• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Talsu novada izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izteiktajām līdzjūtībām un palīdzību pēc ugunsnelaimes Alsungā

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Talsu novada izveidi

 

Talsu pilsētas dome tuvākajā laikā plāno pieņemt lēmumu, aicinot Talsu rajona pašvaldības diskutēt par viena novada izveidi pašreizējā rajona teritorijā. Šo iniciatīvu reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs 23.februārī Talsos apsprieda ar rajona pašvaldību vadītājiem.

Lielākā daļa no 20 Talsu rajona pašvaldībām pauda atbalstu vienota novada izveidei, atzīmējot, ka spēcīgai pašvaldībai ir lielākas attīstības iespējas nākotnē, piesaistot izaugsmei nepieciešamo finansējumu.

Līdz šim Talsu rajonā izveidots viens novads, apvienojoties Sabiles pilsētai un Abavas pagastam. Pagājušā gada jūnijā valdībā apstiprinātajā vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektā Talsu rajonā ir iezīmēti kopumā seši novadi.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs A.Štokenbergs sarunā ar pašvaldību vadītājiem aicināja nevilcināties pieņemt lēmumu par viena novada izveidi. Valdība ir gatava atbalstīt attīstīties spējīgu novadu infrastruktūras sakārtošanu, tāpēc kavēšanās izlemt par novada veidošanu attālina finansējuma piesaisti pašvaldībām svarīgu izglītības, sociālo, kultūras un citu objektu attīstībai.

Šāgada valsts budžetā novadu infrastruktūras sakārtošanai ir paredzēts 10 miljonu latu finansējums. Par to sadali pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) priekšlikuma lems Ministru kabinets.

Tuvākajā laikā valdība diskutēs par mērķdotācijām pašvaldību investīciju projektu īstenošanai. Kopumā šim mērķim valsts budžetā ir atvēlēti 20,87 miljonu latu. Izvērtējot pašvaldību iesniegtos projektu pieteikumus, RAPLM Talsu rajonā aicina atbalstīt 1,08 miljonu latu investīcijas, lielākos ieguldījumus veicot izglītības iestāžu attīstībā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs līdz šim ir ticies ar vairāku Latvijas rajonu pašvaldību vadītājiem, lai runātu par administratīvi teritoriālās reformas norisi. Vairākos rajonos pašvaldības, izvērtējot attīstības iespējas, izteikušas gatavību lemt par lielāku novadu izveidi, nekā to paredz valdības apstiprinātais vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projekts. Piemēram, Gulbenes pilsētas dome vienbalsīgi nolēmusi apvienoties ar 13 pagastiem, tādējādi izveidojot vienu Gulbenes novadu esošā rajona teritorijas ietvaros.

A.Štokenbergs atbalsta šādas pašvaldību iniciatīvas un uzsver, ka novadu pašvaldībām jābūt patstāvīgām, ar profesionālu administrāciju, lai spētu sniegt iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus, vienlaikus arī plānojot teritorijas tālāko ekonomisko attīstību.

Patlaban Latvijā ir izveidoti 35 novadi. 22 no tiem izveidoti, pašvaldībām apvienojoties, bet 13 – neapvienojoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!