Par sadarbību šprotu konservu benzopirēna normu saskaņošanā
Šonedēļ, tiekoties Maskavā, Latvijas un Krievijas pārtikas drošības atbildīgo dienestu pārstāvji un nozares eksperti vienojās turpināt darbu, lai pārskatītu pieļaujamās bezopirēna normas Latvijā ražotajos šprotu konservos.
Sarunu gaitā Maskavā tika apspriests jautājums par benzopirēna ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī izteikti priekšlikumi likumdošanas harmonizācijas divpusējo konsultāciju veicināšanai. Tāpat puses apmainījās ar informāciju par pārtikas higiēnas normatīvu principiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem zivju konservu ražošanā abās valstīs.
Darba grupas locekļi vienojās turpināt darbu pie divpusējām konsultācijām par benzopirēna koncentrācijas samazināšanu žāvētos zivju produktos, tai skaitā šprotēs, pamatojoties uz pasaules pārtikas likumu “Codex Alimentarius”. Tāpat Latvija un Krievija pētīs kūpinātu zivju konservu ražošanas tehnoloģijas, kā arī benzopirēna noteikšanas laboratoriskās metodes.
Latvijas pārstāvji apņēmās sagatavot benzopirēna koncentrācijas zivju konservos monitoringa datus, kā arī sniegt papildu informāciju par šā jautājuma risinājumu Eiropas Savienībā.
Diskusijas noslēgumā eksperti vienojās regulāri tikties, lai pilnībā atrisinātu jautājumu par abās valstīs pieļaujamo benzopirēna līmeni kūpinātu zivju konservos. Nākamā darba grupas sanāksme notiks Latvijā.
Latvijas darba grupu vada Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektora padomnieks Arnis Jurēvics, savukārt Krievijas – Krievijas Federācijas Patērētāju aizsardzības un cilvēka labklājības federālā dienesta Sanitārās pārvaldes priekšniece Olga Aksjonova.
Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa