• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas tautsaimniecības attīstību: faktos un prognozēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2007., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153416

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 20.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

22.02.2007., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas tautsaimniecības attīstību: faktos un prognozēs

 

Ekonomikas ministrija 21.februārī prezentēja kārtējo ziņojumu par Latvijas tautsaimniecību attīstību, kurā Ekonomikas ministrijas speciālisti vērtē valsts ekonomisko stāvokli un reformu gaitu, kā arī prognozē tautsaimniecības attīstības perspektīvas. Nobeigumā ziņojuma autori dod rekomendācijas valsts ekonomiskās politikas pilnveidošanai.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods ar gandarījumu atzīmē, ka “jau vairākus gadus Latvijā ir vērojama strauja ekonomiskā izaugsme, straujākā Eiropas Savienībā. Gaidāms, ka arī 2007.gadā tautsaimniecības izaugsme Latvijā saglabāsies augstā līmenī – IKP varētu pieaugt par 9%. Lai nodrošinātu Latvijas ekonomikas attīstības ilgtspējīgumu un mazinātu mūsu ievainojamību no iekšējiem un ārējiem riskiem, ir jāveicina produktivitātes straujāks pieaugums un jāīsteno pārorientēšanās no darbietilpīgas ekonomikas uz zināšanu ietilpīgu ekonomiku. Tāpēc Ekonomikas ministrijas darbības prioritāte ir konkurētspējas attīstīšana, tai skaitā uzņēmējdarbības veicināšana, inovāciju politika, eksporta, kā arī konkurences veicināšana.”

Tautsaimniecības straujo attīstību nodrošina stabilā iekšzemes pieprasījuma dinamika un ārējās tirdzniecības pieaugums. Iekšējā pieprasījuma dinamika ir noturīga, un to nodrošina ienākumu pieaugums, finanšu sistēmas stabilitāte, kredītiespēju paplašināšanās, iestāšanās NATO un ES, pieejamais ES struktūrfondu finansiālais atbalsts, pozitīvo nākotnes paredzējumu veidošanās. Investīcijas turpina strauji palielināties, veicinot ražošanas modernizāciju un pāreju uz jaunām produktīvākām tehnoloģijām.

Galvenie tautsaimniecības izaugsmes riski saistīti ar augsto inflāciju, straujo algu pieaugumu un ārējā sektora nesabalansētības problēmām. Inflācija un ražošanas izmaksu pieaugums nav labvēlīgs Latvijas ārējai konkurētspējai. Savukārt, pieaugot ārējā parāda līmenim un tā apkalpošanas izdevumiem, aizņemšanās iespējas samazināsies, tas var sašaurināt iekšējo patēriņu. Ārējie riski ir saistāmi ar energoresursu cenām, kā arī ar situāciju Latvijas eksporta tirgos.

Nākamo septiņu gadu darba prioritātes – Latvijas konkurētspējas celšana pasaulē un uz zināšanām balstītas tautsaimniecības attīstība.

Ekonomikas ministrija 2007.gadā turpinās sekmēt inovāciju attīstību. Tiks īstenoti pasākumi zināšanu un tehnoloģiju pārneses sekmēšanai, kā arī sadarbības saišu stiprināšanai starp izglītības, pētniecības un uzņēmējdarbības sektoriem. Tas ir ļoti būtiski, lai veicinātu mērķtiecīgu tautsaimniecības attīstības kursu, kas balstītos uz konkurētspējīgu, zināšanām virzītu ekonomikas modeli.

Mums jāizmanto tās iespējas, ko Latvijai sniedz iestāšanās Eiropas Savienībā un pieejamais ES struktūrfondu finansiālais atbalsts. Jaunajā plānošanas periodā tiks izstrādāta Uzņēmējdarbības un inovāciju programma, kas tieši būs vērsta uz uzņēmējdarbības veicināšanu un inovāciju un zinātnes potenciāla attīstību.

Vienlaikus Ekonomikas ministrija 2007.gadā turpinās iesāktās aktivitātes, lai nodrošinātu pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu attīstību Latvijā, veicinātu eksportu, jaunu tirgu apgūšanu un nostiprināšanos jau esošajos, sekmētu drošu, līdzsvarotu un kvalitatīvu patērētāju apgādi ar enerģiju, nodrošinātu privatizācijas un zemes reformas procesa pabeigšanu, kā arī pilnveidotu patērētāju tiesību aizsardzību.

Ziņojums par Latvijas tautsaimniecības attīstību gan latviešu, gan angļu valodā elektroniski pieejams Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!