• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2007., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2007.gada 15.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

16.02.2007., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likumu

 

15.februārī Saeima otrajā lasījumā vienprātīgi, 89 deputātiem balsojot “par”, nevienam nebalsojot “pret” vai atturoties, apstiprināja Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likumu 2007.–2013.gadam, kas nosaka ES fondu administrēšanas principus nākamajā ES fondu plānošanas periodā. 

“Likums definē spēles noteikumus ES fondu saņēmējiem un vadībā iesaistītajām valsts pārvaldes iestādēm. Svarīgi, ka likumā tiek vienkāršota fondu administrēšanas sistēma,” uzsver īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās Normunds Broks. “Likuma pieņemšana ir priekšnosacījums, lai varētu izdot Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentētu katras ES fondu aktivitātes ieviešanu, kā arī noteiktu sīkākas prasības tādiem ES fondu vadības posmiem kā audits, kontrole, uzraudzība, izvērtēšana un citiem,” atzina N.Broks.

Likums stāsies spēkā 2007.gada 1.martā.

Likums ietver ES fondu vadībā iesaistīto institūciju tiesības un pienākumus, ES fondu uzraudzības komitejā pieņemto lēmumu statusu, pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt, kā tiek nodrošināti ES fondu vadības posmi, kā arī ES fondu vadībā iesaistīto institūciju pieņemto lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

Likumā definēti 2007.–2013.gadā paredzamie projektu atlases veidi: atklāta projektu iesniegumu atlase jeb atklāti projektu konkursi un ierobežota projektu iesniegumu atlase, kas aizstās nacionālās programmas. Grantu shēmas kā projektu atlases veids 2007.–2013.gadā vairs netiek paredzētas.

Nākamā perioda ES fondu likumā netiek paredzēta struktūrfondu vadības komiteju darbība: to līdzšinējā funkcija – atbalsta saņemšanas nosacījumu apstiprināšana – tiks nodota valdībai, savukārt projektu iesniegumus vērtēs un lēmumu par atbalstu trīs mēnešu ietvaros pieņems tikai viena institūcija (nozares ministrija vai tās padotības iestāde), līdz ar ko projektu izvērtēšanu varēs veikt pat līdz četrām reizēm ātrāk.

Likumā arī novērstas pretrunas starp Administratīvā procesa likumu un Valsts pārvaldes iekārtas likumu, ar kurām bijis jāsaskaras, apstrīdot vai pārsūdzot iestādes pieņemtos lēmumus padotības kārtībā augstākā iestādē. Līdz ar jauno regulējumu augstāka valsts pārvaldes iestāde attiecībā uz struktūrfondu projektu varēs pieņemt citāda rakstura lēmumu, t.i., atkārtoti izvērtēt projektu iesniegumu un pieņemt lēmumu vai arī norādīt padotībā esošai institūcijai, ka projekta iesniegums vērtējams atkārtoti.

Finanšu ministrijas ES fondu departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!