• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iespēju vienlīdzību visiem Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2007., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152545

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas deputātiem Eiropas Parlamenta komitejās un delegācijās

Vēl šajā numurā

06.02.2007., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iespēju vienlīdzību visiem Eiropas Savienībā

 

23.janvārī tika atklāta tīmekļa vietne Eiropas gadam par iespēju vienlīdzību visiem (2007), kas aizsāksies 30.janvārī Berlīnē pirmajā Vienlīdzības samitā. Tajā publicēti ES aptaujas rezultāti par cīņu pret diskrimināciju. Aptauja, kas tika veikta, gatavojoties Eiropas gadam, liecina, ka vairāk nekā puse eiropiešu (51%) uzskata, ka viņu valstīs netiek veikts viss nepieciešamais diskriminācijas apkarošanai, un liela daļa aptaujāto arī uzskata, ka diskriminācija ir plaši izplatīta. Kopumā aptaujas rezultāti apstiprina, ka eiropieši ir gatavi pārmaiņām un lielākā daļa no viņiem atbalstītu pasākumus, kas veicinātu līdzvērtīgas iespējas visiem nodarbinātības jomā.

ES nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla paziņoja: “Šīs aptaujas rezultāti skaidri parāda, ka eiropieši uzskata, ka diskriminācija pastāv, un viņi ir gatavi stingrāku pasākumu īstenošanai cīņā pret aizspriedumiem, neiecietību un nevienlīdzību. Esmu pārliecināts, ka Eiropas gads par iespēju vienlīdzību visiem rosinās dzīvas diskusijas par daudzveidību, dodot jaunu stimulu efektīvai cīņai pret diskrimināciju.”

Aptauja iezīmē, ka izpratne par likumiem diskriminācijas novēršanā (dzimuma, etniskās vai rases piederības, vecuma, seksuālās orientācijas, invaliditātes, reliģijas vai ticības dēļ) ES vēl joprojām ir salīdzinoši zema, tikai viena trešdaļa pilsoņu atzīst, ka zina savas tiesības, ja viņi kļūtu diskriminācijas vai aizskaršanas upuri. Tāpēc galvenais Eiropas gada uzdevums būs informēt pilsoņus par viņu tiesībām uz nediskriminējošu un vienlīdzīgu attieksmi, veicināt daudzveidību un līdzvērtīgas iespējas visiem. Lai informācija nonāktu pie pilsoņiem, aktivitātes būs maksimāli decentralizētas – simtiem pasākumu notiks vietējā, reģionālā vai valsts līmenī. Tie ietvers tādus projektus kā daudzveidības un profesionālās darbības godalgu piešķiršana tiem privātajiem un valsts uzņēmumiem, kas reāli rīkojas diskriminācijas apkarošanā, domrakstu konkursus skolās par cieņu un toleranci, masu saziņas līdzekļu pārstāvju apmācības par diskriminācijas apkarošanas jautājumiem.

Aptaujā iegūtās atbildes katrā dalībvalstī ir atšķirīgas, tomēr galvenā iezīme: eiropieši izjūt, ka viņu valstī diskriminācija vēl aizvien ir plaši izplatīta (64%), un ir gatavi to mainīt. Vairākums eiropiešu uzskata, ka personas ar īpašām vajadzībām (79%), čigānu tautības cilvēki (77%), cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem (69%), vai atšķirīgas etniskās izcelsmes cilvēki (62%) viņu sabiedrībā atrodas neizdevīgākā stāvoklī.

Tai pašā laikā visās dalībvalstīs, izņemot četras, vairums uzskata, ka atšķirīgas etniskās izcelsmes cilvēki bagātina viņu nacionālo kultūru. Vairums respondentu uzskata, ka lielākam skaitam sieviešu jāieņem vadošie amati (77%) un jākļūst par Eiropas Parlamenta deputātēm (72%). Daudzi arī uzskata, ka darbavietās būtu vajadzīgs lielāks skaits cilvēku ar īpašām vajadzībām (74%) un cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem (72%).

Darba meklējumos invaliditāte un vecums eiropiešu uztverē ir divi galvenie faktori, kas šos cilvēkus nostāda neizdevīgākā stāvoklī. Gandrīz 8 no 10 respondentiem uzskata, ka ar līdzvērtīgu kvalifikāciju personai 50 gadu vecumā vai vecākai ir mazākas izredzes iegūt darbu vai paaugstinājumu nekā personai jaunākai par 50 gadiem; līdzīga situācija ir vērojama arī attiecībā pret personām ar īpašām vajadzībām salīdzinājumā ar personām bez īpašām vajadzībām. Daudzi respondenti (68%) uzskata, ka sievietēm ģimenes pienākumi ir šķērslis, lai ieņemtu vadošos amatus. Šāds viedoklis ir ļoti izplatīts Spānijā un Vācijā (abās 76%).

Jaunā EYEO tīmekļa vietne visa gada garumā būs nozīmīgs saziņas rīks, nodrošinot jaunāko informāciju par pasākumiem, kuros pilsoņi var piedalīties, un darbosies kā iedvesmas avots dažādu projektu realizēšanai un sadarbības tīklu izveides veicināšanai.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!