• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atšķirību samazināšanos starp ASV un ES inovāciju jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par drošību un veselības aizsardzību darbā

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atšķirību samazināšanos starp ASV un ES inovāciju jomā

 

Jau ceturto gadu pēc kārtas ir samazinājušās atšķirības starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību inovāciju jomā. Pasaules mērogā līderes inovāciju jomā joprojām ir Ziemeļvalstis un Šveice, bet daudzas jaunās dalībvalstis neatlaidīgi tuvojas ES vidējam līmenim. Šie ir daži no svarīgākajiem secinājumiem 2006.gada Eiropas inovāciju progresa ziņojumā, ko publicēja 22.februārī. Ziņojumā sniegta salīdzinoša analīze par to, kas inovāciju jomā paveikts Eiropas valstīs, ASV un Japānā.

Eiropas inovāciju progresa ziņojumu Eiropas Komisijas Uzņēmumu un rūpniecības ģenerāldirektorāta uzdevumā sagatavo Māstrihtas Jaunrades un tehnoloģijas tautsaimniecisko pētījumu institūts, kam palīdz Eiropas Komisijas Apvienotais pētījumu centrs.

Tāpat kā iepriekšējos Eiropas inovāciju progresa ziņojumos, valstu sniegumā vērojamas atšķirības. Pamatojoties uz valstu vispārējo progresu inovāciju jomā un to jaunākajām attīstības tendencēm, autori sagrupējuši valstis četrās kategorijās.

• Līderes inovāciju jomā: Zviedrija, Šveice, Somija, Dānija, Vācija un Japāna.

• Valstis, kas seko inovāciju līderēm: Apvienotā Karaliste, Francija, Nīderlande, Beļģija, Austrija, Īrija, ASV.

• Valstis, kas cenšas sasniegt vidējo līmeni: Slovēnija, Čehija, Lietuva, Portugāle, Polija, Latvija, Grieķija, Bulgārija, Kipra un Rumānija.

• Iepakaļ palikušās valstis: Igaunija, Spānija, Itālija, Malta, Ungārija, Horvātija un Slovākija.

• Luksemburga, Norvēģija un Turcija neiederas nevienā no šīm kategorijām.

Eiropas inovāciju progresa ziņojumā valsts ekonomikas rezultāti inovāciju jomā tiek vērtēti pēc plaša rādītāju spektra, piemēram, izglītības, izdevumiem informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā, ieguldījuma pētniecībā un attīstībā un patentu skaita. Parasti labāks vispārējais progress vērojams valstīs, kurās sniegums visos inovāciju aspektos ir līdzsvarotāks. Praktiski visas ES dalībvalstis gūst ļoti labus panākumus kādā no inovāciju virzieniem, bet tikai nedaudzas no tām (līderes inovāciju jomā) panākušas tādus vispārējos rezultātus, kas nodrošina tām līderpozīcijas pasaules mērogā.

Ziņojums vedina domāt, ka dalībvalstu sniegumā inovāciju jomā vērojams konverģences process. Tas nozīmē, ka valstis, kas cenšas sasniegt vidējo līmeni, samazina atstarpi līdz Eiropas Savienības vidējam līmenim, bet gan valstīs, kuras ir līderes inovāciju jomā, gan valstīs, kas tām seko, vērojams nosacīts inovāciju uzplūdu apsīkums.

Kaut arī atpalicība no ASV inovāciju jomā pēdējo četru gadu laikā pastāvīgi mazinājusies, tā joprojām ir vērojama. Šo atpalicību lielā mērā var izskaidrot ar labākiem ASV rādītājiem attiecībā uz riska kapitāla pieejamību agrīnā posmā, to iedzīvotāju īpatsvaru, kuriem ir augstākā izglītība, un ASV patentu skaitu. Samazinās arī ES atpalicība no Japānas, un arī šeit atšķirību mazināšanās skaidrojama ar līdzīgiem faktoriem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!