• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par negodīgas komerciālās prakses aizliegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2007., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152551

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieteikšanos valsts atbalstam lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

06.02.2007., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par negodīgas komerciālās prakses aizliegšanu

 

Ceturtdien, 1.februārī, Ekonomikas ministrija nodeva starpinstitūciju saskaņošanai likumprojektu “Komerciālās prakses likums”. Likumprojekts aizliedz negodīgu komerciālo praksi, tā pieņemšana veicinās patērētāju interešu ievērošanu, samazinot negodīgās komerciālās prakses negatīvo ietekmi uz patērētāja ekonomisko rīcību.

Šobrīd jautājumus par maldinošu un salīdzinošu reklāmu regulē Reklāmas likums, paredzot tikai minimālu patērētāju tiesību aizsardzību pret negodīgu komerciālo praksi. Reklāmas likums aizsargā patērētāju no maldinošas un salīdzinošas reklāmas, taču likums neregulē komerciālās prakses īstenošanu vispārējās tirgvedības robežās, jo reklāma ir tikai viens no komerciālās prakses veidiem.

Paredzēts, ka šis likums attieksies uz komerciālo praksi pret patērētājiem pirms līguma slēgšanas, tā noslēgšanas brīdī un pēc tā noslēgšanas. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt patērētāju ekonomisko interešu aizsardzību, aizliedzot komerciālās prakses veicējiem izmantot negodīgu komerciālo praksi pret patērētājiem.

Likums aizliedz nodarboties ar maldinošu komerciālo praksi, piemēram, sniedzot patērētājam nepatiesu informāciju par preci vai pakalpojumu, negodīgi izmantojot preces vai pakalpojuma tirdzniecības veicināšanas pasākumus, kas rada neskaidrību par preci vai pakalpojumu, kuras rezultātā patērētājs pieņem vai varētu pieņemt lēmumu slēgt līgumu, ko viņš citādi nebūtu pieņēmis. Likumprojekts aizliedz nodarboties arī ar agresīvu komerciālo praksi, piemēram, iespaidojot patērētāju ar uzstājīgām darbībām, piespiešanu un nesamērīgu ietekmi, kuras rezultātā patērētājs pieņem vai varētu pieņemt lēmumu slēgt līgumu, ko viņš citādi nebūtu pieņēmis.

Likumprojektā paredzētos uzdevumus veiks Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts farmācijas inspekcija. Gatavojot likumprojektu, Ekonomikas ministrijas speciālisti konsultējās ar Latvijas Tirgotāju asociāciju un Latvijas Preses izdevēju asociāciju, kas pauda atbalstu likumprojektam.

Papildus ir sagatavoti grozījumi Reklāmas likumā, grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā. Likumprojektā “Grozījumi Reklāmas likumā” tiek paplašinātas Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Konkurences padomes, Valsts farmācijas inspekcijas un Nacionālās radio un televīzijas padomes pilnvaras, t.i., tiesības prasīt apņemšanos izbeigt pārkāpumu un publicēt šo apņemšanos.

Likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” mērķis ir paredzēt komerciālās prakses veicēju atbildību par likumā aizliegtas komerciālās prakses veikšanu, nosakot naudas sodu fiziskām personām līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskām personām – līdz desmit tūkstošiem latu. Administratīvos sodus par likumprojekta “Komerciālās prakses likums” pārkāpumiem būs tiesīgs piemērot Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Valsts farmācijas inspekcija.

Likumprojekta “Grozījums Krimināllikumā” mērķis ir paredzēt atbildību par likumā aizliegtas komerciālās prakses veikšanu, ja tā veikta atkārtoti gada laikā, paredzot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!