• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts kases vienoto kontu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.1999., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts statistiku un sociālo palīdzību

Vēl šajā numurā

09.11.1999., Nr. 368/369

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts kases vienoto kontu

No 12.novembra visus nodokļu maksātājus, kas līdz šim nepieciešamo nodokļu summu ieskaitīja Valsts kases kontā kādā no komercbankām, gaida jauna kārtība — sāks darboties Valsts kases vienotais konts Latvijas Bankā, ar kuru tiks apkalpoti visi budžeta maksājumi. Tas nozīmē, ka jau šonedēļ, piektdien, mainīsies valsts budžetā iemaksājamo nodokļu, nodevu un citu budžeta maksājumu rekvizīti. Nemainās vienīgi iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšanas kārtība.

Kā piektdien, 5.novembrī, preses konferencē paskaidroja Valsts kases pārvaldnieks Aivars Veiss, Valsts kases pārvaldnieka vietniece Zaiga Eglīte un Valsts kases Iekšzemes resursu departamenta direktore Dace Brencēna, jaunā norēķinu kārtība maksātājus nepārsteigs nesagatavotus — visās banku nodaļās un filiālēs būs pieejama Valsts kases sagatavotā informācija, ieskaitot pamatbudžeta ieņēmumu subkontu sarakstu. Gadījumā, ja kāds uzņēmējs tomēr būs pārskaitījis nodokļus uz iepriekšējiem Valsts kases norēķinu kontiem, nauda nepazudīs — ar bankām ir panākta vienošanās, ka šīs summas tiks pārskaitītas uz jauno vienoto Valsts kases norēķinu kontu Latvijas Bankā.

Finansu ministrs Edmunds Krastiņš un Latvijas Bankas prezidents Einārs Repše vienošanos par Valsts kases vienotā konta ieviešanu parakstījuši jau šī gada 28.jūnijā, vairākus mēnešus ilgusi gatavošanās tā darbības uzsākšanai — testētas banku elektronisko norēķinu sistēmas un to savietojamības, vienotā konta ieviešanai gatavojies arī Valsts ieņēmumu dienests.

Skaidrojot Valsts kases vienotā konta ieviešanas nepieciešamību, Valsts kases darbinieki uzsvēra vairākas jaunās kārtības priekšrocības — riska samazināšanās budžeta norēķinos — valsts vairs nevarēs pazaudēt savu naudu komercbankas krīzes gadījumā, norēķinu veikšanas ātruma palielināšanās, operatīvas valsts budžeta ieņēmumu analīzes un valsts budžeta izdevumu prioritāšu noteikšanas iespējas, budžeta kontroles sistēmas pilnveidošanās un kontu apkalpošanas izdevumu samazināšanās.

"Komercbankās par katru veikto pārskaitījumu bija jāmaksā komisijas nauda, kas kopumā bija diezgan ievērojama summa. Līdz ar Valsts kases vienotā konta ieviešanu kontu apkalpošanas izdevumi nākamajā gadā varētu samazināties par 170 līdz 200 tūkstošiem latu," lēsa Iekšzemes resursu departamenta direktore. Jaunā norēķinu kārtība ir arī daudz vienkāršāka — ieņēmumu kontu skaits samazinājies no 4500 līdz 150 kontiem. "Agrāk katram nodokļu maksātājam bija skaidri jāzina, pie kuras VID teritoriālās nodaļas viņš pieder, kāds ir nepieciešamo norēķinu konta numurs šajā rajonā, bet, sākot ar 12.novembri, visiem nodokļu maksātājiem būs viens konta numurs Latvijas Bankā un vienoti subkontu numuri katram nodoklim, nodevai, iemaksai."

Kopumā var secināt, ka līdz ar Valsts kases vienotā konta ieviešanu Latvijas Bankā tiks ekonomēti valsts budžeta līdzekļi, palielināta maksājumu drošība, palielināsies budžeta finansu resursu vadības operativitāte un vienkāršosies datu analīze. Kā skaidroja Valsts kases pārvaldnieks, "balsojot par valsts budžetu, patiesībā tiek balsots par cipariem uz papīra, kam konkrētajā brīdī nav reāla naudas seguma. Nauda ienāk katru dienu nodokļu un maksājumu veidā. Ja tā tiek savākta 28 vietās Latvijā, ir ļoti grūti kontrolēt un regulēt nepieciešamo izdevumu plūsmu, sabalansēt to ar ieņēmumiem. Arī no valsts līdzekļu efektīvas un racionālas izmantošanas viedokļa vienotā norēķinu konta ieviešana ir grūti pārvērtējama. Turklāt katru dienu ir iespējams sagatavot ziņojumu par valsts budžeta stāvokli mēneša pārskata formā — informācija ir vienuviet."

Liena Pilsētniece, "LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!