• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par papildu finansu piesaisti Rīgas skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.1999., Nr. 366/367 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildu finansu piesaisti Rīgas skolās (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.11.1999., Nr. 366/367

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par papildu finansu piesaisti Rīgas skolās

Kas tas ir — ziedojums skolai? Vai skolai ir tiesības vākt ziedojumus, kā iegūtās summas tiek izlietotas, un vai ziedojumi nav veids, kā slēpt obligātas iemaksas, kas tiek vāktas no skolēniem? Šos jautājumus, kur kopā savijas gan ētiskas dabas problēmas, gan tīri praktiski grāmatvedības, finansu un likumdošanas "burti", mēģinājusi noskaidrot Rīgas skolu valde.

Vēl nesākoties mācību gadam, šī gada 26. augustā, Rīgas skolu valdes priekšsēdētājs Guntis Helmanis izdeva rīkojumu par izglītības iestāžu papildu finansu uzskaites izlietošanas un atskaites kārtību. Visiem Rīgas skolu direktoriem bija jāsniedz atskaites par to, kā noteiktā kārtība tiek ievērota viņu skolās. Vakar, 4.novembrī, Rīgas skolu valde iepazīstināja žurnālistus ar atskaišu rezultātiem.

Pirms skolu direktoru ziņojumu analīzes G.Helmanis atgādināja rīkojuma mērķus: "Tādi ir divi. Pirmkārt, ja reiz Latvijas izglītības likumdošana atļauj papildu finansu piesaisti skolās, tad tur, kur tas tiek darīts, tam ir jānotiek finansiāli un juridiski precīzi. Un nekad nav par lieku atgādināt, kā tieši tas darāms. Otrkārt, Rīgas skolu valdes rīkojuma mērķis ir informēt skolēnu vecākus par to, kādas ir viņu tiesības gadījumā, ja viņi nolēmuši ziedot skolai, un kāda ir iemaksu veikšanas kārtība."

Laikam nav grūti nojaust, ka skolu direktoru atskaišu rezultāti ir pārsvarā pozitīvi, skolu direktori apliecina, ka stundu sarakstos tiek iekļauti tikai tie priekšmeti, kurus finansē valsts vai pašvaldība, veidojot mācību plānus, ir ievērotas gan Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātā mācību paraugplāna prasības, gan skolās īstenojamās mācību programmas un skolas nolikums. Nav arī norāžu, ka mācību stundu skaits dienā un nedēļā pārsniegtu izglītības likumdošanā noteiktās normas.

Pirms runām konkrēti par naudu Rīgas skolu valdes Sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļas vadītāja Līga Rimšēviča atgādināja, kādi maksājumi no skolēniem skolās tiek prasīti un kam tie domāti. Skolās, īpaši jaunākā skolas vecuma bērnu klasēs, tiek vākta nauda par pusdienām un braukšanas kartēm sabiedriskajā transportā, ko klases nereti iegādājas centralizēti. Skolās var tikt prasīta nauda mācību līdzekļu centralizētai iegādei.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!