• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas lidostu darbības sakārtošanu un attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2007., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152378

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 30.janvāra sēdē

Vēl šajā numurā

01.02.2007., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas lidostu darbības sakārtošanu un attīstību

 

24.janvārī Eiropas Komisija pieņēma “lidostu paketi”, kur trīs galvenie jaunumi ir: priekšlikums direktīvai par lidostu nodevām, paziņojums par lidostu jaudu, efektivitāti un drošību Eiropā un paziņojums par lidlauka pakalpojumu direktīvas īstenošanu. Galvenā uzmanība pievērsta lidostu lomai turpmākajā attīstībā un Eiropas iekšējās aviācijas tirgus konkurētspējai, un tā iezīmēs Eiropas nākotnes lidostu noteikumus, nodrošinot regulējuma konverģenci starp dalībvalstīm.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Žaks Baro, kas atbild par transportu, teica: “Atbilstoši Lisabonas programmas mērķiem Eiropas lidostām ir būtiski svarīga loma, nodrošinot ekonomisko un sociālo konkurenci Eiropā. Līdz šim Eiropas lidostām bija jārisina dažādas likumdošanas, komerciālas un ārējas problēmas, piemēram, jauda, finansējums, vide. Jauno pasākumu mērķis ir piedāvāt vienādus noteikumus, ko vienādi īsteno visā Eiropā. Šīs paketes sagatavošanā ieguldīts daudz pārdomu, ideju un konsultāciju, un es tiešām ticu, ka tā ir pagrieziena punkts visas Eiropas lidostu noteikumu sistēmas radīšanā.”

Priekšlikums par direktīvu par lidostu nodevām noteiks attiecības starp lidostu operatoriem un lidostu izmantotājiem, pieprasot pilnīgu pārredzamību, apspriešanos ar izmantotājiem un nediskriminācijas principa piemērošanu, aprēķinot lietotājiem uzliktās nodevas. Turklāt tā radīs spēcīgu, neatkarīgu valsts iestādi, kas izšķirs un nokārtos strīdus, lai panāktu ātru lēmumu.

Paziņojums par lidostu jaudu, efektivitāti un drošību Eiropā dod visaptverošu rīcības plānu, kur izstrādāta saskaņota stratēģija, kā atbildīgi risināt pārblīvētības problēmu Eiropas lidostās. Norādīti pieci galvenie pasākumi, kuru mērķis ir vadīt satiksmes palielināšanos tā, lai nekaitētu videi: optimizēt esošo jaudu izmantošanu, nodrošināt saskaņotu pieeju lidojumu drošības pasākumiem lidostās, veicināt komodalitāti, uzlabot vides aizsardzību lidostās un jauno lidostu infrastruktūras plānošanas sistēmu un attīstīt un īstenot ekonomiski izdevīgus tehniskos risinājumus. Pirmais ziņojums par lidostu pakalpojumu direktīvas īstenošanu rāda pozitīvu efektu, jo liberalizācijas sākotnējā stadija ir atvērusi konkurencei lidostu pakalpojumu tirgu Eiropas lidostās un atver durvis debatēm par nākamajiem soļiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!