• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensāciju izmaksu politiski represētajām personām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1999., Nr. 366/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas valsts arhīvu sistēmas 80 gadiem

Vēl šajā numurā

05.11.1999., Nr. 366/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensāciju izmaksu politiski represētajām personām

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi noteikumu projektu par naudas kompensācijas izmaksas kārtību politiski represētajām personām, kas iesniegts apstiprināšanai valdībā. Plānots, ka kompensācijas 2000. gadā saņems vairāk nekā 34 000 politiski represēto personu.

Šā gada 16. jūnijā Saeima ir pieņēmusi "Grozījumus likumā "Par privatizācijas sertifikātiem"", kuros privatizācijas sertifikātu izmantošanas termiņš pagarināts līdz 2000. gada 31. decembrim. Šajos grozījumos paredzēta privatizācijas sertifikātu dzēšana politiski represētajām personām, kurām piešķirta vecuma pensija vai kuras likumā "Par valsts pensijām" noteikto pensijas vecumu sasniegušas līdz 1999. gada 31. decembrim. Par katru izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadīto gadu minētajām personām tiks izmaksāta viena privatizācijas sertifikāta nominālvērtība — 28 lati. Tātad, piemēram, ja cilvēks izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā pavadījis desmit gadus, viņš saņems 280 latus.

Tām personām, kurām piešķirts Latvijas politiski represētās personas statuss un izsniegta jaunā parauga politiski represētās personas apliecība, tiks nosūtīts uzaicinājums ierasties bankā dzēst sertifikātus. Šāds uzaicinājums tiks nosūtīts uz politiski represētās personas adresi, kas norādīta bankas sertifikātu konta lietā. Pēc ierašanās bankā cilvēkam būs jāaizpilda pieteikums par sertifikātu pārskaitīšanu (jāpārskaita tik sertifikātu, cik gadu pavadīts izsūtījumā, nometinājumā vai ieslodzījumā). Pieteikumā būs jānorāda arī bankas konts, kur ieskaitīt naudu, ja tāds ir, ja nav, tad konts jāatver. Par to, ka nauda tiks ieskaitīta kontā, iedzīvotāji saņems paziņojumu pēc adreses, kas norādīta bankas sertifikātu konta lietā.

Dzēst varēs jebkurus privatizācijas vai kompensācijas sertifikātus, kas ieskaitīti politiski represētās personas kontā, neatkarīgi no tā, vai tie piešķirti, pirkti, saņemti mantojumā, dāvinājumā u.tml.

Jāuzsver, ka politiski represētām personām, kurām par politiskajām represijām nav piešķirti sertifikāti vai kuru rīcībā ir dokumenti, kas apliecina lielāku represiju ilgumu un tiesības uz papildu sertifikātu saņemšanu, laikus jāiesniedz dokumenti sertifikātu piešķiršanai vai papildu sertifikātu saņemšanai rajona padomē vai pilsētas domē, kas piešķir sertifikātus un politiski represētās personas statusu.

Kaspars Paupe, Ekonomikas ministrijas  preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!