• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas parlamenta un valdības pārstāvju vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2007., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gulbenes novada izveidošanu esošā rajona teritorijā

Vēl šajā numurā

31.01.2007., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas parlamenta un valdības pārstāvju vizīti

 

1.JPG (19418 bytes) 2.JPG (17550 bytes)

Vakar, 30.janvārī, Latvijas parlamenta namā: Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone, tiekoties ar Gruzijas delegācijas vadītāju Lali Papiašvili (attēlā pa labi) un delegācijas locekļiem – Gruzijas parlamenta un valdības pārstāvjiem, kuri ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar mūsu valsts iestāšanās pieredzi Eiropas Savienībā un NATO
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

 

Saeimas Eiropas lietu komisijā

Otrdien, 30.janvārī, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti tikās ar Gruzijas parlamenta un valdības pārstāvjiem, kas ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar mūsu valsts pieredzi iestāšanās procesā Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.Paegle sveica Gruzijas kolēģus mūsu parlamentā un apliecināja Latvijas atbalstu Gruzijai un tās uzsāktajām reformām ceļā uz ES un NATO. Atskatoties uz Latvijas paveikto virzībā uz ES un NATO, V.Paegle norādīja, ka šajā laikā bija jāpārvar daudzi un dažādi šķēršļi, kas saistīti, piemēram, ar labas pārvaldības principa ieviešanu valsts pārvaldē, parlamentāro kontroli, neatkarīgas tiesu sistēmas izveidošanu, kā arī cīņu pret korupciju. “Tā mums bija ļoti laba mācību stunda, un šo pieredzi mēs esam gatavi nodot mūsu draugiem,” sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Gruzijas delegācijas vadītāja Lali Papiašvili, pieskaroties Gruzijas ārpolitiskajai prioritātei – integrācijai ES un NATO, atzinīgi novērtēja Latvijas sniegto palīdzību dažādu reformu īstenošanā, piemēram, tieslietu jomā.

Sarunas gaitā Gruzijas pusi interesēja Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentāriešu sadarbība pirms iestāšanās ES un NATO. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone informēja, ka pārmaiņas mūsu valstī, arī Lietuvā un Igaunijā, sākās Atmodas laikā, kad, izejot starptautiskajā arēnā, bija nepieciešama Baltijas valstu vienotība. V.Paegle pastāstīja par modeli “3+5”, kura ietvaros vēl joprojām sadarbojas trīs Baltijas valstis un piecas Ziemeļvalstis.

Savukārt komisijas loceklis Boriss Cilevičs norādīja, ka šajā laikā liela loma bija arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izveidotajai parlamentāriešu organizācijai – Baltijas asamblejai, kurā, izskanot atšķirīgiem viedokļiem, tika meklēta un rasta kopīga Baltijas valstu nostāja daudzos jautājumos.

Latvijas un Gruzijas pārstāvji sarunā pieskārās attiecībām ar Krieviju, kā arī vienojās par parlamentārās sadarbības intensificēšanas nepieciešamību tieslietu, nacionālo minoritāšu un likumdošanas saskaņošanas ar ES jautājumos.

 

Saeimas Ārlietu komisijā

Otrdien, 30.janvārī, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un deputāti tikās ar Gruzijas parlamenta un valdības pārstāvjiem.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš atzinīgi novērtēja abu valstu savstarpējo sadarbību un uzsvēra, ka attiecības ar Gruziju Latvijai ir ļoti svarīgas. Latvija ir gatava dalīties savā vairāk nekā piecpadsmit gadus ilgajā reformu pieredzē, tādējādi palīdzot Gruzijai tās virzībā uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Gruzijas delegāciju interesēja Latvijas pieredze, sakārtojot likumdošanu atbilstoši Eiropas Savienības acquis. A.Bērziņš norādīja, ka tas ir sarežģīts process, kurā liela nozīme parlamenta un valdības sadarbībai. Jābūt skaidrai struktūrai, sadalītiem darba pienākumiem, izglītotiem, pieredzējušiem darbiniekiem un regulāram darbam. Ļoti svarīgi ir nesteigties, informēt sabiedrību un iegūt tās atbalstu, sacīja A.Bērziņš.

Savukārt Saeimas priekšsēdētājs, Ārlietu komisijas deputāts Indulis Emsis uzsvēra, ka veiksmīga procesa pamatā ir jābūt politiskai gribai. Saeimā tika izveidota Eiropas lietu komisija; arī katrā ministrijā valsts sekretāra vietnieks nodarbojas ar jautājumiem, kas skar integrācijas procesu.

Sarunā uzmanība tika pievērsta starptautiskajām aktualitātēm, tostarp abu valstu attiecībām ar Krieviju. Puses pārrunāja arī situāciju Dienvidosetijā un Abhāzijā un Gruzijas centienus miera noregulēšanā šajās teritorijās. Gruzijas pārstāvji apliecināja viņu valsts vēlmi atrisināt teritoriālās integritātes jautājumus.

Tika skarts arī jautājums par aktualitātēm Kosovā. Kosovas statusa noteikšana ir nozīmīga visam Balkānu reģionam, akcentēja Gruzijas delegācijas pārstāvji.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!