• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente, Satversmes tiesas tiesnešu zvēresta ceremonijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2007., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.02.2007., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente, Satversmes tiesas tiesnešu zvēresta ceremonijā:

 

Augsti godātais Satversmes tiesas priekšsēdētāja kungs [Uzrunas brīdī – Aivars Endziņš], augsti godātie tiesneši!

Es vēlos apsveikt tikko svinīgo zvērestu devušos jaunos Satversmes tiesnešus un novēlēt viņiem savā darbībā turpināt nostiprināt Satversmes tiesu kā Latvijas valstij svētīgu, vajadzīgu un derīgu institūciju, kas pēdējos desmit gados ir daudz paveikusi, lai nostiprinātu judikatūru, lai palīdzētu gan mūsu tiesu sistēmai kopumā, gan topošiem juristiem, gan visiem valsts pilsoņiem un iedzīvotājiem labāk izprast mūsu likumu garu un burtu.

Kā Valsts prezidente esmu vienmēr aizstāvējusi Satversmes tiesas institūciju kā tādu un esmu argumentējusi par tās nepieciešamību un svētību tādos brīžos, kad taupības dēļ bija radušās domas, ka varbūt bez šādas institūcijas Latvija varētu iztikt. Man šķiet, ka Satversmes tiesai ir nozīmīga loma, ka tās darbība ir bijusi pozitīva. Tādēļ novēlu visiem tiesnešiem – gan tiem, kur turpina savu darbu, gan tiem, kuri to tikko uzsāk, – vienmēr atcerēties, cik lielu atbildību uz jūsu pleciem uzliek šī amata ķēde, šis amata simbols, kas tiek svinīgā solījumā saņemts no Valsts prezidenta un kuru pavada Latvijas himna, ko jūsu zvēresta ceremonijā dzied šie zēni, kuri simbolizē to Latvijas jauno paaudzi, kurai mēs novēlam uzaugt tiesiskā, taisnīgā un demokrātiskā valstī, kur ne tikai viens likums valda visiem, bet kur visi – gan augsti, gan zemi – ievēro arī civilizācijas un ētikas principus. Šī amata ķēde dod jums tiesības lemt un spriest par likuma atbilstību mūsu Satversmes likuma garam. Tas ir ļoti smags uzdevums, jo šajā ziņā jums ir jābūt tiem, kuri sniedz ceļazīmes gan valdībai, gan parlamentam tādos brīžos, kad par zināmu likumu atbilstību Satversmei juridiski varētu būt dažādi viedokļi.

Es vēlētos arī atgādināt, ka Satversmes tiesas tiesneši tāpat kā citas amatpersonas bieži tiek aicināti izteikt savus viedokļus dažādos jautājumos, kas ir izraisījuši publikas interesi. Kā Valsts prezidente vēlos pasvītrot, ka tiesneša amata ķēde neatbrīvo cilvēku no normālām, cilvēciskām un ētiskām prasībām un atbildības, ka Satversmes tiesnesis sava augstā amata dēļ var spriest par tām lietām, kas ir nonākušas tiesas priekšā, par tām, kurām viņam ir dokumentācija, informācija un pierādījumi, bet Satversmes tiesnesis nav autorizēts visas tautas priekšā un mediju priekšā spriest un nākt ar spriedumiem par vārdā nosauktiem pilsoņiem, kas nav apsūdzēti nekādā noziegumā, pret kuriem nav nekādu juridiski pamatotu iebildumu, un darīt to it kā Satversmes tiesas vārdā. Es jūs brīdinu, ka arī šāda rīcība var graut Satversmes tiesas prestižu gan pasaules, gan tautas acīs.

Jums tāpat kā visiem tiesnešiem ir lielas privilēģijas, bet arī smaga atbildība. Es novēlu, lai jūs vienmēr atcerētos šo smago atbildību mūsu Satversmes, mūsu valsts vērtību priekšā un arī vispāratzīto cilvēcisko vērtību priekšā. Novēlu jums strādāt Latvijas labā!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!