• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Moldovu reģionālās attīstības jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2007., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sadarbību ar Vāciju tieslietu jautājumos

Vēl šajā numurā

08.02.2007., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Moldovu reģionālās attīstības jautājumos

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs 6.februārī tikās ar Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas ministra vietnieku Valeriju Ostalepu, lai pārrunātu Latvijas atbalstu Moldovai reģionālās attīstības jautājumu risināšanā.

A.Štokenbergs Moldovas valdības pārstāvi iepazīstināja ar Latvijā īstenoto reģionālo politiku. Ministrs sacīja, ka Latvijā notiek administratīvi teritoriālā reforma, kuras mērķis ir izveidot spēcīgas, attīstīties spējīgas pašvaldības. Pēc ministra teiktā, šādas pašvaldības spēs sekmīgāk piesaistīt investīcijas un veicināt ekonomisko aktivitāti reģionos.

 

“Pret reformām vienmēr tiek izrādīta pretestība, tāpēc politiķu uzdevums ir pārliecināt iedzīvotājus par reformu nepieciešamību,” uzsvēra A.Štokenbergs, norādot, ka administratīvi teritoriālās reformas sekmīga pabeigšana ļaus veicināt līdzsvarotu visas Latvijas attīstību, no kā ieguvēji būs valsts iedzīvotāji.

Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas ministra vietnieks informēja, ka Moldova vēlas formulēt stratēģiju reģionālās attīstības politikai. Šajos jautājumos Moldova ir ieinteresēta apgūt Latvijas pieredzi.

Jau iepriekš Moldovas speciālisti ir tikušies ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu un attīstības plānošanas procesus.

Moldova ir viena no tām valstīm, kurām Latvija sniedz atbalstu attīstības sadarbības programmas ietvaros.

2006.gadā Ārlietu ministrija īstenoja pirmo projektu konkursu attīstības sadarbības projektiem Moldovā un Gruzijā. Konkursa rezultātā realizēti seši attīstības sadarbības projekti Moldovā, sniedzot atbalstu gan ilgtspējīgas ekonomiskās attīstības plānošanai un pašvaldību attīstības veicināšanai, gan pilsoniskas sabiedrības attīstībai, gan izglītības attīstības veicināšanai lauksaimniecības sektorā, gan citās jomās. Kopējā ar Moldovu apstiprināto projektu summa bija 94 710 lati, no kuriem pusi sedza CIDA (Canadian International Development Agency).

Šā gada granta projektu konkurss tiks izsludināts februāra beigās. Projektu konkursam ir piešķirti 264 500 lati attīstības sadarbības aktivitāšu īstenošanai Latvijai prioritārajās valstīs – Moldovā, Gruzijā, Ukrainā un Baltkrievijā, kā arī citās NVS valstīs, nenosakot konkrētu līdzekļu sadalījumu. Tas būs atkarīgs no konkursa rezultātiem.

Projektus varēs pieteikt vairākās prioritārajās jomās: atbalsts valsts pārvaldes, pašvaldību un ekonomisko reformu procesā, atbalsts Eiropas un transatlantiskās integrācijas procesā, demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības attīstības veicināšana, izglītība, kultūra, sociālā attīstība, veselība, vides aizsardzība.

Papildus grantu projektu konkursiem Latvijas speciālisti konsultējuši Moldovas kolēģus gan Eiropas integrācijas jautājumos, gan muitas maksājumu iekasēšanā un korupcijas mazināšanā. Tāpat sniegts atbalsts Moldovas robežsardzes kapacitātes attīstīšanā un darba pilnveidošanā, valsts pārvaldes sistēmas reformu jomā, pašvaldību budžetu veidošanā un citos jautājumos.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!