• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību izglītībā un zinātnē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.1999., Nr. 362/363 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15221

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību izglītībā un zinātnē

Vēl šajā numurā

03.11.1999., Nr. 362/363

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību izglītībā un zinātnē

Vakar, 2.novembrī, izglītības un zinātnes ministre Silva Golde tikās ar Čehijas Republikas izglītības, jaunatnes un sporta ministru Eduardu Zemanu. Tikšanās laikā apspriests starpministriju noslēgtais vienošanās līgums par sadarbību izglītības un zinātnes jomā 1999. — 2001.gadā. Ministri apmainījās ar informāciju par situāciju abu valstu izglītības sistēmās.

Latvijas izglītības un zinātnes ministre pateicās Čehijas izglītības, jaunatnes un sporta ministram par vizīti Latvijā un uzsvēra, ka šī ministrei ir pirmā tikšanās Latvijā ar citas valsts izglītības ministru. Ministre pauda gandarījumu par 1.novembrī noslēgto abu valstu vienošanās līgumu par sadarbību izglītībā un zinātnē. Līdz šim sadarbību varēja uzskatīt par epizodisku, taču šis līgums vieš cerību, ka tā abu valstu starpā kļūs sistemātiska, teica ministre.

Stāstot par Latvijas izglītības sistēmu, problēmām un to risināšanas variantiem, S.Golde informēja, ka Latvijā četri likumi regulē izglītības jomu, taču zināmas problēmas sagādā nesen pieņemtais Izglītības likums — šo likumu 6.Saeima pieņēma savas darbības pēdējās dienās un tajā ir iestrādātas normas, kas prasa būtisku valsts budžeta līdzekļu piesaisti. Vairākas likumā iestrādātās normas nav reāli izpildāmas, tādēļ 7.Saeima savu darbu sāka ar Izglītības likuma grozīšanu.

Runājot par izglītības iestāžu tīklu, ministre informēja, ka Latvijā strauji attīstās juridisku personu dibināto mācību iestāžu un augstskolu tīkls un šogad savu darbu sākušas divas jaunas augstskolas. Ministre uzsvēra, ka Latvjā interešu izglītība tiek finansēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Ministre informēja, ka Latvijā ir pieteikta izglītības sistēmas iekšējā reforma, pedagogu darba samaksas reforma, izmaiņas augstskolu sistēmā. Runājot par izglītības sistēmas problēmām, ministre teica:"Jauniem cilvēkiem nav motivācijas izvēlēties pedagogu profesiju, un tas ir katastrofāli."

Čehijas izglītības, jaunatnes un sporta ministrs pauda viedokli, ka daudzējādā ziņā izglītības sistēmas un problēmas izglītībā abās valstīs ir līdzīgas, tomēr tas neesot attiecināms uz finansējumu. Ministrs informēja, ka Čehijā izglītības joma ir nostiprināta ar četriem likumiem un vēl tiek gatavoti divi papildinoši likumi.

E.Zemans interesējās par perspektīvām Latvijas profesionālajā izglītībā. S.Golde informēja, ka šajā jomā tiek plānotas izmaiņas. Patlaban profesionālā izglītība tiek finansēta no valsts, bet specialitāšu piedāvājums lielā mērā tomēr neatbilst mūsdienu tirgus prasībām. Plānotās pārmaiņas ir sasitītas ar reģionālo reformu, un ir paredzams, ka nākotnē profesionālās izglītības mācību iestādes tiks nodotas reģionu pakļautībā. Ministre pauda uzskatu, ka šāds risinājuma variants ļaus efektīvāk izlietot līdzekļus un maksimāli tuvināt specialitāšu piedāvājumu darba tirgus prasībām. Ministre informēja, ka situāciju profesionālajā izglītībā sarežģī arī fakts, ka profesionālās izglītības mācību iestādes ir dažādu ministriju pakļautībā. Čehijas izglītības, jaunatnes un sporta ministrs informēja, ka viņu valstī problēma ir gandrīz atrisināta un ka 2000.gadā Izglītības, jaunatnes un sporta ministrija plāno savā pārziņā pārņemt arī tās profesionālās izglītības iestādes, kas patlaban ir Lauksaimniecības ministrijas pārziņā.

Latvijas izglītības un zinātnes ministre un Čehijas izglītības, jaunatnes un sporta ministrs pauda uzskatu, ka šis ir tikai sākums turpmākai Latvijas un Čehijas sadarbībai izglītības jomā, un izteica apņēmību veidot ciešas sadarbības saites dažādu izglītības jautājumu risināšanai.

Gunda Ignatāne, ministres padomniece  sabiedriskajās attiecībās

C2.JPG (16014 BYTES)
Vakar, 2.novembrī, — Čehijas izglītības, jaunatnes un fiziskās audzināšanas ministrs Eduards Zemans un Latvijas izglītības un zinātnes ministre Silva Golde

ZEMANS-IZGLITIBA.JPG (20844 BYTES)
Vakar, 2.novembrī, Eduards Zemans apmeklēja Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultātes Slāvu valodu katedru

Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!