• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
NBS Štāba bataljona atjaunošanas 15.gadadienas svinīgajā ceremonijā 2.februārī Rīgas Latviešu biedrības namā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2007., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniecei Horvātijā

Vēl šajā numurā

06.02.2007., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NBS Štāba bataljona atjaunošanas 15.gadadienas svinīgajā ceremonijā 2.februārī Rīgas Latviešu biedrības namā:

 

Augsti godājamais aizsardzības ministra kungs [Atis Slakteris]!

Augsti godājamais Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs [Juris Maklakovs]!

Štāba bataljona komandiera kungs [Uldis Vadonis]! Virsnieki, karavīri!

Man tiešām liels prieks būt klāt šajā apaļajā jubilejā un būt kopā ar mūsu bruņoto spēku Štāba vienību, jo kopā ar to esmu diendienā, visdažādākos valstiskos pienākumus pildot.

Štāba bataljona godasardze ir tikpat kā pirmā valsts vizītkarte, ko ierauga no ārvalstīm viesos atbraukušu valstu vadītāji. Un vienmēr es esmu varējusi kā prezidente justies gandarīta un lepna par to, ka Latvijas godasardze, ārvalstu prezidentus uzņemot, neatpaliek no godasardzēm citās zemēs. Ja runājam pavisam godīgi, tad Ķīnā un Kazahstānā godasardzes karavīri ir tik ļoti vienādi augumā un soļos, ka pat šķiet – tie nav cilvēki, bet tās ir mašīnas. Varbūt ir dažas vietas pasaulē, kur godasardze ir vēl iespaidīgāka, bet citādi, ar visiem citiem salīdzinot, man šķiet, ka Latvijas Štāba bataljona pārstāvji ir pasaules līmenī. Un man kā prezidentei par to ir īpašs lepnums, jo es redzu sejas, kādas ir viesiem, pie mums atbraucot, redzu, ka viņu gandarījums un apmierinājums ir īsts un tā nav liekulība.

Man tāpat ikdienā nākas katru dienu, dodoties darbā uz Rīgas pili, redzēt Štāba bataljona zēnus, jo viņi tiešām, no mana skatu punkta raugoties, ir ļoti jauni cilvēki, stāv un iziet savā patruļā ļoti braši. Kad laiks kļūst siltāks, mēs redzam tūristus no citām zemēm, kam agrāk pie pils īsti nebija ko darīt, viņi tādi nelaimīgi klīda apkārt un nebija droši, vai te ir kāds valstisks objekts apskatāms, vai nav. Manuprāt, kopš 2002.gada arī pie Rīgas pils iedibinātā godasardze ir bijis nozīmīgs pienesums mūsu valstiskuma prezentācijā.

Štāba bataljona godasardze pie Brīvības pieminekļa ir pirmais simbols tam, ka Brīvības piemineklis ir svēta vieta visiem latviešiem, tas ir atgādinājums par to, cik dārgi savulaik mūsu brīvība tika izpirkta un ka mums tā vienmēr jāsargā. Jūsu darbs pie Brīvības pieminekļa simbolizē, ka Latvija par savu brīvību stāv sardzē.

Štāba bataljons ir arī bruņoto spēku vizītkarte pašai Latvijas tautai. Tik tiešām, kā komandieris jau to norādīja, jūs esat tie, kurus tauta redz, pēc jūsu stājas, pēc jūsu izskata tiek vērtēti mūsu bruņotie spēki, jo poligonos ļaudis iekļūst tikai ar televīzijas kameru starpniecību.

Par šo stāju es varu jūs tikai apsveikt, jo, prezidenta amatā esot, labi zinu, ko nozīmē stāvēt ar pēc iespējas taisnu muguru un pietiekami ilgu laiku. Es zinu, ka tas ir disciplīnas, pašdisciplīnas jautājums, kas daudz no jums prasa. Par to arī gluži personiski kā cilvēks vēlētos visiem pateikt vissirsnīgāko paldies.

Izmantojot šo izdevību, vēlos apsveikt mūsu bruņotos spēkus kopumā, jo bruņoto spēku Štāba bataljona attīstība ir bijusi neatņemama daļa no mūsu bruņoto spēku attīstības kopš pašas neatkarības atjaunošanas. Vienība ir nesusi dažādus vārdus, ir bijusi zem dažādām pavēlniecībām, tā ir liecība tam, ka šī vienība tajos brīvības gados, cik liktenis mums bija atvēlējis, vienmēr ir augusi un pilnveidojusies, un tagad, kad jau 16 gadus Latvija ir brīva, vienībai ir iespēja turpināt attīstību. Es vēlos apsveikt komandierus un karavīrus par to, ka jūs neapstājaties savā izaugsmē, ka jūs meklējat jaunus veidus, kā sevi prezentēt. Es ceru, ka jūs turpināt tās tradīcijas, kas bija pirmskara laikos, kad arī sportiskie sasniegumi bija daļa no jūsu ikdienas.

Manā ģimenes albumā ir tāda fotogrāfija, kurā redzams mans tēvabrālis Vilis Vīķis tajā savas dzīves posmā, kad arī viņš stāvēja godasardzē pie Brīvības pieminekļa. Viņš pieder tai paaudzei, kas daudzi gāja bojā Otrajā pasaules karā, bet, raugoties uz viņa fotogrāfiju un redzot jūs katru dienu, man tas atgādina, ka mūsu valstī ir šī turpinātība, jūsu formas tērpi liecina par šo turpinātību. Mums ir bijis pārrāvuma periods, taču šo rētu un robu mēs esam spējuši aizaudzēt ciet. Tagad mēs varam lepni raudzīties nākotnē uz savas jaunās valsts izaugsmi ar drošu skatu un ar pārliecību, ka esam uz pareizā ceļa.

Kā Valsts prezidentes pateicību par mūsu lielisko sadarbību es vēlētos kā piemiņu no šā brīža pasniegt bataljonam Rīgas pils fotoattēlu – šā objekta attēlu, kas ietilpst jūsu pienākumu sarakstā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!