• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente: - vizītē Somijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.1999., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15394

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests.Citu rakstītais

Vēl šajā numurā

09.11.1999., Nr. 368/369

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— vizītē Somijas Republikā

Vakar, 8.novembrī, Somijas universitātes pilsētā Ivaskilu Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piedalījās aukstā kara beigu 10.gadadienai veltītajā konferencē.

Pasākuma ietvaros piecu valstu prezidentiem bija darba pusdienas. Valsts prezidente augstu novērtēja Somijas iniciatīvu atzīmēt aukstā kara noslēgumu. Somijas prezidents šajā sarunā sniedza savas valsts novērtējumu par šajā gadā sasniegto attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās procesu, kā arī izvērtēja ES attīstības perspektīvas. Viņš šo gadu vērtēja kā pozitīvu, īpaši atzīmējot Eiropas Padomes lēmumu Tamperē, kas ļauj pozitīvi raudzīties uz decembrī gaidāmo Helsinku samitu. Somijas prezidents Marti Ahtisārs norādīja, ka ES valda kopējs viedoklis — līdz 2003. gadam ES jābūt gatavai uzņemt jaunas dalībvalstis. Viņš pauda gandarījumu par attīstības procesiem ES kopējā ārējā un drošības politikā.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga sarunā ļoti atzinīgi novērtēja Eiropas Padomes lēmumu Tamperē par sešu kandidātvalstu uzaicināšanu uz sarunām, kā arī pozitīvi izteicās par pašreizējo ES paplašināšanās modeli.

Runājot par pašreizējo Eiropas drošības identitātes veidošanos, valsts prezidenti uzsvēra, ka ES ir būtiski radīt instrumentus krīžu noregulējumiem, tajā pašā laikā izvairoties no funkciju pārklāšanās ar NATO.

Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai vakar notika arī divpusēja tikšanās ar Somijas prezidentu Marti Ahtisāri. Sarunā tika pārrunāts jautājums par gaidāmo ES galotņu tikšanos Helsinkos. Marti Ahtisāri apstiprināja ES gatavību veikt iekšējās reformas, kas ļautu uzņemt jaunas dalībvalstis līdz 2003.gada beigām. Somijas prezidents pauda gandarījumu par to, ka Helsinku samitā uz iestāšanās sarunām tiktu uzaicinātas visas kandidātvalstis.

Sarunas laikā tika pārrunātas arī Somijas un Latvijas attiecības ar kaimiņvalstīm.

Vakar vakarā Vaira Vīķe–Freiberga sacīja uzrunu Ivaskilu universitātē. Prezidente pateicās organizatoriem par šo nozīmīgo notikumu un atzīmēja, ka Berlīnes mūra krišana pirms desmit gadiem bija zīme pārmaiņām pasaulē. Vaira Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka katra no piecām Baltijas jūras reģiona valstīm, kas ir pārstāvētās šajā pasākumā, ir nākusi ar savu pieredzi par auksto karu.

Valsts prezidente izteica apbrīnu par Somijas spēju saglabāt neatkarību kā arī stāstīja par Baltijas valstu okupāciju un par tām ciešanām, kuras atnesa aukstais karš desmitiem miljonu cilvēku, viņa atgādināja, ka tieši aukstā kara beigas ļāva Latvijai atgūt neatkarību tāpat kā tās kaimiņvalstīm un radīja iespēju iesaistīties starptautiskos procesos.

Prezidente uzsvēra, ka pēdējā formālā aukstā kara lappuse Latvijā ir aizvērusies tikai tagad, pilnībā slēdzot Skrundas radio lokatoru pagājušajā mēnesī.

Valsts prezidente akcentēja sadarbības nozīmi šodienas un rītdienas pasaulē kā vienu no principiem, uzsverot, ka katra valsts pati var izvēlēties savu drošības politiku.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!