• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Desmit gadu pēc Berlīnes mūra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.1999., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Desmit gadu pēc Berlīnes mūra (turpinājums)

Vēl šajā numurā

09.11.1999., Nr. 368/369

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Desmit gadu pēc Berlīnes mūra

"Latvijas Vēstneša" speciālkorespondents Jānis Ūdris — no Berlīnes

Šī nedēļa Vācijā iesākusies ar vērienīgām Berlīnes mūra krišanas desmitās gadadienas svinībām. 1989.gadā šajās dienās tika atvērti līdz tam stingri uzraudzītie kontrolpunkti starp mūra sadalītajām Berlīnes daļām, un simtiem tūkstoši austrumberlīniešu kājām un miniatūrajos plastmasas trabantiņos plūda pāri gadu desmitiem modri apsargātajai Rietumberlīnes robežai.

Šodien, 9.novembrī, Berlīnē notiks Vācijas Federatīvās Republikas parlamenta Bundestāga svinīgā sēde, kurā paredzētas arī bijušā Vācijas Federatīvās Republikas kanclera Helmūta Kola, kā arī bijušo ASV un PSRS prezidentu Džordža Buša un Mihaila Gorbačova uzrunas.

Berlīnes mūra krišanas jubilejas pasākumus atspoguļo visas pasaules lielākās ziņu aģentūras un televīzijas kanāli. Jau svētdien Berlīnē pēc Vācijas federatīvās valdības ielūguma ieradās trīspadsmit valstu žurnālistu grupa, kurā mūsu valsti pārstāvēt uzticēts "Latvijas Vēstneša" ārpolitikas redaktoram.

Pirmajā dienā Kanādas, Nīderlandes, Francijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas Ungārijas, Ukrainas, Baltkrievijas, kā arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas žurnālisti tikās ar vācu kolēģiem no abām kādreiz sašķeltās Berlīnes daļām. Profesionāli atklātā domu apmaiņā tika pārrunāti ne vien Vācijas austrumu reģionu, bet arī citu agrāk padomju impērijā iekļauto valstu attīstība pēc suverenitātes atgūšanas.

Vakar, 8.novembrī, starptautiskā žurnālistu grupa iepazinās ar apvienotās Berlīnes dažādiem rajoniem, īpaši pakavējoties kādreizējā Berlīnes mūra zonā.

"Latvijas Vēstneša" pārstāvis atcerējās savu pieredzi 1989.gadā, īsi pirms mūra krišanas šķērsojot komunistiskā režīma bargi apsargāto "Chech Point Charpley" ("Čārlija kontrolpunktu"), un izteica vēlējumu, lai berlīnieši saglabātu vēsturei kādreizējā mūra vietas, īpaši iezīmējot, lai atgādinātu dramatisko demokrātijas un totalitārisma konfrontāciju pirms desmit gadiem. Starptautiskā žurnālistu grupa tika iepazīstināta arī ar rekonstruēto Reihstāga ēku. Vakar pēcpusdienā Rietumeiropas, Viduseiropas, Austrumeiropas un Baltijas valstu žurnālisti tikās ar Vācijas federālās valdības īpašo komisāru, kas pārzina bijušās Vācijas Demokrātiskās Republikas drošības dienesta arhīvus. Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tikās arī ar divu agrāk šķirto Berlīnes daļu vadītājiem.

9.novembris Berlīnē sākas ar dievkalpojumu Saskaņas kapellā. Dievkalpojumu vada bīskaps Dr. Volfgangs Hūbers, un tajā piedalās arī Bundestāga prezidents Volfgangs Tīrse. Pēc tam notiks vainagu nolikšanas ceremonija komunistiskā terora upuru piemiņai. Vēlāk žurnālisti piedalīsies ar Berlīnes mūri saistīto komunistiskā režīma noziegumu dokumentācijas centra atklāšanā. Paredzēta arī simboliska tikšanās ar Berlīnes pilsētas galvu un jaunajiem berlīniešiem, kas dzimuši 1989.gada 9.novembrī.

Taču pats svarīgākais notikums plašajā svinību programmā šodien būs Berlīnes mūra krišanas desmitajai gadadienai veltītā Bundestāga svinīgā sēde.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!