• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra tikšanos ar valsts kontrolieri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153725

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Talsu novada izveidi

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra tikšanos ar valsts kontrolieri

 

Pašvaldībām jāpiesaista kvalificēti speciālisti, lai, lemjot par rīcību ar nekustamajiem īpašumiem, varētu izvērtēt pieņemto lēmumu lietderību un ekonomisko pamatotību, tā 26.februārī pēc tikšanās atzina reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs un valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Amatpersonas pārrunāja Valsts kontroles (VK) secinājumus, veicot revīzijas par pašvaldību rīcību ar nekustamajiem īpašumiem, derīgajiem izrakteņiem un koģenerācijas stacijām.

I.Sudraba uzsvēra, ka VK konstatētie pārkāpumi pašvaldību rīcībā varētu nebūt, ja pašvaldībās būtu pietiekama administratīvā kapacitāte un ja pašvaldību deputāti pirms lēmuma pieņemšanas izvērtētu to lietderību.

Šim viedoklim piekrīt reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, norādot, ka pašvaldību nesaimnieciskuma pamatā ir zemās administratīvās spējas. Īpaši mazajās pašvaldībās ir grūtības piesaistīt kvalificētus juristus, grāmatvežus un ekonomistus, kas ļautu detalizēti izvērtēt pašvaldību lēmumu lietderību, atzina valsts kontroliere un ministrs.

Piemēram, veicot revīziju Baltijas jūras piekrastes pašvaldībās, Valsts kontrole konstatēja, ka vairākās no tām nekustamā īpašuma uzskaite neatbilst normatīvo aktu prasībām. Vienlaikus pašvaldībās nav ievērota likumā noteiktā prasība pašvaldības mantu nodot lietošanā par iespējami augstāku cenu. Nereti netiek ņemts vērā likumā noteiktais, ka pašvaldības domes darbībai un lēmumiem jābūt maksimāli lietderīgiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) normatīvie akti nedod tiesības pārbaudīt pašvaldību pieņemto lēmumu lietderību. RAPLM nevar iejaukties pašvaldību saimnieciskajā darbībā un vērtēt, ar kādu mērķi un pēc kādiem kritērijiem pašvaldība iegulda savu mantu kapitālsabiedrībās.

Tāpat ministrijai normatīvie akti nedod tiesības atcelt pašvaldību izdotos administratīvos aktus. Turklāt nereti pārkāpumi pieļauti iepriekšējā padomes sasaukuma laikā, un RAPLM nevar ietekmēt šo procesu.

Par pašvaldību profesionalitātes paaugstināšanu ministrs aicina diskutēt Latvijas Pašvaldību savienību, īpaši gatavojoties maija vidū gaidāmajam kongresam.

Vienlaikus arī pašām pašvaldībām būtu jāveic pasākumi, lai novērstu konstatētos pārkāpumus un nepieļautu to atkārtošanos nākotnē. Kā pozitīvu piemēru A.Štokenbergs minēja Ķekavas pagastu, kur pēc Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas aicinājuma veikti pasākumi, lai sakārtotu situāciju būvniecības jomā, tai skaitā deputāti nolēmuši no amata atcelt pagasta padomes priekšsēdētāja vietnieku attīstības jautājumos.

Situāciju pašvaldību rīcībā ar nekustamajiem īpašumiem uzlabos arī valdības Satversmes 81.panta kārtībā pieņemtie grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”. Ministrs cer, ka Saeima atbalstīs valdības iniciatīvu un tādējādi tiks novērstas iespējas pašvaldībām ar zemi rīkoties pretēji sabiedrības interesēm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!