• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007.gada 20.februāra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2007., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153414

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizitējot apstākļus Rīgas Centrālcietumā

Vēl šajā numurā

22.02.2007., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2007.gada 20.februāra sēdē

FM: Par azartspēļu marķējuma zīmes valsts nodevas apmēru

Ministru kabinets (MK) tiek pilnvarots noteikt azartspēļu automātu un iekārtu marķējuma zīmes saņemšanai maksājamās valsts nodevas apmēru. Tā 20.februārī lēma valdība, apstiprinot Finanšu ministrijas sagatavoto grozījumu projektu likumā par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli.

Pašlaik spēkā esošā Azartspēļu un izložu likuma 4.panta sestā daļa nosaka, ka azartspēļu automāta, iekārtas un spēļu automāta spēles programmas reģistrāciju un marķēšanu veic MK noteiktajā kārtībā. Taču šī norma neparedz noteikt MK noteikumos maksājamās valsts nodevas apmēru, kā rezultātā valsts pamatbudžetā var netikt iegūti līdzekļi.

Ņemot vērā iepriekš minēto, valdība apstiprināja attiecīgos grozījumus likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”, nosakot, ka spēļu automātu un spēļu galdu marķējuma zīmes izsniegšanai valsts pamatbudžetā maksājamās valsts nodevas apmēru turpmāk noteiks Ministru kabinets. Likuma grozījumi vēl jāizskata Saeimā.

 

FM: Par akcīzes nodokļa nodrošinājumu alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem

20.februārī valdība apstiprināja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumu alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem, lai mazinātu finansiālo slogu komersantiem, kas uzglabā valsts noteiktās naftas produktu rezerves, un lai veicinātu biodegvielas izmantošanu.

Saskaņā ar grozījumiem MK noteikumos akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniedzējam ir paredzēta iespēja saņemt akcīzes nodokļa vispārējā nodrošinājuma apliecību ar samazinātu akcīzes nodokļa nodrošinājuma apjomu, ja akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniedzējs uzglabā savā akcīzes preču noliktavā sev noteiktās valsts naftas produktu rezerves vai ražo, sajauc, apstrādā vai pārstrādā biodegvielu vai naftas produktus, kuriem ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), ja absolūtā spirta saturs veido 85 tilpumprocentus no kopējā produkta daudzuma.

Izmaiņas noteikumos reglamentēs, ka akcīzes nodokļa nodrošinājuma minimālo lielumu 2000 latu apmērā piemēro, ja akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniedzējs veic darbības tikai ar biodegvielu vai naftas produktiem, kuriem ir pievienots etilspirts, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts (ar spirta saturu vismaz 99,5 tilpumprocenti), ja absolūtā spirta saturs veido 85 tilpumprocentus no kopējā produkta daudzuma. Līdz šim MK noteikumi paredzēja, ka akcīzes nodokļa nodrošinājuma minimālo lielumu 10 000 latu apmērā piemēro darbībām tikai ar biodīzeļdegvielu, kas pilnībā iegūta no rapša sēklu eļļas. Noteikumi stāsies spēkā šā gada 1.martā.

 

FM: Par kases aparātu un tiem līdzīgu sistēmu tehniskajām prasībām

Ministru kabineta (MK) 20.februāra sēdē apstiprinātajos noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām ir noteiktas tehniskās prasības kases aparātiem, kases sistēmām, specializētām ierīcēm un citām iekārtām fiskālās uzraudzības nodrošināšanai. Noteikumi aizvietos līdz šim spēkā esošos regulējošos MK noteikumus, un tajos nav izvirzītas jaunas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās prasības.

Nepieciešamību pēc jauniem MK noteikumiem noteica 2005.gada 1.decembrī un 2006.gada 26.oktobrī veiktie grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām” un līdz ar to spēku zaudējuši ir MK 2003.gada 1.jūlija noteikumi Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām”, kas kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu tehniskās prasības regulēja līdz šim.

Līdz ar to no jauna izstrādātajos noteikumos ir ietvertas MK 2003.gada 1.jūlija noteikumu Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” tehniskās specifikācijas un saskaņā ar šiem noteikumiem izdoto Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu prasības, kā arī tiek latviskoti atsevišķi Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumos Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” lietotie termini – termina “departaments” vietā noteikumu projektā tiek lietots termins “nodaļa”, termins “Grand Total” noteikumu projektā aizstāts ar terminu “reģistrēto darījumu kopsumma”.

Noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām saglabājušās iepriekšējās elektronisko ierīču un iekārtu tehniskās konstrukcijas prasības, kas pastāv jau kopš 1999.gada.

Apstiprinātie MK noteikumi ir saskaņoti ar Latvijas Tirgotāju asociāciju, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija un Kases aparātu tirgotāju un servisa dienestu asociāciju. Kā arī noteikumu sagatavošanā ņemti vērā Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteiktie principi brīvai preču apritei.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par Rēzeknes Augstskolas Satversmi

20.februārī Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto likumprojektu “Par Rēzeknes Augstskolas Satversmi”.

Ņemot vērā, ka 2006.gada 6.aprīlī spēkā stājās grozījumi Augstskolu likumā un to pārejas noteikumu 18. un 19.punkts paredz augstskolām nodrošināt savu satversmju atbilstību ar Augstskolu likumā noteiktajām prasībām, kā arī saskaņā ar Augstskolu likuma 10.panta trešajā daļā noteikto, ka valsts dibināto augstskolu satversmi un tās grozījumus tajā pieņem attiecīgās augstskolas satversmes sapulce un pēc izglītības un zinātnes ministra ieteikuma ar likumu apstiprina Saeima, ir nepieciešams šis likumprojekts.

Rēzeknes Augstskolas Satversme tika apstiprināta ar MK 1998.gada 9.jūnija rīkojumu Nr.299 “Par Rēzeknes Augstskolas Satversmes apstiprināšanu” un grozījumi – ar MK 2002.gada 28.maija rīkojumu Nr.283 “Par Rēzeknes Augstskolas Satversmes grozījumu apstiprināšanu”.

Satversme nosaka Rēzeknes Augstskolas darbības pamatvirzienus, uzdevumus un akadēmisko brīvību, juridisko statusu – tiek noteikts, ka tā ir atvasināta publiska persona. Satversme ietver jaunu jēdzienu “ievēlēšanas vieta” un nosaka akadēmijas personāla (akadēmiskā personāla, vispārējā personāla un studējošo) sastāvu un tiesības. Satversme nosaka Rēzeknes Augstskolas pašpārvaldes un struktūrvienības, nosakot, ka tās pārstāvības un vadības institūcijas un galvenās lēmējinstitūcijas ir: Satversmes sapulce, Senāts, rektors, Revīzijas komisija un Akadēmiskā šķīrējtiesa, kā arī nosaka to struktūru un kompetenci. Tāpat tiek noteikts arī Rēzeknes Augstskolas īpašums, finanses un saimnieciskā darbība, Satversmes pieņemšanas un grozījumu izdarīšanas kārtība, kā arī Rēzeknes Augstskolas reorganizācijas vai likvidācijas kārtība.

Rektors atbild par augstskolas darbības atbilstību tās satversmei saskaņā ar Augstskolu likuma 171.panta 1.punktu. Rēzeknes Augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību augstskolas personāls var apstrīdēt akadēmiskajā šķīrējtiesā, bet akadēmiskās šķīrējtiesas lēmumus var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Personas, kuras nav augstskolas personāla sastāvā, Rēzeknes Augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt, iesniedzot iesniegumu rektoram. Rektora pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

IZM: Par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2007.gadā

20.februārī Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto MK noteikumu projektu “Noteikumi par sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās 2007.gadā”.

Saskaņā ar Augstskolu likuma 46.panta sesto daļu MK katru gadu nosaka sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas.

MK noteikumu projekts sākuma termiņu reflektantu reģistrācijai un uzņemšanai augstskolās un koledžās pirmajā gadā pēc vidējās izglītības ieguves nosaka 2007.gada 16.jūliju.

 

IZM: Par valsts pārbaudes darbu laiku 2006./2007.mācību gadā

20.februārī Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto MK noteikumu projektu “Noteikumi par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2006./2007.mācību gadā”.

Ievērojot Vispārējās izglītības likuma 4.panta 12.punkta deleģējumu, ka MK nosaka katru mācību gadu atbilstoši valsts vispārējās izglītības standartiem valsts pārbaudes darbu norises laiku, tāpēc IZM ir sagatavojusi MK noteikumu projektu “Noteikumi par valsts pārbaudes darbu norises laiku 2006./2007.mācību gadā”.

Noteikumu projekts nosaka norises laikus ieskaitēm, eksāmeniem un centralizētiem eksāmeniem tiem izglītojamiem, kuriem atbilstoši valsts vispārējās izglītības standartiem attiecīgajā mācību gadā ir jākārto noteiktie valsts pārbaudes darbi. Tāpat arī noteikumu projekts nosaka valsts pārbaudes darbu norises laiku izglītojamiem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nav varējuši kārtot valsts pārbaudes darbus.

Noteikumi nosaka valsts pārbaudes darbu norises laiku 2006./2007.mācību gadā vispārējās izglītības iestādēs, kuras īsteno vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas.

Izglītojamie, kuri neattaisnotu iemeslu dēļ nekārto eksāmenus noteiktajos laikos, tos var kārtot nākamajā mācību gadā.

 

IZM: Par nekustamā īpašuma saglabāšanu valsts īpašumā Daugavpilī

20.februārī Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto MK rīkojuma projektu “Par nekustamā īpašuma Daugavpilī, Jātnieku ielā 87, saglabāšanu valsts īpašumā”.

MK rīkojuma projekts sagatavots, lai ierakstītu zemesgrāmatā uz valsts vārda IZM personā padotības izglītības iestādes – Daugavpils 38.arodvidusskolas – lietojumā esošu valsts nekustamo īpašumu, kas atrodas Daugavpilī, Jātnieku ielā 87.

Valsts zemes dienesta Dienvidlatgales reģionālās nodaļas 2004.gada 9.februāra izraksts no inventarizācijas lietām un Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistra par būvju īpašumu informē, ka uz zemesgabala izvietotas astoņas būves. Ar Daugavpils pilsētas domes 2004.gada 21.janvāra rīkojumu ir apstiprināts 2004.gada 13.janvāra akts par septiņu būvju Daugavpilī, Jātnieku ielā 87, pieņemšanu ekspluatācijā. Daugavpils pilsētas būvvaldes 2006.gada 20.aprīļa izziņa Nr.8.20/352 apliecina šķūņa juridisko statusu – jaunbūve. Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 36.pantu astoņas būves Daugavpilī, Jātnieku ielā 87, piekrīt valstij.

Minētās būves izvietotas uz vēsturiska zemesgabala “Krinīca” un blakus bijušajiem zemesgabaliem. Valsts vēstures arhīva 2003.gada 5.augusta izziņa informē, ka daļa no Daugavpils 38.arodvidusskolas rīcībā esošā zemesgabala – bijusī “Krinīca” – 1940.gada 21.jūlijā piederēja fiziskai personai. Valsts vēstures arhīva 2003.gada 5.augusta izziņa informē, ka daļa no Daugavpils 38.arodvidusskolas rīcībā esošā zemesgabala bijusī – Aizpilsētas iela – 1940.gada 21.jūlijā piederēja Cietuma resoram. Valsts vēstures arhīva 2003.gada 5.augusta izziņas informē, ka Daugavpils 38.arodvidusskolas rīcībā esošie zemesgabali – bijušie “Pie Krinīcas” – līdz 1940.gadam Daugavpils–Ilūkstes zemesgrāmatu nodaļā nav reģistrēti.

Ar Daugavpils pilsētas zemes komisijas 2003.gada 11.decembra lēmumu valstij piekrītošām ēkām un būvēm Daugavpilī, Jātnieku ielā 87, noteikta valstij piekrītošā zemesgabala platība 32 279 m². Daugavpils pilsētas zemes komisija 2003.gada 15.decembra izziņa informē, ka komisijā netika reģistrēti pieprasījumi īpašuma tiesību atjaunošanai no minēto zemesgabalu bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem, kā arī nav citu zemes pieprasījumu. Atbilstoši likuma “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” 2.pantam 2.daļai zemesgabals Daugavpilī, Jātnieku ielā 87, piekrīt valstij.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par Latvijas pozīciju par demogrāfijas izmaiņu iespējām un izaicinājumiem Eiropā

20.februārī valdība apstiprināja Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto nostāju par demogrāfijas izmaiņu iespējām un izaicinājumiem Eiropā, kā arī par galvenajām norādēm nodarbinātības un sociālās politikas jomā.

Informatīvais ziņojums sagatavots šonedēļ Briselē paredzētajai Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmei.

Saistībā ar demogrāfiskajām izmaiņām dalībvalstis tiek aicinātas izteikt viedokļus par vairākiem jautājumiem, t.sk. – vai Lisabonas stratēģijā noteiktie mērķi un darbības virzieni ir pietiekami, lai risinātu ar demogrāfiskiem izaicinājumiem saistītos jautājumus, vai, risinot ar demogrāfiskām pārmaiņām saistītos jautājumus, būtu jāattīsta daudzgadu pieeja u.c.

Paužot viedokli par šiem jautājumiem, Latvija atzīst, ka šobrīd ir nodrošināts pietiekams ietvars, lai sekmētu dalībvalstu iespējas efektīvi risināt ar demogrāfiskiem izaicinājumiem saistītos jautājumus. Turklāt speciālisti uzsver, ka jaunu mērķu, uzdevumu un darba metožu noteikšana Eiropas līmenī šobrīd nav nepieciešama.

Mūsu valsts arī atbalsta daudzgadu pieejas izmantošanu demogrāfijas jautājumu risināšanai, norādot, ka tā palīdzētu efektīvāk risināt demogrāfiskās problēmas, kā arī plānot un koordinēt šos procesus.

Saistībā ar Eiropas Komisijas noteiktajām prioritārajām jomām demogrāfisko jautājumu risināšanā LM uzskata, ka dalībvalstīm īpaša uzmanība jāpievērš gados vecāku cilvēku izglītībai un apmācībai.

Tāpat Latvija atbalsta galveno norāžu pieņemšanu pavasara Eiropadomei, norādot, ka dalībvalstīm galvenā uzmanība ir jāpievērš ne tikai globalizācijas radītājām pārmaiņām, bezdarba un sabiedrības novecošanās problēmām, bet arī nabadzības izskaušanai.

Nacionālo pozīciju projekti ir saskaņoti ar līdzatbildīgajām ministrijām un to sagatavošanā notikušas konsultācijas ar sociālajiem partneriem.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!