• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 9. janvāra noteikumi Nr. 48 "Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.466 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2007., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.48

Par Ministru prezidenta 2007.gada 22.janvāra rīkojuma Nr.38 "Par īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās vietas izpildītāju" atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

30.01.2007., Nr. 17

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 48

Pieņemts: 09.01.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.48

Rīgā 2007.gada 9.janvārī (prot. Nr.3 12.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.466 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem"
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 16.panta septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumos Nr.466 "Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 69.nr.; 2005, 20.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.punktu šādā redakcijā:

"3. Transportlīdzekļa tehnisko apskati veic ne vēlāk kā piecas dienas pēc transportlīdzekļa pirmreizējās reģistrācijas un turpmāk atbilstoši termiņam, līdz kuram transportlīdzeklim ir atļauts piedalīties ceļu satiksmē, bet ne retāk kā reizi gadā. Vieglo taksometru, autobusu un transportlīdzekļu vadītāju apmācībai izmantojamo un attiecīgi reģistrēto transportlīdzekļu tehnisko apskati veic ne retāk kā divas reizes gadā. Datumu, līdz kuram transportlīdzeklim atļauts piedalīties ceļu satiksmē (to nosaka datorprogramma intervālā līdz 13 mēnešiem), norāda tehniskās apskates uzlīmē (tehniskās apskates protokolā, tehniskās kontroles uz ceļiem protokolā, vienas dienas atļaujā)."

2. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6. Izmantojot transportlīdzekli ceļu satiksmē, tā tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam jāatbilst šo noteikumu pielikumā minētajām būtiskajām prasībām transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam (turpmāk - būtiskās prasības), kā arī normatīvajos aktos par transportlīdzekļu pārbūvi noteiktajām prasībām."

3. Papildināt noteikumus ar 8.1.4. un 8.1.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.1.4. transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs) vēlas saņemt normatīvajos aktos par bīstamu kravu pārvadājumiem noteikto bīstamu vielu pārvadāšanai paredzēta transportlīdzekļa atbilstības sertifikātu (turpmāk - ADR sertifikāts);

8.1.5. transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs) vēlas saņemt "zaļāko un drošo", "Euro 3 drošo" vai "Euro 4 drošo" kravas automobiļu un to piekabju (puspiekabju) tehniskās apskates sertifikātu (turpmāk - RS sertifikāts)."

4. Papildināt 8.2.apakšpunktu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Atkārtoto pārbaudi veic arī tad, ja pamatpārbaudē konstatēts, ka transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis un aprīkojums neatbilst prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par transportlīdzekļa aprīkošanu ar tahogrāfu vai ātruma ierobežotājierīci, par vieglajiem taksometriem vai par bīstamu kravu pārvadāšanu, kā arī, ja transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis un aprīkojums neatbilst prasībām, kas šajos noteikumos noteiktas "zaļākiem un drošiem", "Euro 3 drošiem" vai "Euro 4 drošiem" transportlīdzekļiem, un pēc pamatpārbaudes nav pagājušas vairāk kā 30 dienas."

5. Izteikt 11.5.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.5. uzrāda spēkā esošu, Latvijā izsniegtu sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi, ja transportlīdzekļu reģistrā nav informācijas par tās esību."

6. Aizstāt 11.6.apakšpunktā vārdus "Latvijas Autoceļu direkcijas" ar vārdiem "valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts ceļi"".

7. Izteikt 14.3. un 14.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.3. seglu vilcēju uzrāda bez puspiekabes (minētā prasība neattiecas uz atkārtoto pārbaudi, ja pamatpārbaudē seglu vilcējam nav konstatēti trūkumi vai bojājumi bremžu iekārtā vai sakabes ierīcē);

14.4. transportlīdzeklī bez tā vadītāja ir pasažieri vai dzīvnieki;".

8. Papildināt noteikumus ar 14.5., 14.6. un 14.7.apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.5. transportlīdzeklim ir acīmredzami trūkumi vai bojājumi, kas var apdraudēt inspektora veselību vai dzīvību, bojāt pārbaudes ierīces, diagnostikas iekārtas vai transportlīdzekli vai ietekmēt diagnostikas iekārtu rādījumus;

14.6. transportlīdzekļa motors nav iedarbināms, izmantojot starteri, vai mehāniskais transportlīdzeklis nespēj patstāvīgi pārvietoties;

14.7. nepiemērotu laika apstākļu (piemēram, apledojis ceļš, stiprs lietus vai sniegs) dēļ nav iespējams veikt motocikla tehniskā stāvokļa kontroli gaitā."

9. Izteikt 18.punktu šādā redakcijā:

"18. Turpmāko transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa un tā aprīkojuma kontroli inspektors veic, izmantojot tehniskās apskates stacijā esošās pārbaudes ierīces, instrumentus un diagnostikas iekārtas. Ja tas nav iespējams transportlīdzekļa konstrukcijas īpatnību vai citu objektīvu iemeslu dēļ, inspektoram, veicot transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa kontroli, ir tiesības izdarīt kontroles braucienu, piedaloties ceļu satiksmē. Konstatētos trūkumus vai bojājumus inspektors atzīmē tehniskās apskates protokolā."

10. Papildināt noteikumus ar 18.1 punktu šādā redakcijā:

"18.1 Ja transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa kontroles laikā tam rodas trūkumi vai bojājumi, kas var apdraudēt inspektora veselību vai dzīvību, bojāt pārbaudes ierīces, diagnostikas iekārtas vai transportlīdzekli vai ietekmēt diagnostikas iekārtu rādījumus, tehniskā stāvokļa kontroli pārtrauc un tehniskās apskates protokolu aizpilda tādā apjomā, kādā veikta transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa kontrole. Par to izdara attiecīgu atzīmi tehniskās apskates protokolā un piešķir atbilstošu vērtējumu."

11. Aizstāt 24.punktā vārdus "un lielgabarīta kravu pārvadājumus" ar vārdiem "lielgabarīta kravu pārvadājumus un pasažieru komercpārvadājumus".

12. Izteikt 28.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"28.1. jaunam, iepriekš ārzemēs nereģistrētam vieglajam automobilim (izņemot vieglo taksometru un transportlīdzekļu vadītāju apmācībai izmantojamo un attiecīgi reģistrēto transportlīdzekli), motociklam, triciklam un kvadriciklam - gada laikā pēc tā pirmreizējās reģistrācijas Latvijā, ja šāda uzlīme nav saņemta iepriekš;".

13. Izteikt 31.punkta otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja transportlīdzekļu reģistrā nav datu par spēkā esošu sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polisi, transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs) uzrāda spēkā esošu, Latvijā izdotu apdrošināšanas polisi."

14. Izteikt 34. un 35.punktu šādā redakcijā:

"34. Transportlīdzekļu tehnisko kontroli uz ceļiem (turpmāk - tehniskā kontrole) veic gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrētiem kravas automobiļiem, piekabēm (puspiekabēm), autobusiem un vieglajiem taksometriem. Dati par tehnisko kontroli tiek glabāti transportlīdzekļu reģistrā.

35. Pirms transportlīdzekļa tehniskās kontroles tā vadītājs nodod inspektoram transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, transportlīdzekļa vadītāja apliecību, piekabes (puspiekabes) tehniskās apskates uzlīmi un ar pārvadājumu veikšanu saistītos transportlīdzekļa sertifikātus. Pēc tam vadītājs nodod transportlīdzekli inspektoram tehniskās kontroles veikšanai."

15. Izteikt 47.punktu šādā redakcijā:

"47. Lai saņemtu atpakaļ aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes, transportlīdzekļa īpašnieks (vadītājs) novērš konstatētos trūkumus vai bojājumus un uzrāda transportlīdzekli norādītajā tehniskās apskates stacijā. Ja transportlīdzeklim:

47.1. trūkumi vai bojājumi netiek konstatēti vai konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 1.vērtējums, transportlīdzeklim atjauno atļauju piedalīties ceļu satiksmē, transportlīdzekļa īpašniekam (vadītājam) atdod aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes un izsniedz tehniskās apskates uzlīmi (Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim);

47.2. tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 2.vērtējums, transportlīdzekļa īpašniekam (vadītājam) atdod aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes un izsniedz pagaidu atļauju 30 dienas piedalīties ceļu satiksmē valsts teritorijā, ievērojot piesardzību;

47.3. tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 3.vērtējums, aizturētās transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes netiek atdotas."

16. Svītrot 53.punkta pirmo teikumu.

17. Izteikt 59.punktu šādā redakcijā:

"59. Sporta automobilim tiek dota īslaicīga pielaide ceļu satiksmei (ceļa posmos sacensību un treniņu laikā, pārvietojoties no viena sacensību posma uz citu vai pārvietojoties citur saistībā ar piedalīšanos konkrētās sacensībās). Īslai­cīgās pielaides ceļu satiksmei termiņš tiek norādīts apstiprinātā pieteikumā dalībai sacensībās. Sporta automobiļiem īslaicīgo pielaidi ceļu satiksmei apliecina sporta automobiļa tehniskā pase, apstiprināts pieteikums dalībai sacensībās un valsts tehniskās apskates uzlīme, kas uzlīmēta uz speciālas pamatnes."

18. Izteikt 62.5. un 62.6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"62.5. ja šo noteikumu 61.punktā minētajā gadījumā, veicot atkārtotu tehniskā stāvokļa novērtēšanu tūlīt pēc tehniskās apskates, transportlīdzeklim tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 3.vērtējums. Ja transportlīdzeklim tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams
2.vērtējums, anulēto tehniskās apskates uzlīmi aizstāj ar pagaidu atļauju 30 dienas piedalīties ceļu satiksmē;

62.6. ja transportlīdzeklim, kuram tikusi izsniegta tehniskās apskates uzlīme, pēc transportlīdzekļa īpašnieka (vadītāja) iesnieguma izskatīšanas veic atkārtotu tehniskā stāvokļa novērtēšanu un konstatē trūkumus vai bojājumus, kam piešķirams 3.vērtējums. Ja transportlīdzeklim konstatē trūkumus vai bojājumus, kam piešķirams 2.vērtējums, anulēto tehniskās apskates uzlīmi aizstāj ar pagaidu atļauju 30 dienas piedalīties ceļu satiksmē."

19. Izteikt 63. un 64.punktu šādā redakcijā:

"63. Lai atjaunotu atļauju piedalīties ceļu satiksmē, transportlīdzeklim novērš konstatētos trūkumus vai bojājumus un uzrāda transportlīdzekli tehniskajai apskatei.

64. Ja, veicot tehnisko apskati, transportlīdzeklim:

64.1. trūkumi vai bojājumi netiek konstatēti vai tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 1.vērtējums, transportlīdzeklim atjauno atļauju piedalīties ceļu satiksmē un izsniedz tehniskās apskates uzlīmi (Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim);

64.2. tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 2.vērtējums, trans­portlīdzeklim izsniedz pagaidu atļauju 30 dienas piedalīties ceļu satiksmē valsts teritorijā, ievērojot piesardzību;

64.3. tiek konstatēti trūkumi vai bojājumi, kam piešķirams 3.vērtējums, pielaidi ceļu satiksmei neatjauno."

20. Svītrot 73.punkta pirmajā teikumā vārdus "kurš paredzēts pasažieru komercpārvadājumu veikšanai valsts teritorijā".

21. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no:

1) Padomes 1996.gada 20.decembra Direktīvas 96/96/EC par to dalībvalstu likumu tuvināšanu, kuri attiecas uz mehānisko transportlīdzekļu un to pie­kabju tehniskajām apskatēm;

2) Komisijas 1999.gada 26.maija Direktīvas 1999/52/EC, ar kuru tehniskajam progresam pielāgo Padomes Direktīvu 96/96/EC par to dalībvalstu likumu tuvināšanu, kuri attiecas uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju tehniskajām apskatēm;

3) Komisijas 2001.gada 12.februāra Di­rek­tīvas 2001/9/EK, ar kuru tehnikas attīstībai pielāgo Padomes Direktīvu 96/96/EK par to dalībvalstu tiesību aktu tuvināšanu, kas attiecas uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju tehniskajām apskatēm;

4) Komisijas 2001.gada 14.februāra Di­rek­tīvas 2001/11/EK, ar kuru tehnikas attīstībai pielāgo Padomes Direktīvu 96/96/EK par to dalībvalstu likumu tuvināšanu, kas attiecas uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju tehniskajām apskatēm - saimnieciski izmantojamo transportlīdzekļu ātruma ierobežošanas ierīces funkcionālo pārbaudi;

5) Komisijas 2003.gada 3.aprīļa Direktīvas 2003/27/EK, ar kuru tehnikas attīstībai pielāgo Padomes Direktīvu 96/96/EK par mehānisko transportlīdzekļu izplūdes gāzu emisijas pārbaudi;

6) Eiropas Parlamenta un Padomes 2000.gada 6.jūnija Direktīvas 2000/30/EK par Kopienas teritorijā braucošu komerciālo transportlīdzekļu tehniskām apskatēm uz ceļiem;

7) Komisijas 2003.gada 3.aprīļa Direktīvas 2003/26/EK, ar ko tehnikas attīstībai pielāgo Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2000/30/EK par komerciālo transportlīdzekļu ātruma ierobežotājiem un izplūdes gāzu emisiju."

22. Izteikt pielikuma I nodaļas 102.1.kodu šādā redakcijā:

"102.1. Valsts reģistrācijas numura zīmes tipam un novietojumam jāatbilst valsts standarta LVS 20 "Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes" prasībām. Valsts reģistrācijas numura zīmei jābūt atbilstoši piestiprinātai izgatavotāja paredzētajā vietā, horizontāli orientētai, un tās saturam jābūt lasāmam no kreisās uz labo pusi. Valsts reģistrācijas numura zīmes stiprinājuma elementi nedrīkst radīt vizuāli maldinošu iespaidu par tās saturu. Valsts reģistrācijas numura zīmi visā tās redzamības zonā nedrīkst aizsegt nekādi transportlīdzekļa elementi (piemēram, aizsargrežģi, sakabes ierīce).

Valsts reģistrācijas numura zīmei jābūt redzamai visā telpā, kuru norobežo čet­ras plaknes: divas vertikālas plaknes, kas pieskaras numura zīmes sānu malām un ir vērstas 30° leņķī uz āru no transportlīdzekļa gareniskās vidus plaknes; plakne, kas pieskaras numura zīmes augšējai malai un ir vērsta 15° leņķī uz augšu no horizontālās plaknes; horizontāla plakne, kas šķērso numura zīmes apakšējo malu (taču, ja numura zīmes augšējā mala atrodas augstāk par 1,20 m no ceļa virsmas, šī plakne ir vērsta 15° leņķī uz leju no horizontālās plaknes).

Valsts reģistrācijas numura zīmei jābūt novietotai perpendikulāri transportlīdzekļa simetrijas plaknei. Numura zīmei jābūt novietotai vertikāli (pieļaujama 5° pielaide). Ja transportlīdzekļa konstrukcija to nepieļauj, reģistrācijas numura zīme var būt novirzīta no vertikāles ne vairāk par 30°, ja tās virsma vērsta uz augšu un augšējā mala neatrodas augstāk par 1,2 m no ceļa virsmas, un ne vairāk par 15°, ja tās virsma vērsta uz leju un augšējā mala atrodas augstāk par 1,2 m no ceļa virsmas;

Ja pakaļējo valsts reģistrācijas numura zīmi uzstāda vietā, kuru izgatavotājs nav paredzējis, vai ir veikta transportlīdzekļa pārbūve, numura zīmi novieto atbilstoši šādām prasībām:

102.1.1. numura zīmes viduspunkts nedrīkst atrasties pa labi no transportlīdzekļa gareniskās simetrijas plaknes. Numura zīmes kreisā sānu mala nedrīkst atrasties pa kreisi no vertikālās plaknes, kas ir paralēla gareniskās simetrijas plaknei un pieskaras vistālāk izvirzītajam transportlīdzekļa sānu gabarīta punktam;

102.1.2. reģistrācijas numura zīmes apak­šējā mala nedrīkst atrasties zemāk par 0,3 m no ceļa virsmas (motocikliem - 0,2 m vai zemāk par riteņa rādiusa attālumu no zemes, ja tas ir mazāks par 0,20 m), bet augšējā mala - augstāk par 1,2 m (motocikliem - 1,5 m) no ceļa virsmas. Ja pēdējais nosacījums transportlīdzekļa konstrukcijas dēļ nav izpildāms, valsts reģistrācijas numura zīmi novieto iespējami tuvāk minētajam augstumam. Reģistrācijas numura zīmes augstumu virs ceļa virsmas mēra nenoslogotam transportlīdzeklim;".

23. Izteikt pielikuma I nodaļas 103.1.koda ievaddaļu šādā redakcijā:

"103.1. Lai nodrošinātu transportlīdzekļa vadītājam pietiekamu redzamību (1.1.a un 1.1.b att.), transportlīdzeklim jābūt aprīkotam vismaz ar šādiem atpakaļskata spoguļiem:".

24. Aizstāt pielikuma I nodaļas 103.koda 1.1.attēla parakstā skaitli "1.1." ar skaitli un burtu "1.1.a".

25. Papildināt pielikuma I nodaļas 103.kodu aiz 1.1.a attēla ar 1.1.b attēlu šādā redakcijā:

"

01.JPG (18095 bytes)

".

26. Izteikt pielikuma I nodaļas 103.1.3.kodu šādā redakcijā:

"103.1.3. motociklam, triciklam, kvadriciklam bez virsbūves (turpmāk - motocikls) - pa vienam atpakaļskata spogulim labajā un kreisajā pusē. Tiem jānodrošina pietiekama pārredzamība un jāatbilst šādām prasībām:

103.1.3.1. minimālais spoguļa atstarojošās virsmas laukums ir 69 cm2. Apaļa spoguļa atstarojošās virsmas diametrs nedrīkst būt mazāks par 94 mm un lielāks par 150 mm. Ja spogulis nav apaļš, tā atstarojošajā virsmā var ievilkt aploci ar diametru 78 mm un spoguļa atstarojošā virsma iekļaujas
120 mm x 200 mm lielā taisnstūrī;

103.1.3.2. spoguļus uzstāda tā, lai attālums no atstarojošo virsmu centriem horizontālā plaknē līdz vertikālajai simetrijas garenplaknei nebūtu mazāks par 280 mm (1.1.b att.)."

27. Izteikt pielikuma I nodaļas 103.2.kodu šādā redakcijā:

"103.2. Atpakaļskata spoguļiem jābūt sertificētiem un marķētiem (1.2.att.) atbilstoši normatīvajiem aktiem par riteņu transportlīdzekļu un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu (turpmāk - trans­portlīdzekļu sertifikācijas noteikumi). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, atpakaļskata spoguļi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kas tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli.

02.JPG (5352 bytes)

".

28. Papildināt pielikuma I nodaļas 104.1.kodu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta."

29. Izteikt pielikuma I nodaļas 104.2.kodu šādā redakcijā:

"104.2. Skaņas signālierīcei jābūt sertificētai un marķētai atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (1.3.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, skaņas signālierīce var būt sertificēta un marķēta atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli.

03.JPG (5734 bytes)

".

30. Izteikt pielikuma I nodaļas 106.1.kodu šādā redakcijā:

"106.1. M2, M3, N2 un N3 kategorijas transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar ekspluatācijai derīgu un sertificētu kontrol­ierīci (turpmāk - tahogrāfs) atbilstoši normatīvajos aktos par transportlīdzekļa aprīkošanu ar vadītāja darba un atpūtas laika, braukšanas attāluma un ātruma reģistrēšanas kontrolierīci noteiktajām prasībām."

31. Izteikt pielikuma I nodaļas 107.1. un 107.2.kodu šādā redakcijā:

"107.1. M2, M3, N2 un N3 kategorijas transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar ātruma ierobežotājierīci atbilstoši normatīvajos aktos par transportlīdzekļa aprīkošanu ar ātruma ierobežotājierīci noteiktajām prasībām.

107.2. Ātruma ierobežotājierīcei jābūt sertificētai un marķētai atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (1.4. un 1.5.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, ātruma ierobežotājierīce var būt sertificēta un marķēta atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) trans­portlīdzekli.

04.JPG (12123 bytes)

".

32. Izteikt pielikuma I nodaļas 107.4.kodu šādā redakcijā:

"107.4. Ātruma ierobežotājierīcei un tās pievadam jābūt noplombētam (ja ražotājs paredzējis šādu iespēju) akreditētā inspicēšanas institūcijā."

33. Izteikt pielikuma I nodaļas 109.1.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Avārijas apstāšanās zīmei jābūt sertificētai un marķētai atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (1.6.att.).

05.JPG (5274 bytes)

".

34. Svītrot pielikuma I nodaļas 109.1.koda pēdējo rindkopu.

35. Izteikt pielikuma I nodaļas 109.2.kodu šādā redakcijā:

"109.2. Autobusam, vieglajam un kravas automobilim, motociklam ar blakusvāģi jābūt nokomplektētam ar medicīnisko aptieciņu, bet autobusam ar 25 un vairāk sēdvietām - ar divām medicīniskajām aptieciņām."

36. Svītrot pielikuma I nodaļas 110.1.koda pirmo un otro teikumu.

37. Svītrot pielikuma I nodaļas 110.2.kodu.

38. Aizstāt pielikuma I nodaļas 110.3.kodā burtus "CSN" ar vārdiem "Ceļu satiksmes noteikumu (turpmāk - CSN)".

39. Izteikt pielikuma I nodaļas 110.7.koda pirmo teikumu šādā redakcijā:

"N3 kategorijas transportlīdzekļiem, izņemot kravas automobiļus seglu vilcējus, un posmainajiem II un III klases autobusiem aizmugurē jāpiestiprina pazīšanas zīmes atbilstoši CSN prasībām."

40. Izteikt pielikuma I nodaļas 110.8.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Pazīšanas zīmei jābūt sertificētai un marķētai atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (1.7.att.).

06.JPG (5443 bytes)".

41. Svītrot pielikuma I nodaļas 110.8.koda ceturto rindkopu.

42. Izteikt pielikuma I nodaļas 201.1.kodu šādā redakcijā:

"201.1. Transportlīdzekļiem pieļaujami šādu veidu galvenie lukturi (lukturu pāra abi lukturi ir vienāda veida):

201.1.1. asimetrisku baltu gaismu izstarojoši Eiropas tipa labās puses kustībai paredzēti lukturi, ja tie sertificēti un marķēti atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.1. un 2.2.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, tā lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka marķējumā norādīts luktura tips atbilstoši 2.1.tabulā norādītajiem apzīmējumiem;

07.JPG (18246 bytes)

201.1.2. asimetrisku baltu gaismu izstarojoši Eiropas tipa kreisās puses kustībai paredzēti lukturi, ja transportlīdzeklis paredzēts kreisās puses kustībai un Latvijā reģistrēts uz laiku. Šajā gadījumā lukturus drīkst izmantot tikai kopā ar speciālu uzlīmi, kas paredzēta luktura izstarotā gaismas kūļa korekcijai;

201.1.3. simetrisku baltu gaismu izstarojoši Eiropas tipa lukturi, ja tie uzstādīti motociklam;

201.1.4. simetrisku vai asimetrisku baltu gaismu izstarojoši Amerikas tipa labās puses kustībai paredzēti lukturi, kas sertificēti un marķēti atbilstoši izgatavotāja piemēroto standartu prasībām, ja:

201.1.4.1. transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim un šādus lukturus sākotnēji uzstādījis transportlīdzekļa izgatavotājs;

201.1.4.2. transportlīdzeklim veikta atbilstības novērtēšana individuāli un tā lukturi atbilst prasībām, kādas tika piemērotas, veicot atbilstības novērtēšanu."

43. Svītrot pielikuma I nodaļas 201.koda 2.1.tabulas 11.rindā vārdu "gaismas".

44. Izteikt pielikuma I nodaļas 201.3.kodu šādā redakcijā:

"201.3. Lukturos atļauts uzstādīt tikai vienāda tipa un tikai izgatavotāja paredzētā tipa un jaudas spuldzes. Tām jābūt sertificētām un marķētām atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.3. un 2.4.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, spuldzes var būt sertificētas un marķētas atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli.

Aizliegts izmantot tuvās un tālās gaismas spuldžu ārējos apvalkus, kas pārveido balto gaismu citas krāsas gaismā.

Aizliegts lietot halogēnās spuldzes un lokizlādes spuldzes lukturos, kas nav paredzēti šādu spuldžu lietošanai.

08.JPG (6666 bytes)

09.JPG (4784 bytes)

".

45. Papildināt pielikuma I nodaļas 201.4.kodu ar trešo rindkopu šādā redakcijā:

"Transportlīdzeklim, kuram atbilstības novērtēšana veikta individuāli, lokizlādes lukturu gaismas kūļa noliekuma automātiskās korekcijas ierīcei un šo lukturu tīrīšanas ierīcei jāatbilst prasībām, kādas tika piemērotas, veicot atbilstības novērtēšanu."

46. Papildināt pielikuma I nodaļas 202.2.kodu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta."

47. Svītrot pielikuma I nodaļas 202.3.koda pirmo teikumu.

48. Aizstāt pielikuma I nodaļas 2.7.attēlu ar attēlu šādā redakcijā:

"

10.JPG (21785 bytes)".

49. Svītrot pielikuma I nodaļas 203.1.2.koda otro rindkopu.

50. Papildināt pielikuma I nodaļas 203.2.kodu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta."

51. Izteikt pielikuma I nodaļas 203.3.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Amerikas tipa lukturiem tālās gaismas kūļa centrs nedrīkst atrasties augstāk par luktura gaismu izstarojošās virsmas centru (2.6.b un 2.7.b att.)."

52. Izteikt pielikuma I nodaļas 204.1.1.kodu šādā redakcijā:

"204.1.1. Miglas lukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.9.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, miglas lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka lukturu marķējumā norādīts luktura tips.

11.JPG (12274 bytes)

".

53. Svītrot pielikuma I nodaļas 204.1.3.koda trešās rindkopas otro teikumu.

54. Izteikt pielikuma I nodaļas 205.1.1.kodu šādā redakcijā:

"205.1.1. Gabarītlukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.12.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, gabarītlukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli.

12.JPG (12819 bytes)

".

55. Izteikt pielikuma I nodaļas 205.1.2.1.kodu šādā redakcijā:

"205.1.2.1. Automobiļiem un to piekabēm, kuru platums ir lielāks par 1600 mm un kuras izgatavotas pēc 1995.gada 1.janvāra, jābūt diviem (motociklam - vienam vai diviem) baltu gaismu izstarojošiem priekšējiem gabarītlukturiem [A]. Dzeltenu gaismu izstarojoši priekšējie gabarītlukturi pieļaujami transportlīdzeklim, kas izgatavots Amerikas (Kanādas) tirgum un kam šādu lukturu uzstādīšanu paredz izgatavotājs, ja ir ievēroti šādi nosacījumi:

205.1.2.1.1. transportlīdzeklis izgatavots līdz 1979.gada 31.decembrim (antīkie transportlīdzekļi);

205.1.2.1.2. transportlīdzeklis izgatavots laikā no 1980.gada 1.janvāra līdz 2001.gada 1.janvārim un Latvijā reģistrēts līdz 2004.gada 1.jūlijam."

56. Izteikt pielikuma I nodaļas 205.1.2.5.kodu šādā redakcijā:

"205.1.2.5. Transportlīdzekļiem, kas ir platāki par 2,10 m un izgatavoti pēc 1995.gada 1.janvāra, jābūt uzstādītiem (2.16.a att.):

205.1.2.5.1. diviem uz priekšu baltu gaismu izstarojošiem kontūrgaismas [A] lukturiem. Uz mehāniskajiem transportlīdzekļiem tiem jāatrodas ne zemāk par vējstikla augšējo malu, uz piekabēm - maksimāli augstu. N kategorijas transportlīdzekļiem atļauts uzstādīt divus papildu kontūrgaismas lukturus uz kabīnes, ja tie jau atrodas uz kravas tilpnes, un uz kravas tilpnes, ja tie jau atrodas uz kabīnes;

205.1.2.5.2. diviem uz aizmuguri sarkanu gaismu izstarojošiem kontūrgaismas [R] lukturiem. Par tādiem uzskatāmi arī kravas automobiļu un to piekabju pakaļējie gabarītlukturi, ja transportlīdzeklis nav aprīkots ar furgona veida kravas tilpni (piemēram, kravas šasijas, seglu vilcēji, konteinervedēji, kokvedēji);

205.1.2.5.3. neatkarīgi no transportlīdzekļa izgatavošanas laika - ja papildus izgatavotāja kravas tilpnei uzstādīta speciālas kravas stiprināšanai paredzēta konstrukcija, kuras platums pārsniedz izgatavotāja kravas tilpnes platumu, jābūt uzstādītiem diviem baltu gaismu izstarojošiem kontūrgaismas [A] lukturiem konstrukcijas priekšā platākajā vietā un diviem sarkanu gaismu izstarojošiem kontūrgaismas [R] lukturiem konstrukcijas aizmugurē platākajā vietā."

57. Izteikt pielikuma I nodaļas 205.1.2.6. kodu šādā redakcijā:

"205.1.2.6. N2, N3, O3 un O4 kategorijas transportlīdzekļiem aizmugurē atļauts uzstādīt divus sarkanu gaismu izstarojošus papildu kontūrgaismas lukturus (2.16.b att). Tie drīkst izstarot baltu gaismu uz priekšu."

58. Papildināt I nodaļu ar 205.1.2.7.kodu šādā redakcijā:

"205.1.2.7. Automobiļiem un autobusiem, kuru garums nepārsniedz 6 m un platums - 2 m, drīkst uzstādīt divus baltu gaismu izstarojošus stāvgaismas lukturus automobiļa priekšpusē un divus sarkanu gaismu izstarojošus stāvgaismas lukturus aizmugurē vai pa vienam dzeltenu gaismu izstarojošam lukturim katrā automobiļa pusē, ja šāds lukturis savietots ar sānu virzienrādītāju vai sānu gabarītlukturi."

59. Izteikt pielikuma I nodaļas 2.16.a attēla parakstu šādā redakcijā:

"2.16.a) att. Kontūrgaismas lukturu novietojums."

60. Izteikt pielikuma I nodaļas 2.16.b attēla parakstu šādā redakcijā:

"2.16.b) att. Papildu kontūrgaismas lukturu novietojums."

61. Izteikt pielikuma I nodaļas 205.1.3.3.koda otro un trešo rindkopu šādā redakcijā:

"Pakaļējo papildu kontūrgaismas lukturu (2.16.b att.) gaismu izstarojošās virsmas zemākā punkta attālums līdz ceļa virsmai nedrīkst būt mazāks par 350 mm, un tie ar speciāliem, elastīgiem stiprinājumiem drīkst būt izvirzīti ārpus transportlīdzekļa gabarītiem ne vairāk kā 150 mm.

N2 un N3 kategorijas transportlīdzekļiem uz kabīnes jumta uzstādītie papildu kontūrgaismas lukturi jānovieto pēc iespējas tuvāk transportlīdzekļa kabīnes sānu gabarītu tālākajam punktam (šis nosacījums tiek uzskatīts par izpildītu, ja attiecīgais attālums nav lielāks par 400 mm).

13.JPG (7517 bytes)

".

62. Papildināt pielikuma I nodaļas 205.2.kodu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta."

63. Izteikt pielikuma I nodaļas 206.1.1.kodu šādā redakcijā:

"206.1.1. Numura zīmes apgaismojuma lukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.17.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli.

14.JPG (13839 bytes)

".

64. Izteikt pielikuma I nodaļas 207.1.1.kodu šādā redakcijā:

"207.1.1. Virzienrādītājiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transport­līdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.18.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām, kas piemēroti, veicot transportlīdzekļa izgatavošanu (sertificēšanu).

15.JPG (11211 bytes)

".

65. Izteikt pielikuma I nodaļas 207.1.2.1.kodu šādā redakcijā:

"207.1.2.1. Automobiļiem jābūt diviem priekšējiem virzienrādītājiem [1], [1a] vai [1b] un diviem pakaļējiem virzienrādītājiem [2a] vai [2b]. Automobiļiem, kas izgatavoti pēc 2001.gada 1.janvāra un Latvijā pirmo reizi reģistrēti pēc 2007.gada 1.janvāra, katrā automobiļa pusē jāuzstāda viens vai divi sānu virzienrādītāji [3], [4], [5] vai [6]. Pārējiem automobiļiem sānu virzienrādītāju uzstādīšana nav obligāta.

Piekabēm jābūt diviem pakaļējiem virzienrādītājiem [2a] vai [2b]. M1, M2 un N1 kategorijas transportlīdzekļiem drīkst uzstādīt divus attiecīga tipa papildu pakaļējos virzienrādītājus.

M3, N2, N3, O3 un O4 kategorijas transportlīdzekļiem drīkst uzstādīt divus vai četrus attiecīga tipa papildu pakaļējos virzienrādītājus.

Motocikliem, kuri izgatavoti pēc 1983.gada 1.janvāra, jābūt diviem priekšējiem virzienrādītājiem un diviem pakaļējiem virzienrādītājiem."

66. Izteikt pielikuma I nodaļas 207.1.2.2.kodu šādā redakcijā:

"207.1.2.2. Visiem virzienrādītājiem jāizstaro dzeltenas krāsas gaisma.

Baltu gaismu izstarojoši priekšējie virzienrādītāji un sarkanu gaismu izstarojoši pakaļējie virzienrādītāji pieļaujami tikai tad, ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 1979.gada 31.decembrim un šādu lukturu uzstādīšanu paredzējis izgatavotājs.

Sarkanu gaismu izstarojoši pakaļējie virzienrādītāji pieļaujami arī transportlīdzeklim, kas izgatavots Amerikas (Kanādas) tirgum un kam šādu lukturu uzstādīšanu paredz izgatavotājs, turklāt tikai tad, ja transportlīdzeklis izgatavots laikā no 1980.gada 1.janvāra līdz 2001.gada 1.janvārim un Latvijā reģistrēts līdz 2004.gada 1.jūlijam."

67. Izteikt pielikuma I nodaļas 207.2.koda pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Ieslēdzot labās vai kreisās puses virzienrādītājus, vienlaikus sinhroni jāieslēdzas un jāmirgo visiem labās vai kreisās puses virzienrādītājiem. Virzienrādītāja lukturu darbības frekvencei jābūt 60-120 gaismas impulsi minūtē (1-2 Hz). Virzienrādītājiem jāsāk darboties tikai tad, ja tos ieslēdz ar virzienrādītāja vai avārijas signalizācijas slēdzi (vadības ierīci). Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta."

68. Izteikt pielikuma I nodaļas 208.1.1.kodu šādā redakcijā:

"208.1.1. Bremzēšanas signāllukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.20.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka lukturu marķējumā norādīts luktura tips.

16.JPG (12827 bytes)

".

69. Izteikt pielikuma I nodaļas 208.2.koda ievaddaļu šādā redakcijā:

"208.2. Nospiežot bremžu pedāli vai jebkuru darba bremžu sviru, jāiedegas:".

70. Izteikt pielikuma I nodaļas 209.1.1.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Pakaļējiem miglas lukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.22.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka lukturu marķējumā norādīts luktura tips.

19.JPG (15861 bytes)

".

71. Papildināt pielikuma I nodaļas 209.1.2.koda pirmo rindkopu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"L kategorijas transportlīdzekļiem pakaļējo miglas lukturu uzstādīšana nav obligāta."

72. Izteikt pielikuma I nodaļas 210.1.1.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Atstarotājiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.24.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, atstarotāji var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka tā marķējumā norādīts atstarotāja tips.

20.JPG (15001 bytes)

".

73. Svītrot pielikuma I nodaļas 210.1.2.1.koda trešo rindkopu.

74. Izteikt pielikuma I nodaļas 211.1.1.koda otro rindkopu šādā redakcijā:

"Atpakaļgaitas lukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.27.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka lukturu marķējumā norādīts luktura tips.

21.JPG (15502 bytes)

".

75. Izteikt pielikuma I nodaļas 211.1.2.kodu šādā redakcijā:

"211.1.2. Automobiļiem, kas izgatavoti pēc 1982.gada 1.janvāra, un O3, O4 kategorijas transportlīdzekļiem, kas pirmo reizi reģistrēti pēc 2001.gada 1.janvāra, jābūt aprīkotiem ar vienu vai diviem atpakaļgaitas lukturiem [AR], kas uz aizmuguri izstaro baltas krāsas gaismu.

N2, N3, M2, M3, O2, O3, un O4 kategorijas transportlīdzekļiem atļauts uzstādīt papildu atpakaļgaitas lukturus, tai skaitā vienu vai divus priekšējos baltu gaismu izstarojošus miglas lukturus, kas veic atpakaļgaitas lukturu funkcijas un ir sertificēti un marķēti atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem. Kopējais atpakaļgaitas lukturu skaits nedrīkst būt lielāks par četriem."

76. Izteikt pielikuma I nodaļas 212.1.1.ko­du šādā redakcijā:

"212.1.1. Dienas gaitas lukturiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (2.29.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, lukturi var būt sertificēti un marķēti atbilstoši prasībām, kas noteiktas tehniskajos normatīvos, kuri tika piemēroti, izgatavojot (sertificējot) transportlīdzekli, ar nosacījumu, ka lukturu marķējumā norādīts luktura tips.

22.JPG (11939 bytes)

".

77. Svītrot pielikuma I nodaļas 213.1.1.kodā vārdus "vienu vai divus".

78. Izteikt pielikuma I nodaļas 213.1.2.kodu šādā redakcijā:

"213.1.2. Operatīvajam vai Valsts robežsardzes transportlīdzeklim atļauts uzstādīt vienu prožektortipa lukturi un grozāmos lukturus ("darba lukturus"), kas izmantojami darba procesa nodrošināšanai tumšajā diennakts laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos."

79. Papildināt pielikuma I nodaļu ar 213.1.7.kodu šādā redakcijā:

"213.1.7. Mirgojošu oranžu (dzeltenu) bākuguni atļauts uzstādīt transportlīdzeklim, kuram to izmantošanu pieļauj CSN."

80. Izteikt pielikuma I nodaļas 214.1.kodu šādā redakcijā:

"214.1. Transportlīdzekļa signāllukturu gaismu izstarojošās virsmas nedrīkst pārklāt ne ar kāda veida pārklājumiem (piemēram, plēvēm, lakām)."

81. Izteikt pielikuma I nodaļas 302.kodu šādā redakcijā:

"302. Stūres rata brīvkustība

Stūres rata brīvkustība nedrīkst būt lielāka par izgatavotāja noteikto. Ja šādi dati nav pieejami, iedomāta punkta pārvietojums pa stūres rata aploci starp galējiem brīvkustības stāvokļiem nedrīkst pārsniegt 1/5 (vienu piekto daļu) no stūres rata diametra, ja automobilim ir uzstādīts gliemežpārvada tipa stūres mehānisms, un 1/30 (vienu trīsdesmito daļu) no stūres rata diametra, ja uzstādīts zobstieņa tipa stūres mehānisms."

82. Papildināt pielikuma I nodaļas 305.2.kodu ar trešo teikumu šādā redakcijā:

"Aizliegts izmantot metinātus stūres mehānisma korpusus, ja šādu remonta tehnoloģiju neparedz izgatavotājs. Nav pieļaujama palielināta brīvkustība mehānisma kustīgajos elementos."

83. Izteikt pielikuma I nodaļas 401.1.4.kodu šādā redakcijā:

"401.1.4. piekabēm, kuru maksimālais kustības ātrums nav lielāks par 30 km/h (40 km/h - piekabēm, kas paredzētas laivu pārvadāšanai)."

84. Izteikt pielikuma I nodaļas 401.4.kodu šādā redakcijā:

"401.4. L kategorijas transportlīdzekļiem jānodrošina vidējais palēninājums j 5m/s2, bremzējot ar visām darba bremzēm vienlaikus no sākuma ātruma 50 km/h."

85. Papildināt pielikuma I nodaļu ar 401.5.kodu šādā redakcijā:

"401.5. Aizliegts pārbūvēt bremžu iekārtu, izņemot gadījumus, kas paredzēti transportlīdzekļu pārbūvi reglamentējošajos normatīvajos aktos."

86. Izteikt pielikuma I nodaļas 405.1. un 405.2.kodu šādā redakcijā:

"405.1. Pedāļa nospiešanas spēks bremžu pārbaudē nedrīkst pārsniegt
500 N M1 un N1 kategorijas automobiļiem un 700 N - pārējo kategoriju automobiļiem. L kategorijas transportlīdzekļiem ar roku darbināmo bremžu svirām nospiešanas spēks bremžu pārbaudē nedrīkst pārsniegt 200 N, bet ar kāju darbināmo bremžu svirām - 500 N. Pirmo reizi pilnībā nospiežot bremžu pedāli, jāpaliek pietiekamai gājiena rezervei. Pēc pedāļa atslogošanas tam brīvi jāatgriežas izejas stāvoklī.

405.2. Bremžu pedāļa kājas atbalsta virsmai jābūt pārklātai ar rievotu palielinātas berzes materiālu vai kā citādi nodrošinātai pret slīdēšanu. Motocikla sviras dekoratīvajam apvalkam (ja tāds ir) jābūt nekustīgi nostiprinātam pie sviras. Bremžu pedālim (svirai) jābūt bez plaisām un bojājumiem. Motocikla bremžu sviras galam jābūt sfēriskam vai cilindriskam, ar noapaļojuma rādiusu, kas nav mazāks par 7 mm."

87. Izteikt pielikuma I nodaļas 418.kodu šādā redakcijā:

"418. Bremžu pārvada cauruļvadi

418.1. Nav pieļaujama neatbilstošu, nehermētisku, deformētu, asā leņķī saliektu, sarūsējušu, lodētu vai citādi remontētu bremžu pārvada cauruļvadu ekspluatācija.

418.2. Bremžu pārvada cauruļvadiem jābūt nostiprinātiem izgatavotāja paredzētajās vietās, tie nedrīkst saskarties ar izplūdes sistēmas sastāvdaļām un berzties pret citām transportlīdzekļa sastāvdaļām."

88. Aizstāt pielikuma I nodaļas 419.1.kodā vārdu "automobilim" ar vārdu "trans­portlīdzeklim".

89. Papildināt pielikuma I nodaļas 419.1.kodu aiz vārda "neparedzētu" ar vārdu "nehermētisku".

90. Izteikt pielikuma I nodaļas 501.1.kodu šādā redakcijā:

"501.1. Riepām jābūt sertificētām un marķētām atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (5.1. un 5.2.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, riepas var būt sertificētas un marķētas atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām, kas piemēroti, veicot transportlīdzekļa izgatavošanu (sertificēšanu), ar nosacījumu, ka riepas marķējumā, izmantojot 5.1., 5.2. un 5.3.tabulā norādītos apzīmējumus, ietverta šāda informācija:

501.1.1. riepas platums;

501.1.2. riepas augstuma un platuma attiecība;

501.1.3. riepas konstrukcijas veids;

501.1.4. riepas nominālais loka diametrs;

501.1.5. riepas slodzes indekss;

501.1.6. riepas ātruma kategorija;

501.1.7. ziemas riepām - piemērojuma kategorijas apzīmējums (M+S, M&S, M.S., .

23.JPG (17659 bytes)

Riepu marķējuma piemēri norādīti 5.3., 5.4. un 5.5.attēlā. Riepu marķējumā lietotie apzīmējumi norādīti 5.1., 5.2. un 5.3.tabulā.

24.JPG (26116 bytes)

5.1.tabula

Vieglo pasažieru automobiļu riepu marķējumos lietotie apzīmējumi

Nr.p.k.

Apzīmējums

Apzīmējuma atšifrējums

1.

185

Riepas platums

2.

70

Augstuma un platuma attiecība

3.

D

Diagonālkorda riepa (apzīmējums var arī nebūt)

B vai BIAS BELTED

Diagonāli apjozta riepa

R vai RADIAL

Radiālkorda riepa

4.

14

Nominālais loka diametrs

5.

89

Slodzes indekss

6.

T

Ātruma kategorija

7.

TUBELESS

Bezkameras riepa

8.

REINFORCED

Pastiprināta riepa

EXTRA LOAD

9.

M+S, M.S., M&S, 25.JPG (1066 bytes)

Ziemas riepa

10.

253 vai 2503

Izgatavota 1993.gada 25.nedēļā vai 2003.gada 25.nedēļā

5.2.tabula

Kravas automobiļu un autobusu riepu marķējumos lietotie apzīmējumi

Nr.
p.k.

Apzīmējums

Apzīmējuma atšifrējums

1.

250

Riepas platums

2.

70

Augstuma un platuma attiecība

3.

(-)

Diagonālkorda riepa (apzīmējums var arī nebūt)

R

Radiālkorda riepa

4.

20

Nominālais loka diametrs

5.

149/145

Slodzes indekss atsevišķam ritenim/dubultritenim

6.

J

Ātruma kategorija

7.

146L/143

Ātruma kategorija L, ja slodzes indekss ir 146 atsevišķam ritenim vai143 dubultritenim

8.

TUBELESS

Bezkameras riepa

9.

Ω vai REGROOVABLE

Padziļinot protektoru, atjaunojama riepa

10.

253 vai 2503

Izgatavota 1993.gada 25.nedēļā vai 2003.gada 25.nedēļā

11.

90 PSI

Spiediens, kurā jāveic slodzes/ātruma pārbaudes

12.

C-(pēc riepas izmēra)

Kravas automobiļu un autobusu (commercial vehicle) riepas apzīmējums

5.3.tabula

Motociklu riepu marķējumos lietotie apzīmējumi

Nr.

p.k.

Apzīmējums

Apzīmējuma atšifrējums

1.

100

Riepas platums

2.

80

Augstuma un platuma attiecība

3.

D

Diagonālkorda riepa (apzīmējums var arī nebūt)

B vai BIAS BELTED

Diagonāli apjozta riepa

R vai RADIAL

Radiālkorda riepa

4.

18

Nominālais loka diametrs

5.

53

Slodzes indekss

6.

S

Ātruma kategorija

7.

TUBELESS

Bezkameras riepa

8.

REINFORCED

Pastiprināta riepa

REINF

9.

M+S, M.S., M&S, 25.JPG (1066 bytes)

Ziemas riepa

10.

MST

Universālā riepa

11.

253 vai 2503

Izgatavota 1993.gada 25.nedēļā vai 2003.gada 25.nedēļā"

91. Papildināt pielikuma I nodaļas 503.2.kodu aiz skaitļa un burta "3,5 t" ar vārdiem "kā arī to piekabju".

92. Papildināt pielikuma I nodaļas 504.kodu aiz vārdiem "atslāņojies karkass" ar vārdiem "vecuma dēļ radušās plaisas".

93. Izteikt pielikuma I nodaļas 604.kodu šādā redakcijā:

"604. Pakaļējās un priekšējās drošības konstrukcijas

Pakaļējām aizsargierīcēm noteiktās prasības nav attiecināmas uz seglu vilcējiem, speciālajām piekabēm, kas paredzētas īpaši garu, nedalāmu kravu pārvadāšanai, un transportlīdzekļiem, kam pakaļējās aizsargierīces uzstādīšana ir nesavienojama ar to izmantošanu.

604.1. M, N, O3 un O4 kategorijas transportlīdzekļiem, kas izgatavoti pēc 2001.gada 1.janvāra, jābūt aprīkotiem ar pakaļējām drošības konstrukcijām, izņemot gadījumus, ja nenoslogota M vai N1 kategorijas transportlīdzekļa pakaļējās daļas augstums no zemes nav lielāks par 550 mm visā tās platumā, kas nav mazāks par pakaļējās ass platumu (ja ir vairāk nekā viena pakaļējā ass, ņem vērā platāko) vairāk kā par 100 mm katrā pusē. Šis nosacījums jāievēro vismaz 450 mm attālumā no transportlīdzekļa pakaļējo gabarītu plaknes.

Transportlīdzekļiem ar kravas liftiem pakaļējā drošības konstrukcija drīkst būt dalīta, lai nodrošinātu kravas lifta darbību. Drošības konstrukcijas daļām jābūt vienādā augstumā no ceļa virsmas, to ārējām virsmām jāatrodas vienā plaknē, un tās dalījumu vietas nedrīkst būt platākas, kā tas nepieciešams kravas lifta pacelšanas mehānisma darbības nodrošināšanai.

Pakaļējās aizsargierīces uzstādīšanas pamatprasības norādītas 6.1. un 6.2.attēlā.

26.JPG (61847 bytes)

Pakaļējās aizsargierīces šķērša gali nedrīkst būt izlocīti uz aizmuguri. Tās ārējās šķautnes nedrīkst būt asas. Šis nosacījums uzskatāms par izpildītu, ja šķērša ārējās šķautnes ir noapaļotas un liekuma rādiuss nav mazāks par 2,5 mm.

Minētās prasības attiecas arī uz transportlīdzekļiem, kas izgatavoti līdz 2001.gada 1.janvārim, ja tie aprīkoti ar pakaļējām drošības konstrukcijām, tomēr šajā gadījumā visos izmēros pieļaujama 10 % pielaide.

604.2. Ja pakaļējās aizsargierīces stāvoklis ir maināms, jānodrošina tās fiksācijas iespēja vajadzīgajā stāvoklī.

604.3. N2 kategorijas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa pārsniedz 7500 kg un kuriem klīrenss ir lielāks par 400 mm, kā arī visiem N3 kategorijas transportlīdzekļiem, kas pirmo reizi reģistrēti pēc 2004.gada 1.janvāra, jābūt izgatavotāja paredzētai priekšējai drošības konstrukcijai. Šī prasība neattiecas uz N2G un N3G kategorijas transportlīdzekļiem un tiem transportlīdzekļiem, kam priekšējās drošības konstrukcijas uzstādīšana nav savietojama ar to ekspluatācijas īpatnībām.

604.4. Pakaļējām un priekšējām drošības konstrukcijām jābūt atbilstoši nostiprinātām pie nesošajām konstrukcijām. Tām nedrīkst būt stiprību ietekmējoši bojājumi vai deformācijas, kuru dēļ mainās drošības konstrukcijas vai tās elementu novietojums."

94. Papildināt pielikuma I nodaļas 605.1.koda otro rindkopu aiz vārda "konstrukcijām" ar vārdiem "tomēr šajā gadījumā visos izmēros pieļaujama 10 % pielaide".

95. Papildināt pielikuma I nodaļas 615.2.kodu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Motocikla sviras dekoratīvajam apvalkam (ja tāds ir) jābūt nekustīgi nostiprinātam pie sviras. Motocikla sajūga sviras galam jābūt sfēriskam, ar noapaļojuma rādiusu, kas nav mazāks par 7 mm."

96. Izteikt pielikuma I nodaļas 619.1.kodu šādā redakcijā:

"619.1. Transportlīdzekļa sakabes ierīcei jābūt sertificētai un marķētai atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (6.3. un 6.4.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, sakabes ierīce var būt sertificēta un marķēta atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām, kas piemēroti, veicot transportlīdzekļa izgatavošanu (sertificēšanu). Līdzās sastāvdaļas marķējumam jābūt norādītai tās klasei un ierīci raksturojošiem lielumiem (atkarībā no ierīces - D, Dc, S, U, V).

27.JPG (11502 bytes)

".

97. Papildināt pielikuma I nodaļas 619.4.koda otrās rindkopas pirmo teikumu aiz vārdiem "starp sakabes" ar vārdiem "lodgalvas vertikālo simetrijas asi".

98. Papildināt pielikuma I nodaļas 619.6.kodu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Pieļaujama O1 kategorijas piekabes jūgstieņa pastiprināšana (izmantojot papildu elementus un nemainot oriģinālo konstrukciju) un remontmetinājumi, ievērojot 603.koda prasības."

99. Izteikt pielikuma I nodaļas 622.1.kodu šādā redakcijā:

"622.1. Transportlīdzeklim nedrīkst būt izvirzīti ārējie elementi, kas nav konstruktīvi izveidoti (piemēram, noapaļoti, nosegti ar noapaļotu aizsargkonstrukciju, nolokāmi, saņemot triecienu) tā, lai neapdraudētu citus, īpaši mazaizsargātos, satiksmes dalībniekus."

100. Izteikt pielikuma I nodaļas 622.3.kodu šādā redakcijā:

"622.3. Priekšējos aizsargrežģus (aizsargstieņus) atļauts uzstādīt tikai kokvedējiem un paaugstinātas pārgājības automobiļiem. Tie nedrīkst ierobežot lukturu izstaroto gaismu un aizsegt valsts reģistrācijas numura zīmi.

Pakaļējos aizsargrežģus (aizsargstieņus) atļauts uzstādīt tikai paaugstinātas pārgājības automobiļiem. Tie nedrīkst aizsegt pakaļējos signāllukturus un valsts reģistrācijas numura zīmi.

Ja transportlīdzeklim ir uzstādīti sānu aizsargstieņi, tie nedrīkst izvirzīties ārpus tā gabarītiem, izņemot motociklu sānu aizsargstieņus."

101. Izteikt pielikuma I nodaļas 623.3.kodu šādā redakcijā:

"623.3. Dubļusargu stingrajai daļai jāsniedzas vismaz līdz horizontālai plaknei, kas atrodas 100 mm virs asu plaknes, ja izgatavotājs nav noteicis citādi. Maksimālais attālums starp dubļusarga elastīgās daļas apakšējo malu un ceļa virsmu ir 200 mm. Maksimālais attālums starp dubļusarga elastīgo daļu un riepas ārējo malu horizontālā plaknē ir 300 mm. Ja attālums starp blakus esošo asu riteņu riepām asu plaknē nepārsniedz 300 mm, dubļusargam jābūt vienlaidu un jāaptver šīs blakus esošās asis. Ja minētais attālums ir lielāks par 300 mm, katram ritenim nepieciešams atsevišķs dubļusargs ar elastīgo daļu."

102. Papildināt pielikuma I nodaļas 625.1.koda ceturto teikumu aiz vārdiem "autobusu pakāpieniem" ar vārdu "papildus".

103. Izteikt pielikuma I nodaļas 627.1.kodu šādā redakcijā:

"627.1. Transportlīdzeklim jābūt aprīkotam ar tā konstrukcijā paredzētajiem stikliem. Tiem jābūt sertificētiem un marķētiem atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (6.7. un 6.8.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, stikli var būt sertificēti un marķēti atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām, kas piemēroti, veicot transportlīdzekļa izgatavošanu (sertificēšanu).

28.JPG (10463 bytes)

Aizliegts lietot transportlīdzekļu stiklus, kas izgatavoti no nepiemērotiem materiāliem.

Stiklu tipa apzīmējumi norādīti 6.3.tabulā.

6.3.tabula

Transportlīdzekļu stiklu tipa apzīmējumi

Nr.

p.k.

Apzīmējums

Stiklu tips

1.

I

Pastiprinātais vējstikls

2.

I/P

Pastiprinātais vējstikls ar pārklājumu

3.

II

Parasts daudzslāņu bezšķembu vējstikls

4.

II/P

Parasts daudzslāņu bezšķembu vējstikls ar pārklājumu

5.

III

Apstrādāts daudzslāņu bezšķembu vējstikls

6.

IV

Plastikāta vējstikls

7.

V

Stikli, kas nav vējstikli, ar gaismas caurlaidību < 70 %

8.

V-VI

Dubultie stikli ar gaismas caurlaidību < 70 %

9.

VII

Pastiprinātais vējstikls transportlīdzekļiem, kuru ātrums nepārsniedz 40 km/h

10.

Bez simbola

Stikli, kas nav vējstikli, ar gaismas caurlaidību > 70 %

11.

VII/A/L

Neelastīgais plastikāta stikls, kas nav vējstikls

12.

IX

Elastīgais plastikāta stikls, kas nav vējstikls

13.

X

Dubultais elastīgais plastikāta stikls"

104. Izteikt pielikuma I nodaļas 627.3.kodu šādā redakcijā:

"627.3. Automobiļa priekšējo stiklu (vējstiklu) aizliegts pārklāt ar jebkāda veida pārklājumiem, izņemot tā augšmalu 14 cm platā joslā vai tiktāl, cik to var aizsegt izgatavotāja uzstādītie salona saulessargi, ja tiek saglabāts tāds augšmalas caurspīdīgums, lai būtu izšķirami luksofora gaismas signāli. Priekšējā stikla (vējstikla) gaismas caurlaidība jebkurā gadījumā nedrīkst būt mazāka
par 75 %.

Pārējo vadītāja redzamības zonā esošo automobiļa stiklu (vadītāja durvju un vadītājam blakus sēdošo pasažieru durvju stiklu, kā arī stiklojuma starp vējstiklu un šīm durvīm) gaismas caurlaidība nedrīkst būt mazāka par 70 %.

Vadītāja tiešās redzamības zonā (priek­šējo durvju stikli un vējstikls) nedrīkst atrasties priekšmeti (piemēram, aizkari, žalūzijas), kas būtiski ierobežo redzamību."

105. Izteikt pielikuma I nodaļas 628.1.kodu šādā redakcijā:

"628.1. Stiklu tīrītājiem jābūt atbilstoši nostiprinātiem un jādarbojas visos paredzētajos režīmos. Izslēgtā stāvoklī priekšējiem stiklu tīrītājiem jāatgriežas stāvoklī, kas neietekmē redzamību. Vadības ierīce nedrīkst būt bojāta. Ja transportlīdzeklim ir viens vējstikla tīrītājs, tam jābūt novietotam tā, lai vējstikls tiktu tīrīts simetriski vai lielākā vējstikla daļa tiktu notīrīta vadītāja pusē.

Pakaļējā stikla tīrītājs drīkst nedarboties, ja transportlīdzeklis aprīkots ar atpakaļskata spoguļiem abās transportlīdzekļa pusēs."

106. Izteikt pielikuma I nodaļas 629.kodu šādā redakcijā:

"629. Sēdekļi, drošības jostas

629.1. Transportlīdzeklim jābūt aprīkotam ar visiem tā konstrukcijā paredzētajiem sēdekļiem. Ja vieglajam plašlietojuma automobilim izgatavotājs paredzējis trīs sēdekļu rindas, pēdējā vai vidējā sēdekļu rinda vai kāds no šo rindu sēdekļiem drīkst būt demontēts (nelikvidējot sēdvietu stiprinājuma vietas), ja vestspējas sadalījums bez demontētā sēdekļa (demontētajiem sēdekļiem) atbilst vieglajam plašlietojuma automobilim.

Sēdekļiem jābūt rūpnieciski izgatavotiem, aprīkotiem ar izgatavotāja paredzētajiem regulēšanas un fiksācijas mehānismiem un atbilstoši nostiprinātiem. Sēdekļa un atzveltnes pārvietošanas un fiksācijas ierīcēm jābūt darba kārtībā.

Ja transportlīdzeklis izgatavots pēc 2001.gada 1.janvāra, sēdekļiem un to stiprinājuma vietām jābūt sertificētām atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par riteņu transportlīdzekļu un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanu.

Transportlīdzeklim, kam veikta pārbūve, sēdekļiem un to stiprinājuma vietām jāatbilst prasībām, kādas tika piemērotas, veicot pārbūves tehniskā projekta saskaņošanu.

Uzstādīt citu automobiļu marku vai modeļu sēdekļus vai mainīt to izvietojumu atļauts saskaņā ar prasībām, kas noteiktas transportlīdzekļu pārbūvi reglamentējošajos normatīvajos aktos.

629.2. Transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar drošības jostām atbilstoši 6.4.tabulā minētajām prasībām (prasības nav attiecināmas uz sēdvietām, kas vērstas uz sāniem). Tabulā norādītās prasības attiecas arī uz agrāk izgatavotiem transportlīdzekļiem, ja drošības jostas paredzējis transportlīdzekļa izgatavotājs.

6.4.tabula

Transportlīdzeklis

Braukšanas virzienā vērstās sēdvietas

Pretēji braukšanas virzienam vērstās sēdvietas

kategorija

klase

izgatavošanas laiks (pirmās reģistrācijas datums)

malējās sēdvietas

centrālās sēdvietas

priekšējās

pārējās

priekšējās

pārējās

M1

no 01.01.1993.

līdz 31.12.2002.

3(.)

3(.)

2(.)

2(.)

2(.)

pēc 01.01.2003.

3(.)

3(.)

3(.)

3(.)

2(.)

M2 līdz 3,5 t

A

pēc 01.01.1993.

3(.)

-

2(.)

-

-

B

no 01.01.1993.

līdz 31.12.2000.

3(.)

-

2(.)

-

-

no 01.01.2001.

līdz 31.12.2002.**

3(.)

2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

pēc 01.01.2003.**

3(.)

2(.)

3(.)

2(.)

2(.)

M2 vairāk nekā 3,5 t

A

pēc 01.01.2003.

3(.)* vai 2(.)

-

2(.)

-

-

B

no 01.01.2003.

līdz 31.12.2006.

3(.)* vai 2(.)

-

2(.)

-

-

pēc 01.01.2007.

3(.)* vai 2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

-

M3

A

pēc 01.01.2003.

3(.)* vai 2(.)

-

2(.)

-

-

B

no 01.01.2003.

līdz 31.12.2006.

3(.)* vai 2(.)

-

2(.)

-

-

pēc 01.01.2007.

3(.)* vai 2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

-

I un II

pēc 01.01.2003.

3(.)* vai 2(.)

-

2(.)

-

-

III

pēc 01.01.2003.

3(.)* vai 2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

-

N1

no 01.01.1993.

līdz 31.12.2002.

3(.)

-

2(.)

-

-

pēc 01.01.2003.

3(.)

2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

N2 un N3

no 01.01.2003.

līdz 31.12.2006.

2(.)

-

2(.)

-

-

pēc 01.01.2007.

3(.)* vai 2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

2(.)

Apzīmējumi:

2(.) Divpunktu drošības jostas.

3(.) Trīspunktu drošības jostas.

- Drošības jostas nav obligātas.

* Prasības attiecināmas uz vadītāja sēdvietu.

** Uz transportlīdzekli, kam pārbūve par autobusu reģistrēta līdz 2003.gada 31.maijam, attiecināmas tādas pašas prasības kā uz B klases autobusu ar pilnu masu līdz 3,5 t, kas izgatavots laikposmā no 1993.gada 1.janvāra līdz 2000.gada 31.decembrim.

629.3. Transportlīdzekļu drošības jostām jābūt sertificētām un marķētām atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem (6.9. un 6.10.att.). Ja transportlīdzeklis izgatavots līdz 2000.gada 31.decembrim, drošības jostas var būt sertificētas un marķētas atbilstoši tehnisko normatīvu prasībām, kas piemēroti, veicot transportlīdzekļa izgatavošanu (sertificēšanu).

Drošības jostām jābūt atbilstoši nostiprinātām, bez bojājumiem, plīsumiem un izdilumiem. Fiksējošajai iekārtai un inerces mehānismam (ja tāds ir) jābūt darba kārtībā.

29.JPG (4704 bytes)

30.JPG (5321 bytes)

".

107. Izteikt pielikuma I nodaļas 630.4.kodu šādā redakcijā:

"630.4. Motociklam jābūt aprīkotam ar pasažiera rokturiem, ja to ir paredzējis izgatavotājs."

108. Papildināt pielikuma I nodaļas 636.2.kodu ar otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja automobilis ir aprīkots ar jumta bagāžnieku, bagāžnieka daļas nedrīkst projicēties ārpus automobiļa gabarītiem horizontālajā plaknē."

109. Izteikt pielikuma I nodaļas 701.1.kodu šādā redakcijā:

"701.1. Visām pēc 2002.gada 18.marta uzstādītajām gāzes barošanas iekārtas sastāvdaļām jābūt sertificētām un marķētām atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem. SNG barošanas sistēmas sastāvdaļu apstiprinājuma marķējums norādīts 7.1.attēlā, bet SDG barošanas sistēmas sastāvdaļu apstiprinājuma marķējums - 7.2.attēlā. Apstiprinājuma marķējumam jābūt skaidri salasāmam un neizdzēšamam. Gāzes barošanas iekārtu sertificētās un marķētās sastāvdaļas aizliegts nomainīt ar nesertificētām. Gāzes barošanas iekārtu uzskata par demontētu, ja transportlīdzeklim nav nevienas gāzes barošanas iekārtas komponentes.

31.JPG (14862 bytes)

".

110. Izteikt pielikuma I nodaļas 701.5.kodu šādā redakcijā:

"701.5. M2 un M3 kategorijas transport­līdzekļus, kam uzstādīta iekārta motora darbināšanai ar SNG, apzīmē ar 7.3.b attēlā norādītajiem simboliem, bet transportlīdzekļus, kam uzstādīta iekārta motora darbināšanai ar SDG, apzīmē ar 7.3.a attēlā norādītajiem simboliem. Apzīmējumam jābūt izturīgam pret ārējās vides iedarbību un jāatrodas transportlīdzekļa priekšā, aizmugurē un transportlīdzekļa labajā pusē, ārpusē uz durvīm.

32.JPG (35278 bytes)

111. Svītrot pielikuma I nodaļas 702.4.kodā vārdus "taču tas nedrīkst samazināt pārgājības rādītājus".

112. Izteikt pielikuma I nodaļas 703.1.koda pirmo teikumu šādā redakcijā:

"Aizliegts barošanas iekārtās izmantot šļūtenes un cauruļvadus, kas nav paredzēti šim nolūkam."

113. Izteikt pielikuma I nodaļas 703.2.kodu šādā redakcijā:

"703.2. Gāzes iekārtas cauruļvadi un citas komponentes nedrīkst atrasties tuvāk par 100 mm no izplūdes sistēmas cauruļvadiem un citiem siltuma avotiem. Transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar gāzes barošanas sistēmu, sākot ar 2004.gada 1.maiju, SNG cauruļvadiem jābūt bezšuvju - vara (ar gumijas vai plastmasas aizsargapvalku) vai nerūsējošā tērauda, vai tērauda ar pretkorozijas pārklājumu. Gāzes cauruļvada ārējais diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 mm."

114. Papildināt pielikuma I nodaļas 703.3.koda trešo rindkopu aiz vārdiem "un atbilstoši nostiprinātiem" ar vārdiem "izgatavotāja paredzētajā vietā".

115. Izteikt pielikuma I nodaļas 9.grupas ievaddaļu šādā redakcijā:

"M2 un M3 kategorijas autobusus, kuru kopējais pasažieru vietu skaits nepārsniedz 22, iedala šādās klasēs:

- A klase - autobuss, kura konstrukcija paredzēta sēdošu un stāvošu pasažieru pārvadāšanai;

- B klase - autobuss, kurā ir tikai sēdvietas un kura konstrukcija nav paredzēta stāvošu pasažieru pārvadāšanai.

M2 un M3 kategorijas autobusus, kuru kopējais pasažieru skaits pārsniedz 22, iedala šādās klasēs:

- I klase - autobuss, kura konstrukcija paredzēta sēdošu un stāvošu pasažieru pārvadāšanai, kā arī biežai pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai;

- II klase - autobuss, kura konstrukcija paredzēta galvenokārt sēdošu pasažieru pārvadāšanai, tomēr iespējama stāvošu pasažieru pārvadāšana galvenajā ejā vai stāvēšanai paredzētā laukumā, kas nepārsniedz diviem dubultsēdekļiem paredzēto platību;

- III klase - autobuss, kura konstrukcija paredzēta tikai sēdošu pasažieru pārvadāšanai."

116. Svītrot pielikuma I nodaļas 901.1.koda otrajā teikumā vārdus "Ja vadītāja nodalījums nav norobežots no pasažieru salona".

117. Izteikt pielikuma I nodaļas 902.5.kodu šādā redakcijā:

"902.5. Autobusiem, kas pirmo reizi reģistrēti pēc 2004.gada 31.maija, pasažieriem paredzēto pie pasažieru durvīm, avārijas durvīm un transportlīdzekļa iekšpusē esošo pakāpienu maksimālais un minimālais augstums un minimālais dziļums norādīts 9.1.attēlā un 9.1.tabulā. Jebkāda pāreja no padziļinātas galvenās ejas uz sēdvietu zonu nav uzskatāma par pakāpienu. Tomēr attālums pa vertikāli starp galvenās ejas virsmu un sēdvietu zonas grīdu nedrīkst pārsniegt 35 cm.

33.JPG (16483 bytes)

9.1.tabula

   

H1 (mm)1) 3)

H2 (mm)1) 2)

   

max

min

max

A klase, I klase

360

120

2504)

B klase, II klase, III klase

400

120

350

tikai mehāniskā balstiekārta

430

Piezīmes.

1) Pie dubultdurvīm pakāpieni pieejas abās pusēs jāvērtē atsevišķi.

2) H2 nav jābūt vienādam visiem pakāpieniem.

3) 700 mm avārijas durvīm; 1500 mm divstāvu autobusa augšējā stāva avārijas durvīm.

4) 300 mm pakāpieniem pie durvīm, kas atrodas aiz pakaļējās ass.

Ja autobusa durvis aprīkotas ar automātiski izbīdāmiem (iebīdāmiem) pakāpieniem (kāpšļiem), tiem jāizbīdās (jāiebīdās) vienlaikus ar durvju atvēršanos (aizvēršanos). Ja durvis ir aizvērtas, tie nedrīkst būt izvirzīti vairāk par 10 cm ārpus blakus esošās virsbūves daļu kontūrām.

Ja autobusa ieeja vai izeja aprīkota ar speciālu ierīci invalīdu atvieglotai iekļūšanai vai izkļūšanai no autobusa, tai jābūt darba kārtībā un tā nedrīkst traucēt pārējo pasažieru pārvietošanos."

118. Izteikt pielikuma I nodaļas 904.1.koda otro teikumu šādā redakcijā:

"Ja transportlīdzeklis ir pārbūvēts par autobusu, sēdvietu skaitam un sēdekļu stiprinājumiem jāatbilst pārbūves projektā norādītajam."

119. Aizstāt pielikuma I nodaļas 904.1.koda tabulas numerācijā skaitli un vārdu "9.1.tabula" ar skaitli un vārdu "9.2.tabula".

120. Aizstāt pielikuma I nodaļas 904.1.koda 9.2.tabulas pēdējā rindā skaitli "75" ar skaitli "68".

121. Izteikt pielikuma I nodaļas 904.3.kodu šādā redakcijā:

"904.3. Autobusa iekšpusē priekšējo durvju tuvumā, izmantojot labi saskatāmas piktogrammas vai burtus, kuru augstums ir vismaz 15 mm, un ciparus, kuru augstums ir vismaz 25 mm, norāda vienu no šādām informācijas grupām:

904.3.1. maksimāli pieļaujamais sēdvietu skaits (neskaitot vadītāja sēdvietu, bet ieskaitot apkalpes sēdvietas) un pieļaujamais stāvvietu skaits (ja attiecināms), kā arī ratiņkrēslu skaits (ja tādi ir paredzēti);

904.3.2. maksimāli pieļaujamais sēdvietu skaits (neskaitot vadītāja sēdvietu, bet ieskaitot apkalpes sēdvietas) un pieļaujamais pasažieru kopskaits (pasažieru sēdvietas kopā ar stāvvietām, neskaitot apkalpes sēdvietas), kā arī ratiņkrēslu skaits (ja tādi ir paredzēti)."

122. Izteikt pielikuma I nodaļas 905.1.kodu šādā redakcijā:

"905.1. Autobusā atkarībā no paredzētā pasažieru skaita vienā neatdalītā pasažieru telpā jābūt tādam minimālajam avārijas izeju skaitam, lai kopējais izeju skaits (ieskaitot pasažieru durvis) atbilstu 9.3.tabulā minētajam.

9.3.tabula

Nr.
p.k.

Pasažieru skaits

Minimālais kopējais izeju skaits

1.

līdz 16

3

2.

17-30

4

3.

31-45

5

4.

46-60

6

5.

61-75

7

6.

76-90

8

7.

vairāk nekā 90

9

Visas avārijas lūkas uzskatāmas par vienu avārijas izeju.

Avārijas durvju pieejas nedrīkst būt aizsprostotas. Avārijas izejas nodrošina ar atvēršanas ierīcēm (piemēram, logus - ar avārijas āmurīšiem, durvis un lūkas - ar speciālu avārijas atvēršanas ierīci). Diviem blakus esošiem avārijas izejas logiem drīkst būt viens āmurītis."

123. Aizstāt pielikuma I nodaļas 907.1.koda pirmajā teikumā vārdus "Pilsētu un starppilsētu" ar skaitļiem un vārdiem "I un II klases".

124. Izteikt pielikuma I nodaļas 1201.kodu šādā redakcijā:

"1201. Izgatavotāja apliecinājums

1201. Lai saņemtu ADR sertifikātu, jāuzrāda transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja Latvijā izsniegts apliecinājums, ka konkrētais transportlīdzeklis un tā aprīkojums izgatavots atbilstoši Eiropas valstu nolīgumā par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) (turpmāk - ADR nolīgums) noteiktajām prasībām attiecībā uz konkrēto ADR transportlīdzekļa tipu (12.1.tabula). Apliecinājumā jābūt visai nepieciešamajai informācijai, lai varētu aizpildīt ADR sertifikātu.

ADR transportlīdzeklim var būt piešķirts tipa apstiprinājums atbilstoši transportlīdzekļu sertifikācijas noteikumiem.

Attiecībā uz bīstamo vielu pārvadāšanai šķidrā vai izkausētā stāvoklī paredzētajiem cisternautomobiļiem ar nenoņemamām cisternām, kuru tilpums ir lielāks par 3 m3 un kurās spiediens ir zemāks par 4 bāriem (FL, OX un AT tipa transportlīdzekļi), apliecinājumam jāsatur informācija par Apvienoto Nāciju Organizācijas Eiropas Ekonomiskās komisijas Iekšzemes transporta komitejas 1958.gada 20.martā Ženēvā ANO Eiropas Ekonomiskās komisijas ietvaros noslēgtajam Nolīgumam "Par vienveida tehnisko priekšrakstu pieņemšanu riteņu transportlīdzekļiem, aprīkojumam un daļām, kuras var uzstādīt un/vai izmantot riteņu transportlīdzekļos, un saskaņā ar šiem priekšrakstiem piešķiramo atbilstības novērtēšanas apstiprinājumu savstarpējās atzīšanas nosacījumiem" (turpmāk - ANO EEK noteikumi) pievienoto 111.noteikumu prasību izpildi, ja šāds transportlīdzeklis pirmo reizi reģistrēts pēc 2003.gada 30.jūnija. Minētās prasības tiek uzskatītas par izpildītām, ja tiek iesniegts transportlīdzekļa tipa apstiprinājums attiecībā uz sānu stabilitāti, ANO EEK 111.noteikumu 3.pielikumā minētā testa protokols vai ANO EEK 111.noteikumu 4.pielikumā minētais aprēķins.

Ja tiek mainītas nenoņemamās tvertnes FL, OX un AT cisterntransportlīdzekļiem, kas pirmo reizi reģistrēti līdz 2003.gada 30.jūnijam, jāiesniedz ANO EEK 111.noteikumu 3.pielikumā minētā testa protokols. Šo testu veic institūcija, kas akreditēta vai pilnvarota veikt šādus testus."

125. Papildināt pielikuma I nodaļas 1202.1.kodu ar trešo rindkopu šādā redakcijā:

"Lai saņemtu ADR sertifikātu FL, AT un OX tipa ADR transportlīdzekļiem, bīstamās vielas pārvadājošā transportlīdzekļa nenoņemamajai vai noņemamajai cisternai jābūt reģistrētai Valsts darba inspekcijā."

126. Izteikt pielikuma I nodaļas 13.grupas nosaukumu un ievaddaļu šādā redakcijā:

"13.GRUPA "ZAĻĀKIE UN DROŠIE", "EURO 3 DROŠIE" UN "EURO 4 DROŠIE" TRANSPORTLĪDZEKĻI (kodi no 1301 līdz 1304)

Lai saņemtu "Zaļāko un drošo", "Euro 3 drošo" un "Euro 4 drošo" kravas automobiļu un to piekabju (puspiekabju) tehniskās apskates sertifikātu
(turpmāk - RS sertifikāts), transportlīdzekli uzrāda tehniskās apskates stacijā. Tā tehniskajam stāvoklim un aprīkojumam jāatbilst šo noteikumu pielikuma I nodaļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. un 8.grupas kodā noteiktajām prasībām un 13.grupā noteiktajām prasībām "zaļajiem", "zaļākiem un drošiem", "Euro 3 drošiem" un "Euro 4 drošiem" transportlīdzekļiem.

Lai saņemtu RS sertifikātu:

1. "Zaļākajiem un drošajiem" kravas automobiļiem nepieciešams iepriekš izsniegts "Zaļāko un drošo" kravas automobiļu ekoloģijas sertifikāts (turpmāk - BE sertifikāts) un "Zaļāko un drošo" kravas automobiļu drošības sertifikāts (turpmāk - BD sertifikāts), kas apliecina, ka transportlīdzeklis izgatavots atbilstoši šādām prasībām:

1.1. motora gāzveida un cieto daļiņu izmeši - atbilstoši "EURO 2" līmenim, tas ir, atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.49.02B vai EK Direktīvai 88/77/EEK, ietverot ar Direktīvu 91/542B/EEK izdarītos grozījumus;

1.2. ārējo trokšņu līmenis - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.51.02 vai EK Direktīvai 70/157/EEK, ietverot ar Direktīvu 92/97/EEK1, 96/20/EK1 vai 1999/101/EK izdarītos grozījumus;

1.3. motora jauda - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.85 vai EK Direktīvai 80/1269/EEK, ietverot ar Direktīvu 89/491/EEK1, 97/21/EK1 vai 1999/99/EK izdarītos grozījumus;

1.4. dīzeļmotoru atgāzu dūmainība - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.24 vai EK Direktīvai 72/306/EEK;

1.5. riepas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.54 vai EK Direktīvai 92/23/EEK, atjaunotām riepām - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.109;

1.6. pakaļējā drošības konstrukcija (neattiecas uz kravas sedlu vilcējiem) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.58.01 vai EK Direktīvai 70/221/EEK, ietverot ar Direktīvu 81/333/EEK1, 97/19/EK vai 2000/8/EK izdarītos grozījumus;

1.7. sānu drošības konstrukcijas (neattiecas uz kravas sedlu vilcējiem) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.73 vai EK Direktīvai 89/297/EEK;

1.8. avārijas gaismas signalizācija - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.48.01 vai EK Direktīvai 76/756/EEK, ietverot ar Direktīvu 91/663/EEK vai 97/28/EK izdarītos grozījumus;

1.9. avārijas zīme (trijstūris) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.27.03;

1.10. tahogrāfs - atbilstoši EEK Padomes Regulai Nr.3821/85, ietverot ar Regulu Nr.3688/921, 1056/97 vai 2135/98 izdarītos grozījumus;

1.11. ātruma ierobežotājierīce - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.89 vai EK Direktīvai 92/24/EEK;

1.12. atstarojošās pazīšanas zīmes - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.70.001 vai 70.01;

1.13. riteņu antibloķēšanas sistēmas (ABS) - atbilstoši ANO EEK noteikumiem Nr.13.061 vai Nr.13.071, vai Nr.13.081, vai Nr.13.09 vai EK Direktīvai 71/320/EEK, ietverot ar Direktīvu 91/422/EEK1 vai 98/12/EK izdarītos grozījumus;

1.14. stūres iekārta - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.79.01 vai EK Direktīvai 70/311/EEK, ietverot ar Direktīvu 92/62/EEK vai 1999/7/EK izdarītos grozījumus.

2. "Euro 3 drošajiem" kravas automobiļiem nepieciešams iepriekš izsniegts "Euro 3 drošo" kravas automobiļu ekoloģijas sertifikāts (turpmāk - CE sertifikāts) un "Euro 3 drošo" kravas automobiļu drošības sertifikāts (turpmāk - CD sertifikāts), kas apliecina, ka transportlīdzeklis izgatavots atbilstoši šādām prasībām:

2.1. motora gāzveida un cieto daļiņu izmeši - atbilstoši "EURO 3" līmenim, tas ir, ANO EEK Noteikumiem Nr.49.03A vai EK Direktīvai 88/77/EEC, ietverot ar Direktīvu 1999/96A/EK izdarītos grozījumus;

2.2. ārējo trokšņu līmenis - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.51.02 vai EK Direktīvai 70/157/EEK, ietverot ar Direktīvu 1999/101/EK izdarītos grozījumus;

2.3. motora jauda - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.85 vai EK Direktīvai 80/1269/EEK, ietverot ar Direktīvu 1999/99/EK izdarītos grozījumus;

2.4. dīzeļmotoru atgāzu dūmainība - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.24 vai EK Direktīvai 72/306/EEK;

2.5. riepas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.54 vai EK Direktīvai 92/23/EEK, atjaunotām riepām - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.109;

2.6. pakaļējās drošības konstrukcijas (izņemot kravas sedlu vilcējus) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.58.01 vai EK Direktīvai 70/221/EEK, ietverot ar Direktīvu 97/19/EK vai 2000/8/EK izdarītos grozījumus;

2.7. sānu drošības konstrukcijas (izņemot kravas sedlu vilcējus) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.73 vai EK Direktīvai 89/297/EEK;

2.8. atpakaļskata spoguļi - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.46.01 vai EK Direktīvai 71/127/EEK, ietverot ar Direktīvu 88/321/EEK vai 2003/97/EEK izdarītos grozījumus;

2.9. gaismas un gaismas signalizācijas ierīces - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.48.01 vai EK Direktīvai 76/756/EEK, ietverot ar Direktīvu 97/28/EK izdarītos grozījumus;

2.10. avārijas zīme (trijstūris) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.27.03;

2.11. tahogrāfs - atbilstoši EEK Padomes Regulai Nr.3821/85, ietverot ar Regulu Nr.1056/97 vai Nr.2135/98 izdarītos grozījumus;

2.12. ātruma ierobežotājierīce - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.89 vai Direktīvai 94/24/EEK, ietverot ar Direktīvu 2004/11/EK izdarītos grozījumus;

2.13. atstarojošās pazīšanas zīmes - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.70.001 vai Nr.70.01;

2.14. riteņu antibloķēšanas sistēmas (ABS) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.13.09 vai EK Direktīvai 71/320/EEK, ietverot ar Direktīvu 98/12/EK izdarītos grozījumus;

2.15. stūres iekārta - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.79.01 vai EK Direktīvai 70/311/EEK, ietverot ar Direktīvu 92/62/EEK vai 1999/7/EK izdarītos grozījumus.

3. "Euro 4 drošajiem" kravas automobiļiem nepieciešams iepriekš izsniegts "Euro 4 drošo" kravas automobiļu ekoloģijas sertifikāts (turpmāk - DE sertifikāts) un "Euro 4 drošo" kravas automobiļu drošības sertifikāts (turpmāk - DD sertifikāts), kas apliecina, ka transportlīdzeklis izgatavots atbilstoši šādām prasībām:

3.1. motora gāzveida un cieto daļiņu izmeši - atbilstoši "EURO 4" līmenim, tas ir, ANO EEK Noteikumiem Nr.49.03B1 vai EK Direktīvai 88/77/EEK, ietverot ar Direktīvu 2001/27B1/EK izdarītos grozījumus;

3.2. ārējo trokšņu līmenis - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.51.02 vai EK Direktīvai 70/157/EEK, ietverot ar Direktīvu 1999/101/EK izdarītos grozījumus;

3.3. motora jauda - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.85 vai EK Direktīvai 80/1269/EEK, ietverot ar Direktīvu 1999/99/EK izdarītos grozījumus;

3.4. dīzeļmotoru atgāzu dūmainība - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.24 vai EK Direktīvai 72/306/EEK;

3.5. riepas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.54 vai EK Direktīvai 92/23/EEK, ietverot ar Direktīvu 2005/11/EK izdarītos grozījumus, atjaunotām riepām - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.109;

3.6. pakaļējās drošības konstrukcijas (izņemot kravas sedlu vilcējus) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.58.01 vai EK Direktīvai 70/221/EEC, ietverot ar Direktīvu 97/19/EK vai 2000/8/EK izdarītos grozījumus;

3.7. sānu drošības konstrukcijas (izņemot kravas sedlu vilcējus) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.73 vai EK Direktīvai 89/297/EEK;

3.8. atpakaļskata spoguļi - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.46.01 vai EK Direktīvai 71/127/EEK, ietverot ar Direktīvu 88/321/EEK vai 2003/97/EEK izdarītos grozījumus;

3.9. gaismas un gaismas signalizācijas ierīces - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.48.02 vai EK Direktīvai 76/756/EEK, ietverot ar Direktīvu 97/28/EK izdarītos grozījumus;

3.10. avārijas zīme (trijstūris) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.27.03;

3.11. tahogrāfs - atbilstoši EEK Padomes Regulai Nr.3821/85, ietverot ar Regulu Nr.1056/97 vai Nr.2135/98 izdarītos grozījumus, vai atbilstoši EK Komisijas Regulai Nr.1360/2002 vai Nr.432/2004;

3.12. ātruma ierobežotājierīce - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.89 vai EK Direktīvai 92/24/EEK, ietverot ar Direktīvu 2004/11/EK izdarītos grozījumus;

3.13. atstarojošās pazīšanas zīmes - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.70.01;

3.14. riteņu antibloķēšanas sistēmas (ABS) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.13.09 vai EK Direktīvai 71/320/EEK, ietverot ar Direktīvu 98/12/EK izdarītos grozījumus;

3.15. stūres iekārta - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.79.01 vai EK Direktīvai 70/311/EEK, ietverot ar Direktīvu 1999/7/EK izdarītos grozījumus.

4. "Zaļāko un drošo", "Euro 3 drošo" un "Euro 4 drošo" kravas automobiļu piekabēm (puspiekabēm) nepieciešams iepriekš izsniegts "Zaļāko un drošo", "Euro 3 drošo" un "Euro 4 drošo" kravas automobiļu piekabju (puspiekabju) drošības sertifikāts (turpmāk - SD sertifikāts), kas apliecina, ka piekabe (puspiekabe) izgatavota atbilstoši šādām prasībām:

4.1. riepas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.54 vai EK Direktīvai 92/23/EEK, atjaunotām riepām - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.109;

4.2. pakaļējās drošības konstrukcijas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.58.01 vai EK Direktīvai 70/221/EEK, ietverot ar Direktīvu 81/333/EEK1, 97/19/EK vai 2000/8/EK izdarītos grozījumus;

4.3. sānu drošības konstrukcijas - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.73 vai EK Direktīvai 89/297/EEK;

4.4. avārijas gaismas signalizācija - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.48.01 vai EK Direktīvai 76/756/EEK, ietverot ar Direktīvu 91/663/EEK1 vai 97/28/EK izdarītos grozījumus;

4.5. atstarojošās pazīšanas zīmes - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.70.001 vai Nr.70.01;

4.6. riteņu antibloķēšanas sistēmas (ABS) - atbilstoši ANO EEK Noteikumiem Nr.13.061 vai Nr.13.07, vai Nr.13.081, vai Nr.13.09 vai EK Direktīvai 71/320/EEK, ietverot ar Direktīvu 91/422/EEK1 vai 98/12/EK izdarītos grozījumus.

Minētos sertifikātus izsniedz transportlīdzekļa izgatavotājs vai tā oficiālais pārstāvis Latvijā. Ja transportlīdzekļa izgatavotājam Latvijā nav oficiālā pārstāvja, sertifikātu izsniedz CSDD pilnvarots transportlīdzekļu tehniskās kontroles inspektors, pamatojoties uz transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā pārstāvja atbilstības apliecinājumu.

Piezīme.

1 Piemēro tikai transportlīdzekļiem, kas izgatavoti līdz 2001.gada 31.decembrim."

127. Izteikt pielikuma II nodaļas 104.1.kodu šādā redakcijā:

"104.1.

Nav, nedarbojas, neefektīva, bojāta vadības ierīce

X"

128. Izteikt pielikuma II nodaļas 105.kodu šādā redakcijā:

"105.

Mēraparātu panelis

105.1.

Nedarbojas mērierīces un indikācijas ierīces (izņemot 105.2.kodā minētās)

X

105.2.

Nav vai nedarbojas tālās gaismas, virzienrādītāju vai pakaļējo miglas lukturu ieslēgtā stāvokļa indikācija, mēraparātu paneļa apgaismojums vai spidometrs

X"

129. Izteikt pielikuma II nodaļas 106.1.kodu šādā redakcijā:

"106.1.

Nav, neatbilstošs, nesertificēts

X"

130. Izteikt pielikuma II nodaļas 110.1.kodu šādā redakcijā:

"110.1.

Citas valsts atšķirības zīme

X"

131. Svītrot pielikuma II nodaļas 110.2.kodu.

132. Izteikt pielikuma II nodaļas 202.2.kodu šādā redakcijā:

"202.2.

Nepareizs slēgums, nedeg viens vai abi lukturi, bojāta vadības ierīce

X"

133. Izteikt pielikuma II nodaļas 202.3.kodu šādā redakcijā:

"202.3.

Nepareizs regulējums:

par augstu vai zemu, bet iekļaujas pieļaujamajā intervālā

X

par augstu, novirzīts uz sāniem, noliekums pārsniedz pieļaujamo; staru kūļa attēls izplūdis, bezveidīgs

X"

134. Izteikt pielikuma II nodaļas 203.2.kodu šādā redakcijā:

"203.2.

Nepareizs slēgums, palielināts kopējais gaismas stiprums; nedeg viens vai vairāki lukturi, bojāta vadības ierīce

X"

135. Izteikt pielikuma II nodaļas 204.3.kodu šādā redakcijā:

"204.3.

Nepareizs lukturu regulējums:

par zemu

X

par augstu; stara kūlis izplūdis, neatbilstošs

X"

136. Izteikt pielikuma II nodaļas 205.2.kodu šādā redakcijā:

"205.2.

Nepareizs slēgums, bojāta vadības ierīce

X

Nedeg viens priekšējais vai viens sānu lukturis vai viens no vairākiem pakaļējiem vienā pusē; nedeg vairāki lukturi sānu vienā pusē, ja to uzstādīšana nav obligāta

X

Nedeg abi priekšējie vai visi pakaļējie lukturi vai visi pakaļējie lukturi vienā pusē, vai vairāki lukturi sānu vienā pusē

X"

137. Izteikt pielikuma II nodaļas 207.2.kodu šādā redakcijā:

"207.2.

Nedeg dublējošais (dublējošie)

X

Nepareiza darbība vai slēgums, nedeg viens (vairāki), bojāta vadības ierīce

X"

138. Izteikt pielikuma II nodaļas 208.2.kodu šādā redakcijā:

"208.2.

M1 kategorijas transportlīdzeklim, kas izgatavots vai pirmo reizi reģistrēts līdz 2000.gada 31.decembrim, vai M2, M3, N,
O kategorijas transportlīdzeklim nedeg vienīgais papildu bremzēšanas signāllukturis vai abi papildu bremzēšanas signāllukturi, vai kāds no papildu bremzēšanas signāllukturiem

X

Nedeg kāds no pamata bremzēšanas signāllukturiem; nedeg neviens no pamata bremzēšanas signāllukturiem, bet deg vismaz viens papildu bremzēšanas lukturis; M1 kategorijas transportlīdzeklim, kas izgatavots vai pirmo reizi reģistrēts pēc 2001.gada 1.janvāra, nedeg neviens papildu [S3] tipa bremzēšanas signāllukturis. Bremžu signāllukturi darbojas pārtrauktā režīmā

X

Nedeg neviens bremžu signāllukturis

X"

139. Izteikt pielikuma II nodaļas 214.1.kodu šādā redakcijā:

"214.1.

Neatļauti pārklājumi

X"

140. Izteikt pielikuma II nodaļas 305.2.kodu šādā redakcijā:

"305.2.

Vaļīgi savienojumi; stūres mehānisms nostiprināts, bet nav visu stiprinājuma skrūvju; plaisas korpusā; neatļauts remonts; palielināta brīvkustība

X

Nenostiprināts stūres mehānisms; salūzis korpuss; "pārlec" sazobē

X"

141. Izteikt pielikuma II nodaļas 401.2.kodu šādā redakcijā:

"401.2.

Nedarbojas uz vienu no riteņiem (izņemot motociklus un triciklus)

X

Nedarbojas; nedarbojas viens bremžu sistēmas kontūrs, nedarbojas uz abiem vienas ass riteņiem; nedarbojas uz vairāk kā vienu no riteņiem; nedarbojas uz vienu no motocikla vai tricikla riteņiem

X"

142. Izteikt pielikuma II nodaļas 405.1. un 405.2.kodu šādā redakcijā:

"405.1.

Palielināts pedāļa vai sviras nospiešanas spēks, nepietiekama gājiena rezerve, apgrūtināta pedāļa kustība

X

405.2.

Nav nodrošināts pret slīdēšanu, plaisas, bojājumi; nenostiprināts dekoratīvais apvalks

X"

143. Izteikt pielikuma II nodaļas 411.kodu šādā redakcijā:

"411.

Mehāniskā bremzes pārvada troses, stiepņi

411.1.

Nenospriegota trose, traucēta tās pārvietošanās, bojājumi, kas neietekmē vadotņu un trošu stiprību

X

411.2.

Pilnīgi vai daļēji demontēts pārvads; samezglojusies vai iesprūdusi trose, bojājumi, kas ietekmē vadotņu un trošu stiprību, stiprinājumi nav nodrošināti pret atvienošanos

X"

144. Izteikt pielikuma II nodaļas 417.kodu šādā redakcijā:

"417.

Bremžu pārvada vārsti, gaisa spiediena regulators

417.1.

Vārsti bojāti, nenostiprināti, neatbilstoši nostiprināti, nehermētiski

X

417.2.

Regulators bojāts, nenostiprināts, neatbilstoši nostiprināts, nehermētisks, nedarbojas

X"

145. Izteikt pielikuma II nodaļas 418.1. un 418.2.kodu šādā redakcijā:

"418.1.

Korozija sākuma stadijā

X

Cauruļvadi neatbilstoši, deformēti, stipri korodējuši, saliekti asā leņķī, bet bremžu šķidruma vai gaisa noplūdes nav; lodēti vai citādi remontēti cauruļvadi

X

Bremžu šķidruma vai gaisa noplūde korozijas vai deformācijas dēļ

X

418.2.

Neatbilstošs stiprinājums, bet cauruļvads nerīvējas pret citām sastāvdaļām; nav viena stiprinājuma elementa

X

Nav vairāku stiprinājuma elementu, cauruļvads vaļīgs, izliecies, iespējama aizķeršanās aiz ceļa nelīdzenumiem; mainīts novietojums

X

Nenostiprināti, rīvējas pret citām sastāvdaļām vai brauktuvi, var viegli aizķerties aiz ceļa nelīdzenumiem

X"

146. Izteikt pielikuma II nodaļas 419.1.kodu šādā redakcijā:

"419.1.

Sīkas, seklas plaisas, poras

X

Dziļas vai kordu atsedzošas plaisas, poras, bojāts kords vai šļūtene uzpūtusies

X

Plīsuma draudi; neatbilstošas šļūtenes; bremžu šķidruma vai gaisa noplūde

X"

147. Izteikt pielikuma II nodaļas 420.2.kodu šādā redakcijā:

"420.2.

Bojāti, nenostiprināti, nehermētiski

X

Nav darba cilindra, pneimokameras, savienojuma izjukšanas bīstamība, stiprinājuma lūzums

X"

148. Izteikt pielikuma II nodaļas 422. un 423.kodu kodu šādā redakcijā:

"422.

Bremžu loki un kluči

Nedarbojas indikācijas iekārta

X

Palielināts nodilums, veikts neatļauts remonts

X

Nav bremžu loka, kluča

X

423.

Riteņu bremžu mehānisms

Nenodrošina kluču (loku) ātru atvirzīšanu

X

Nav bremžu mehānisma

X"

149. Izteikt pielikuma II nodaļas 503.2.kodu šādā redakcijā:

"503.2.

Mazāks par 4 mm, bet vienāds ar 1,6 mm vai lielāks

X

Mazāks par 1,6 mm jebkura tipa riepai, kas uzstādīta trans­portlīdzeklim ziemas periodā

X"

150. Izteikt pielikuma II nodaļas 504.kodu šādā redakcijā:

"504.

Bojājumi

Nelieli vietēji bojājumi

X

Kordu atsedzošs iegriezums, plīsums, atdalījies protektora gabals, korda plīsuma izraisīta riepas deformācija, atslāņojies protektors (karkass), vecuma dēļ radušās plaisas; izmainīts protektora zīmējums

X

Nodiluma vai vecuma izraisīts korda atsegums, pārsprāgšanas draudi mehānisku bojājumu dēļ

X"

151. Izteikt pielikuma II nodaļas 603. un 604.kodu šādā redakcijā:

"603.

Nepareizs remonts

Nekvalitatīvi, bet stiprību nodrošinoši remontdarbi

X

Nepareizi izpildīti remontdarbi, kas ietekmē apkārtējo detaļu vai mezglu funkciju izpildi; nepieļaujami remontdarbi; nereģistrēta atļauta pārbūve

X

Nepareizi izpildīti remontdarbi, kas nenodrošina stiprību; izmaiņas motocikla rāmja konstrukcijā; neatļauta motocikla rāmja nomaiņa; neatļauta pārbūve

X

604.

Pakaļējās un priekšējās drošības konstrukcijas

604.1.

Nav, neatbilstoša konstrukcija vai uzstādīšana

X

604.2.

Nefiksējas, konstrukcija nav nodrošināta pret stāvokļa maiņu

X

604.3.

Nav

X

604.4.

Neatbilstošs stiprinājums, bojājumi, ievēroja­mas deformācijas

X"

152. Izteikt pielikuma II nodaļas 612.2.kodu šādā redakcijā:

"612.2.

Plaisas, lūzumi, ievērojama korozija, remontmetinājumi

X

Lokšņu atsperojuma pamatloksnes lūzums

X"

153. Izteikt pielikuma II nodaļas 615.2.kodu šādā redakcijā:

"615.2.

Padilis pārklājums

X

Nav nodrošināts pret slīdēšanu; nenostiprināts dekoratīvais apvalks

X"

154. Izteikt pielikuma II nodaļas 624.2.kodu šādā redakcijā:

"624.2.

Bojājumi, kas neietekmē izturību

X

Nedrošs stiprinājums vai bojājumi, kas ietekmē izturību; buferi vai aerodinamikas elementi ietekmē apgaismes un gaismas signalizācijas ierīču darbības efektivitāti, ierobežo redzamību

X"

155. Izteikt pielikuma II nodaļas 626.kodu šādā redakcijā:

"626.

Durvis, pārsegi, rokturi, aizslēgi, fiksatori

Apgrūtināta durvju atvēršana vai aizvēršana

X

Neatbilstošs stiprinājums, nav durvju roktura, durvis ar roktura palīdzību nav atveramas no ārpuses vai no iekšpuses, nav pārsegu atvēršanas ierīces vai tā nedarbojas paredzētajā veidā; citiem satiksmes dalībniekiem bīstami bojājumi; bojājumi, kas negatīvi ietekmē stiprību; nedarbojas stiklu pacelšanas un nolaišanas mehānisms

X

Nav durvju, pārsegu, tie nefiksējas aizvērtā stāvoklī

X"

156. Izteikt pielikuma II nodaļas 627.1.kodu šādā redakcijā:

"627.1.

Nesertificēti, neatbilstoši sertificēti transportlīdzekļiem, kas izgatavoti līdz 2000.gada 31.decembrim

X

Nesertificēti, neatbilstoši sertificēti transportlīdzekļiem, kas izgatavoti pēc 2001.gada 1.janvāra; neatbilstošs materiāls; nav stiklojuma

X"

157. Izteikt pielikuma II nodaļas 628.1.kodu šādā redakcijā:

"628.1.

Priekšā - nedarbojas pārtrauktā vai paātrinātā režīmā; aizmugurē - nedarbojas, bet ir atpakaļskata spoguļi abās transportlīdzekļa pusēs

X

Priekšā - nav, neatbilstošs novietojums, stiprinājums, nedarbojas normālā režīmā; neatgriežas stāvoklī, kas neietekmē redzamību; bojāta vadības ierīce; aizmugurē - nav vai nedarbojas, un abās transportlīdzekļa pusēs nav atpakaļskata spoguļu

X"

158. Izteikt pielikuma II nodaļas 629.1. un 629.2.kodu šādā redakcijā:

"629.1.

Apgrūtināta sēdekļa vai atzveltnes pārvietošana

X

Neatbilstošs skaits, stiprinājums, pašizgatavots sēdeklis; nav vai nedarbojas pārvietošanas vai fiksācijas ierīces; nereģistrēta pārbūve

X

629.2.

Nav; neatbilstoša

X"

159. Svītrot pielikuma II nodaļas 629.4.kodu.

160. Izteikt pielikuma II nodaļas 703.1.kodu šādā redakcijā:

"703.1.

Korozija sākuma stadijā, neatbilstošs stiprinājums, bet cauruļvads, šļūtene nerīvējas pret citām sastāvdaļām;

X

Deformēti, stipri korodējuši, asā leņķī saliekti cauruļvadi; nav vairāku stiprinājuma elementu, cauruļvads vai šļūtene vaļīga, iespējama aizķeršanās aiz ceļa nelīdzenumiem; gāzes noplūde līdz 1400 ppm; mitra dīzeļdegvielas šļūtene; šļūtene vai cauruļvads nav paredzēts benzīna vai dīzeļdegvielas barošanas iekārtai

X

Jebkāda benzīna noplūde; dīzeļdegvielas pilēšana, plūšana; gāzes noplūde lielāka par 1400 ppm; iespējams šļūtenes plīsums; cauruļvadi vai šļūtenes rīvējas pret citām sastāvdaļām, var viegli aizķerties aiz ceļa nelīdzenumiem; šļūtene nav paredzēta gāzes barošanas iekārtai

X"

161. Izteikt pielikuma II nodaļas 703.3.kodu šādā redakcijā:

"703.3.

Neatbilstošs stiprinājums, aprīkojums starpsienu šķērsojuma vietās, salonā vai slēgtā nodalījumā; mainīts novietojums

X"

162. Izteikt pielikuma II nodaļas 703.8.kodu šādā redakcijā:

"703.8.

Neatgriežas sākotnējā pozīcijā

X

Neatgriežas sākotnējā pozīcijā (motociklam)

X"

163. Izteikt pielikuma II nodaļas 905.1.kodu šādā redakcijā:

"905.1.

Neatbilstošs skaits, aprīkojums; aizsprostotas

X"

164. Izteikt pielikuma II nodaļas 1202.kodu šādā redakcijā:

"1202.

Bīstamās iekārtas atbilstības apliecinājums

1202.1.

Nav, neatbilstošs; nav reģistrēta

X

1202.2.

Nav plāksnītes vai informācijas; nepilnīga, neatbilstoša informācija

X

1202.3.

Bojāta bīstamā iekārta

X"

165. Izteikt pielikuma II nodaļas 1304.kodu šādā redakcijā:

"1304.

Atšķirības zīme

Neatbilstoša

X"

Ministru prezidents A.Kalvītis

Satiksmes ministrs A.Šlesers

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!