• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gulbenes novada izveidošanu esošā rajona teritorijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2007., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompensācijām Irākā bojāgājušo karavīru tuviniekiem

Vēl šajā numurā

31.01.2007., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gulbenes novada izveidošanu esošā rajona teritorijā

 

Gulbenes pilsētas dome vienbalsīgi nolēmusi apvienoties ar 13 pagastiem, tādējādi izveidojot vienu Gulbenes novadu esošā rajona teritorijā. Iepriekš bija plānots, ka rajona teritorijā varētu izveidot četrus novadus.

Jaunajā Gulbenes novadā iecerēts apvienot Gulbenes pilsētu un Beļavas, Daukstu, Druvienas, Galgauskas, Jaungulbenes, Lejasciema, Litenes, Lizuma, Līgo, Rankas, Stāmerienas, Stradu un Tirzas pagastu. Pagastu pašvaldības ir informētas par Gulbenes pilsētas domes iniciatīvu.

Gulbenes novada pašvaldība darbību varētu sākt pēc 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām.

Par iecerēm veidot jauno novadu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Aigaru Štokenbergu 30.janvārī tikšanās laikā informēja Gulbenes pilsētas domes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs.

 

A.Štokenbergs apsveic Gulbenes pilsētas domes iniciatīvu un aicina pagastu pašvaldības pieņemt atbildīgu lēmumu par spēcīga un attīstīties spējīga novada izveidi. Šādi novadi veicinās līdzsvarotu un ilgtspējīgu valsts izaugsmi, nodrošinot ikvienam iedzīvotājam pieejamus un kvalitatīvus pašvaldību pakalpojumus, uzsver ministrs.

Janvāra vidū A.Štokenbergs tikās ar Gulbenes rajona pašvaldību pārstāvjiem, aicinot izvērtēt pašvaldību attīstības iespējas un gatavot priekšlikumus novada izveidei. Spēcīgiem novadiem ar attīstības potenciālu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir gatava sniegt atbalstu, plānojot gan valsts investīcijas, gan Eiropas Savienības finansējuma sadali.

Gulbenes pilsētas dome, pieņemot lēmumu par novada izveidi, lūdz RAPLM piešķirt valsts dotāciju novada apvienošanās projekta izstrādei, kā arī papildu finansējumu novadā ietilpstošo pašvaldību infrastruktūras sakārtošanai.

Gulbenes novada apvienošanas projekta sagatavošanai valsts dotācija varētu sasniegt 10 000 latu. Tā tiek rēķināta, ievērojot novadā apvienojamo pašvaldību skaitu.

Administratīvi teritoriālās reformas likums paredz, ka jaunizveidotajiem novadiem tiek piešķirta vienreizēja dotācija 1–5% apjomā no novadā apvienojamo pašvaldību kopbudžeta, ko novada pašvaldība var izmantot pēc saviem ieskatiem. Šie līdzekļi domāti ar pašvaldības statusa maiņu saistīto izdevumu segšanai. Turklāt infrastruktūras attīstībai katrai novadā ietilpstošajai pilsētas un pagasta teritoriālajai vienībai likums paredz vienreizēju 100 000 latu valsts budžeta mērķdotāciju. Tādējādi Gulbenes novads, ja tajā apvienosies 14 pašvaldības, varētu saņemt 1,4 miljonu latu valsts dotāciju.

Kopumā šā gada valsts budžetā novadu pašvaldībām infrastruktūras attīstībai ir paredzēti 10 miljoni latu, par kuru sadali lems Ministru kabinets. Valdībai, pamatojoties uz RAPLM priekšlikumiem, būs arī jāizšķiras par 20,8 miljonu latu novirzīšanu pašvaldību investīciju projektiem.

Saskaņā ar pagājušā gada jūnijā valdībā apstiprināto vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu Gulbenes rajonā bija plānots izveidot četrus novadus. Gulbenes novadā ietilptu Gulbenes pilsēta, Beļavas, Galgauskas, Litenes, Stāmerienas un Stradu pagasts. Jaungulbenes novadā bija plānots apvienot Daukstu, Jaungulbenes un Līgo pagastu, Lizuma novadā – Druvienas, Lizuma, Rankas un Tirzas pagastu, bet Lejasciema novadu veidotu Lejasciema pagasts.

Patlaban Latvijā ir izveidoti 35 novadi. 22 no tiem izveidoti, pašvaldībām apvienojoties, bet 13 – neapvienojoties.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!