiks un Inese Voika. Konferences kopdoma bija aptuveni šāda: katram savā uzņēmumā, iestādē, darbavietā jādara viss, lai novērstu apstākļus iespējamai korumpētībai; stingri jākontrolē Korupcijas novēršanas likuma un rīcības programmas izpilde.

Mēdz teikt, ka korupcija ir tikpat veca kā pasaule, bet vēlme ar to cīnīties — samērā jauna, tāpēc gatavu recepšu nav. Taču, ja valstī būs stipra politiskā griba, ikkatra sabiedrības locekļa ieinteresētība un aktīva līdzdalība, kā arī pilnīga atklātība, šo ļaunumu var novērst.

…Andra Šķēles, Valda Birkava, Jāņa Muižnieka, Jura Rekšņas, Alda Lieljukša un Jautrītes Briedes runas pilnībā gatavojam publicēšanai tuvākajos "Latvijas Vēstneša" numuros.

Rita Belousova, Dace Bebre,  Liena Pilsētniece,   "LV" nozaru redaktores

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!