• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darba attiecību turpmāku pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2007., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām vētras radīto seku novēršanai

Vēl šajā numurā

06.02.2007., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darba attiecību turpmāku pilnveidošanu

 

Labklājības ministrijā (LM) 2.februārī notikušajā diskusijā par darba tiesību pilnveidošanu dalībnieki vienojās par jautājuma aktualizēšanu Eiropas Savienības (ES) līmenī. Vienlaikus sociālie partneri atbalstīja LM ieceres par darba tiesību turpmāku modernizēšanu un attīstību.

Runājot par darba tiesību pilnveidošanu mūsu valstī, sociālie partneri pozitīvi novērtēja LM plānotos pasākumus darba likumdošanas pilnveidošanai, elastīgas drošības koncepta izstrādei u.c. Viens no tādiem pasākumiem ir Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS), Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Valsts darba inspekcijas kopīgi plānotais mehānisms modernu konsultāciju ieviešanai praksē un labās prakses popularizēšanai. To paredzēts īstenot ar ES struktūrfondu līdzekļu atbalstu.

Tāpat diskusijas laikā LM Darba departamenta direktore Ineta Tāre norādīja, ka, veicinot jaunu nodarbinātības veidu rašanos un pastāvēšanu, nedrīkst aizmirst pašus darbiniekus un viņu tiesības uz drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi. Lai to īstenotu, LM šobrīd strādā pie darba aizsardzības pamatnostādnēm 2007.–2013.gadam. Papildus tam ir uzsākts darbs pie Darba likuma grozījumiem.

Speciāliste atzina, ka šobrīd Eiropā lielāka vērība tiek pievērsta nevis darba vietu saglabāšanai, bet gan tieši nodarbinātības drošībai. Tā darbiniekam sniedz zināmu garantiju par to, ka, zaudējis darbu vienā vietā, viņš varēs sameklēt citu darbavietu un nekļūt par bezdarbnieku.

Arī LBAS pārstāvis piekrita diskusijas laikā izteiktajam aicinājumam – nodrošināt nodarbinātības drošību, uzsverot, ka to nepieciešams īstenot arī mūsu valstī, piemēram, saglabājot Darba likumā noteikto samaksu par virsstundu darbu un darbu naktīs.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis vērsa visu publiskās diskusijas dalībnieku uzmanību uz jautājumiem, kas saistīti ar darba tiesisko attiecību pārtraukšanu un arī darba samaksu par virsstundu un nakts darbu. Tā, piemēram, viņš informēja par gadījumiem, kuros darbinieki patvaļīgi pārtrauc darba attiecības, par to iepriekš nebrīdinot darba devējus.

Diskusijas mērķis bija noskaidrot, vai un kādas izmaiņas ir nepieciešamas darba likumdošanā, lai mūsdienu mainīgajos apstākļos ikviens darbinieks justos pietiekami aizsargāts darba tirgū, tajā pašā laikā saskatot šajās izmaiņās jaunas iespējas. Diskusijā piedalījās LBAS, LDDK, Latvijas Tirgotāju asociācijas, LM, Ekonomikas ministrijas un Valsts darba inspekcijas pārstāvji.

Izteiktos viedokļus speciālisti ņems vērā, izstrādājot Latvijas nacionālo pozīciju par Zaļo grāmatu, kā arī veicot grozījumus Darba likumā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!