• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Universitātes un Latvijas Medicīnas akadēmijas reorganizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1999., Nr. 366/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Universitātes un Latvijas Medicīnas akadēmijas reorganizāciju (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.11.1999., Nr. 366/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Universitātes un Latvijas Medicīnas akadēmijas reorganizāciju

Pagājuši gandrīz trīs mēneši, kopš Latviju pāršalca ziņa par Latvijas Universitātes (LU) un Latvijas Medicīnas akadēmijas (LMA) gaidāmo reorganizāciju. 20.augustā valdība ar savu rīkojumu apstiprināja LU un LMA reorganizācijas komisijas sastāvu. Komisijai tika uzdots līdz šī gada 30.novembrim izstrādāt LMA pievienošanas plānu LU un abu augstskolu reorganizācijas programmu. Līdz ar minētajiem projektiem valdībai iesniedzami arī abu mācību iestāžu senātu atzinumi par tiem. Augstskolu reorganizācijas komisijas darbības mērķi, kas noteikti Ministru kabineta rīkojumā, vienlaikus definē arī LU un LMA reorganizācijas nepieciešamību — paaugstināt augstākās izglītības kvalitāti, organizējot tādu mācību procesu, kas atbilstu 1999.gada 19.jūnijā Boloņā pieņemtajai Eiropas izglītības ministru kopīgajai deklarācijai, un sagatavotu augstskolu absolventus brīvai darbaspēka kustībai Eiropas Savienībā. Divu Latvijas augstāko mācību iestāžu reorganizācijai jāmazina arī augstākās izglītības sistēmas sadrumstalotība un studiju programmu dublēšanās, jāpalielina studentiem profesijas izvēles iespējas jau studiju laikā. Īstenojamo pārmaiņu uzdevumi skar arī pasniedzējus — paredzēts nostiprināt vadošo profesoru lomu studentu mācībās un reāli panākt pasniedzēju atalgojuma pieaugumu atbilstoši katra ieguldījumam izglītības procesā. Augstskolu reorganizācijas mērķi ir arī zinātnisko bibliotēku nostiprināšana un efektivitātes palielināšana, optimāla telpu, mācību bāzes un tehnoloģisko iekārtu izmantošana un racionāls augstākajai izglītībai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojums.

Augstskolu reorganizācijas komisijai jāizvērtē situācija minētajos rādītājos un līdz 2000.gada 31.janvārim jāiesniedz Ministru kabinetam rīcības plāns izvirzīto uzdevumu izpildei.

29.septembrī LU un LMA reorganizācijas komisija nobalsoja par tādu abu augstskolu apvienošanas variantu, kas paredz LU izveidot lielu medicīnas fakultāti, kas apvienotu visus veselības un medicīnas programmu virzienus. Šis variants paredz saglabāt LMA juridiskas personas statusu.

Aizvakar, 3.novembrī, augstskolu reorganizācijas komisija kārtējā sēdē balsoja par Latvijas Universitātes un Latvijas Medicīnas akadēmijas reorganizācijas programmu, par praktiskajiem tās realizācijas modeļiem. Balsojumam tika piedāvāti divi sintezēti varianti — Izglītības un zinātnes ministrijas un LU Senāta stratēģijas komisijas kopīgi izstrādātais variants un variants, kuru atbalstīja abu augstskolu rektori — Latvijas Universitātes rektors Juris Zaķis un Medicīnas akadēmijas rektors Jānis Vētra.

Turpinājums — 4.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!